Magnus Karaveli


Svensk identitet viktig

SvD Brännpunkt 25/8 2002

I årets valrörelse har invandrings- och integrationsfrågorna fått en framträdande plats. Genom förslaget att göra kunskaper i svenska till ett krav för att få svenskt medborgarskap har folkpartiledaren Lars Leijonborg oväntat brutit ny mark i integrationsdebatten. Samtidigt har fri invandring blivit ett nytt borgerligt mantra. Senast har centerledaren Maud Olofsson (som säger nej till språkkravet) pläderat för "öppna gränser".

I ett Sverige som redan förändrats radikalt till följd av invandringen är det absurt och politiskt destruktivt att förorda gränslöshet. Genom kravet på fri invandring visar de borgerliga partierna prov på en förbluffande okänslighet, både för folkliga stämningar, och för invandrings- och integrationspolitikens verkliga utmaningar.

Den fråga som allt mer kommer att tränga sig på politiskt är i stället den om nationell identitet och kultur. Om den utmaning som detta innebär inte kan hanteras inom ramen för det etablerade partisystemet kommer detta i sin tur att få konsekvenser för partierna, inte minst för de borgerliga.


KARAVELI: Flagga för Sverige!

KARAVELI: En staty som står kvar (Kemal Atatürk)

KARAVELI: Persson-nej till EMU?


Rolf Englund om Karaveli

Hugo Hegeland om Karavelis bok Blågul Framtid

Ulf Nilson om Karavelis bok i sin bok "Sverige: Sluten anstalt


Början på sidan

Tillbaka till startsidan