Home - Nytt - Index A till Ö - EMU-skeptiker - Statsvetare - Medborgare mot EMUMetall

www.metall.se


Facken tar inte ställning till EMU EMU är en politisk fråga och därmed inget för facket. Det anser en överväldigande majoritet av fackförbunden inom LO, TCO och Saco, visar en kartläggning som Ekot gjort. Ekot 10/3
Bara sju fackförbund har klart sagt ja eller nej till EMU. De som hörts mest är LO-förbundet Metall, som är för och Handels som är mot. Deras engagemang har tvärtemot verkligheten skapat en bild av att facken i allmänhet har tagit ställning, säger ekonomiprofessorn och EMU-utredaren Lars Calmfors, som inte tycker att facken ska göra det.
- Det är svårt att säga att det finns en given slutsats att dra för ett enskilt fackförbund. Det skär normalt genom hela medlemskåren. Man kan ha olika uppfattningar. Därför bör inriktningen vara att ta fram så bra informationsmaterial som möjligt. Sedan kan enskilda personer engagera sig.


Europa i förändring
Metall tog redan på kongressen i maj 1997, som första fackliga organisation i Sverige, ställning för ett svenskt EMU-medlemskap.

Rapporten "EUROPA i förändring" från Metalls utredningsavdelning tar bland annat upp bakgrunden till EU, hur arbetet inom EU fungerar, hur de fackliga strukturerna ser ut samt diskuterar EMU:s och EU:s framtid.


Början på sidan

Tillbaka till startsidan