Home - Nytt - Index A till Ö - EMU-skeptiker - Statsvetare- Sök/SearchArne Karlsson

VD, investmentbolaget Ratos


"Han ser EMU som ett politiskt projekt som kan
fungera i teorin men aldrig i praktiken"
Arne Karlsson, VD, Ratos

DN Näringsliv 30/12 2002

- EMU skulle fungera utmärkt om aldrig något av medlemsländerna fick problem med inflation, deflation, naturkatastrofer, dåliga regeringar, arbetslöshet eller överhettning. Och EMU är ett projekt som ska vara för evigt, så ingen av de här sakerna får någonsin hända igen. Det tror inte jag på.

Han ger som exempel att en oljeprischock inte skulle påverka England i samma utsträckning som Sverige och Finland. Och kan sådana händelser inte korrigeras i det finansiella systemet, så blir det i det reala: till exempel med högre arbetslöshet och lägre vinster för företagen.

- I Tyskland har man jätteproblem och skulle behöva sänka räntorna eller kanske devalvera för att få fart på exportindustrin och sedan kunna göra förändringar i välfärdssystemen. I Spanien och Irland är situationen den motsatta; ekonomin är överhettad och räntorna borde gå upp.

Arne Karlsson tycker att EU och EMU alltmer blir ett politiskt projekt, med en större byråkratiskt överbyggnad och mer ideologiska inslag.

- Egentligen borde de som är emot EMU vara för och tvärtom. Många som säger ja till EMU är i vanliga fall emot politisk inblandning.

Full text


Om vi säger nej till EMU gör vi hela EU en tjänst
Margit Gennser Dagens Industri 19/12 2002

Konventet - Statsvetare - Tyskland

Medborgare mot EMU

Början på sidan

Tillbaka till startsidan