Home - News - Anhängare - EMU-skeptiker - - Statsvetare-



Johan Eliasch

Svenske affärsmannen Johan Eliasch,
huvudägare till sportkoncernen Head,
är politiskt aktiv och rådgivare till ledningen för tories


Källa: Dagens Industri 2001-04-25

"Jag är rådgivare till William Hague och Francis Maude, partiledare respektive utrikespolitiskt ansvarig i konservativa partiet. Det gäller valutaunionen, European Strategic Defence, jordbrukspolitiken och den politiska integrationen. En hel del intressanta frågor som har stor inverkan på framtiden i Europa. Tories säger ja till Europa, men nej till valutaunionen. Jag skulle vilja tillägga att syftet med EU är att få en integrerad, avreglerad, frihandelszon med syfte att uppnå högsta möjliga ekonomiska välstånd", säger Johan Eliasch

Han anser att man kan uppnå målen med EU utan valutaunionen och att både Sverige och Storbritannien ska stanna utanför EMU.

"Jag ifrågasätter om det är bra för Sverige att vara med i valutaunionen. Argumenten är liknande dem i Storbritannien. Sverige är unikt, om vi ser på exportandelen. EMU borde spela en mycket mindre roll. Det finns inga argument som jag har hört som säger att Sverige måste gå in i valutaunionen."

"Det finns en hel del i Sverige som kontinentala Europa, kan lära av. Entreprenörskap, bättre utbildad arbetskraft. Det bar bidragit till framgångarna som svensk exportindustri haft, att man satsat på skolutbildning. Men skatterna kan sänkas", säger han.


Svenske affärsmannen Johan Eliasch, huvudägare till sportkoncernen Head, styr sitt börsnoterade imperium från London. Nyligen rankades han av Sunday Times på plats 55 över Storbritanniens rikaste personer. Hans företag, börsnoterade Head samt övriga tillgångar värderas till 480 miljoner pund, motsvarande 7 miljarder kronor.

Head är i dag en koncern med skidor av märket Head, Tyrolia bindningar, Mares och Dacor dykarutrustningar, Penn, världsledande tillverkare av tennisbollar, samt Blax och Generics snowboards.

Johan Eliasch är störste aktieägare med 49,6 procent i det holländska koncernbolag som börsnoterades i New York i oktober 2000. Gruppen omsatte 398 miljoner dollar, drygt 4 miljarder kronor, förra året, med en rörelsevinst före skatt på 24,3 miljoner dollar.

Koncernen har 3 000 anställda i bland annat Österrike, Italien, Tjeckien, Estland och Nordamerika.


Början på sidan

Fler kontinentalskeptiker

Fler näringslivsskeptiker

Tillbaka till startsidan