Home - Nytt - Index A till Ö - EMU-skeptiker - Statsvetare - Den bästa EMU-bokenAnders Johnson


Chefredaktör lämnar DN
DN 2001-01-24

Anders Johnson har fått skarp intern kritik för sitt förslag att anställa folkpartisten Carl B Hamilton som ny ledarskribent.

Så sent som i går sa Anders Johnson att han inte hade några planer på att avgå och att ingen heller krävt det. Men nu har han ändrat sig.

Vi har diskuterat problemet i lugn och ro på ledarredaktionen under veckan och funnit att det här är det bästa, säger Anders Johnson.

Trots det säger Johnson att han hela tiden känt att han haft koncernledningens stöd och att inte heller de har uppmanat honom att avgå.

Dagens Nyheters chefredaktör och ansvarige utgivare Joachim Berner beklagar Anders Johnsons avgång, men säger samtidigt att det hade varit svårt för honom att sitta kvar i den situation som uppstått. Det är alltid tråkigt när det inte fungerar. Men jag har ingenting att invända mot Anders Johnson. Vi har inte haft några svårigheter att samarbeta, säger Joachim Berner till DN.se.

Han säger också att de senaste veckornas negativa uppmärksamhet mot Dagens nyheter inte har varit bra för tidningen.

- Jag tycker att det är olyckligt att det finns en otydlighet kring DN:s ledarredaktion, men man ska inte överdriva diskussionerna. Vi har ju värnat om tidningens oberoende.

Johannes Åman, ordförande i Dagens Nyheters journalistklubb, säger till DN.se att han tycker beslutet är korrekt. - Som läget är nu har Anders Johnson fattat rätt beslut. Det är svårt att med kraft ägna sig åt det publicistiska uppdraget när all uppmärksamhet riktas mot chefredaktörens ställning.

Anders Johnson tillträdde som politisk chefredaktör på Dagens Nyheter så sent som i augusti förra året. Han satt tidigare i folkpartiets styrelse.

Om sin tid på Dagens Nyheter säger han: - Jag underskattade de svårigheter som det innebär att sitta på en sådan här post utan att ha någon journalistisk bakgrund. DN är en mycket speciell arbetsplats och jag överskattade min förmåga, säger Anders Johnson som efter beslutet omedelbart lämnade DN-huset.

Bristen på journalistisk erfarenhet har varit ett problem, bekräftar Johannes Åman, som är ordförande i journalistklubben på Dagens Nyheter. - Det är svårt för en person som kommer utifrån att leda tidningen och förstå hur miljön fungerar. Det finns så mycket outtalat som kan vara svårt att se och förstå för en utomstående. Efter några veckors ledighet ska Anders Johnson återgå till att verka som fristående skribent.

- Nu är det viktigt att efterträdaren får ett starkt mandat och en chefredaktörs ställning, säger klubbordföranden Johannes Åman.

- Efterträdaren måste vara en stark, självständig person och en stark publicist.


Början på sidan

Tillbaka till startsidan