Home - Senaste nytt - Danmark - Dansk inflation
Fem måneder før den danske afstemning om ØMUen lever Danmark kun med nød og næppe op til ØMU-kravet om lav inflation.

Danmark kan også de kommende måneder få problemer med prisudviklingen, men det får næppe konsekvenser for en dansk optagelse i den Økonomiske og Monetære Union, vurderer danske økonomer.

Den danske inflation var i marts på 3,0 pct., hvilket er 0,2 pct. højere end måneden før. Set over en 12 måneders periode er inflationen 2,4 pct, hvilket kun lige svarer til ØMU-kravets grænse.

Kravet er, at et lands inflation ikke må være mere end 1,5 pct. højere end gennemsnittet af de tre laveste EU-landes inflation.

For marts er det Sverige med 0,8 pct. samt Frankrig og Østrig med hver 0,9 pct.

I både januar og februar levede Danmark ikke op til ØMU-kravet om inflation - et af de såkaldte konvergenskriterier -, og økonomiminister Marianne Jelved (R) advarer mod at drage for hurtige konklusioner på baggrund af et enkelt tal for marts.

- Tallet viser, at Danmark ligger lige på grænsen af konvergenskravet, og det tror jeg også, at vi vil gøre de kommende måneder. Vi havde faktisk forventet, at det ville tage lidt længere tid, før vi opfyldt kravet igen, siger Marianne Jelved, der tirsdag var i Bruxelles for at fortælle EU-Parlamentets Udvalg om Økonomi og Valutaspørgsmål om den økonomiske udvikling i Danmark.


Början på sidan

Tillbaka till startsidan