Fler EMU-artiklar av Margit Gennser

Svenska EMU-skeptiker

Home


Intervju i SvD 99-06-11:

Margit Gennser är moderat riksdagskvinna från Malmö, röstade för EU, men är emot hur unionen utvecklas och är klar motståndare till EMU.

Är du ensam om din linje i moderaterna?
- Jag vet många som är mycket tveksamma, men få vågar säga det öppet. Det är farligt för ett parti att inte ha en intern debatt och släppa fram meningsmotsättningar. Partiets politik kan inte utvecklas om alla går i flock.

Varför tillåts inte debatten?
- Partiledningen är auktoritär, unga politiker är ängsliga för sina karriärmöjligheter och vågar därför inte säga något annat än chefen. Men jag är så pass gammal nu att ingen kan tala om för mig vad jag ska tycka.

Hur blir du behandlad av partiet?
- Jag uppfattas som obekväm, men ingen har kunnat beslå mig med att ha fel.

Moderaterna brukar kritisera socialdemokraterna för att de har olika åsikter i Europafrågorna. Instämmer du i den kritiken?
- Det är ett gott tecken om ett parti sliter med sin politik och det borde även tillhöra den moderata traditionen.

Varför kallar du dig EU-skeptiker?
- EU gapar över för mycket. Europa har gett sig in i ett stort projekt utan att analysera hur man ska bygga upp samarbetet, hur detaljerat det ska vara

Och valutaunionen misstror du?
- Folk som borde veta bättre är oärliga när de säger att EMU bara handlar om penningpolitiken. EMU innebär att man måste säga ja till ett fullgånget federalistiskt EU med en gemensam finanspolitik och mer av gemensamma skatter och transfereringssystem. För mig är det illa genomtänkt och att gå för långt.

Vad tycker du om valrörelsen så här långt?
- Erbarmlig. Väljarna är värda betydligt bättre, Det är förfärligt när en kandidat åker omkring med en väska och tar upp en massa lustigheter ur den. Valrörelsen borde handla om Europas framtid.


Top of Page
Början på sidan