Home - Sök - Den svenska debatten - ekonomer - SEK/DEM



SEK/DEM

Mer om D-Marken

Trots den svenska kronrisken är svenska långräntor nu lägre än de danska och under fredagen sjönk den svenska ränteskillnaden mot Tyskland till den lägsta nivån på över ett år.

Kommentar RE: OBS att "ränterisk" även kan vara en "räntechans".

Dagens Industri 2000-03-04

Ränteskillnaden mellan Sveriges tioåriga statsobligation och den tyska motsvarigheten noterades som lägst 26 punkter (hundradels procentenheter). Det är den lägsta nivån sedan 5 januari 1999, då räntegapet var 21 punkter.


Starkaste kronan sedan 1992
Gunnar Örn i Dagens Industri 2000-02-29, utdrag

Tidigt på måndag morgon kostade en D-mark mindre än 4,25 kronor. Så billig har den tyska valutan inte varit sedan Riksbanken lät kronan flyta i november 1992.

Kronan stärktes inte så mycket på egna meriter. Medan euron blev billigare blev dollarn dyrare. Det gjorde att kronans värde var i stort sett oförändrat mätt mot Riksbankens konkurrensvägda valutakorg (TCW-index)

Då D-marken numera är lika fast knuten till euron som femtioöringen är till kronan, är det lätt att se hur den påverkas av eurons rörelser mot andra valutor.

Eftersom 1 euro motsvarar 1,95583 D-mark betyder det att en tysk mark kostade som lägst 4,2476 kronor. Så billig har den inte varit sedan Sverige gick över till flytande växelkurs för åtta år sedan.

Dagen innan kronan föll i november 1992 kostade en D-mark 3,76 kronor.

När kronan var som svagast i april 1995 kostade en D-mark som mest 5,43 kronor.

Sedan dess har kronan hämtat sig, samtidigt som den tyska valutan försvagats. I dag är D-marken till exempel svagare mot dollarn än den varit på över tio år.


Början på sidan

Tillbaka till startsidan