Home - Senaste nytt - Kontinentalskeptiker- Tyskland- Tyska MBL



Tyska MBL


Tyska MBL-planer pressar eurokursen
Utdrag ur DI 2000-04-29

Den tyska regeringens planer på att skärpa medbestämmandelagen pressar kursen för euron.
Den europeiska centralbanken, ECB, kritiserar Tysklands långsamma reformer.
Och företagarna hotar med författningsdomstol om planerna genomförs.

Trots att ECB försökte stötta euron med höjda styrräntor, fortsätter EMU-vaultan att försvagas.

ECB-chefen Wim Duisenberg tvingas han erkänna att Europas näringsliv har ett handikapp mot USA: arbetsmarknadslagar som skapar dålig rörlighet.

"Regeringarna (inom euroområdet) bör gå från ord till handling och bygga vidare på de åtgärder som redan har vidtagits för att få marknaderna att fungera mer flexibelt", skrev Wim Duisenberg nyligen i förordet till bankens årsrapport.

I vissa länder, som hans gamla hemland Nederländerna, har man avreglerat och minskat arbetslösheten. I Tyskland, däremot, är problemen fortfarande stora. Och de steg som tas, tas snarare i fel riktning, anser kritikerna.

Den tyska medbestämmandelagen ger de anställda stora möjligheter att påverka företagsbeslut. Nedläggningar är svåra och långdragna processer. Många svenska företagsledare vittnar om att lagarna är betydligt hårdare än svenska MBL.

"Den formella medbestämmanderätten är betydligt starkare än den svenska", sa bland annat Lars Lundquist, ställföreträdande chef för SEB nyköpta tyska bank BFG i fredagens DI.

Lagen ändrades senast 1972, under den socialdemokratiske förbundskanslern Willy Brandt. Då ökade medbestämmandet.

Nu vill den rödgröna regeringen under socialdemokraten Gerhard Schröder skärpa lagen ytterligare.
Personalens representanter ska få ökad initiativrätt, bland annat kring vidareutbildning. Dessutom ska de anställdas rättigheter skärpas vid transnationella affärer.

Planerna på MBL-reform har blivit en stridsfråga i Förbundet för arbete, ett samarbete mellan regering, fack och företagare för att få fart på sysselsättningen. Företagarna överväger att hoppa av samtalen.

"Om medbestämmandet utvidgas på företagsområdet tangeras grundlagen. Då anmäler vi regeringen till författningsdomstolen", säger Hans Peter-Stihl, chef för företagarorganisationen DIHT, Deutscher Industrie- und Handelstag.

Den tyska författningsdomstolen är mycket självständig och tar ofta beslut i strid mot regeringen.


Början på sidan

Tillbaka till startsidan