Home - Nytt - Index A till Ö - EMU-skeptiker - Statsvetare - Medborgare mot EMUGustaf Douglas


Hur kom finansmannen Gustaf Douglas över tre omsusade Malevitjtavlor?
Det är fortfarande oklart. Men om författaren Bengt Jangfeldt verkligen stal tavlorna
var det på sitt sätt det perfekta brottet

Staffan Skott, DN, 7/5 2003

Uppgifterna att det var stöld kom först i tryck i en bok av en holländsk före detta Moskvakorrespondent, Hella Rottenberg, och har vidareutvecklats i artiklar i utställningskatalogen i Berlin, i Hufvudstadsbladet och i New York Times. I svenska massmedier har affären bara tagits upp i tre tidningsartiklar direkt efter Sundells avslöjande 1/3 (en artikel i AB, två i DN).

Full text

Ett annat irritationsmoment för Gustaf Douglas är vårens tidningsartiklar om tre berömda tavlor av den ryske avantgardistiske konstnären Kazimir Malevitj som utpekats som stulna. Enligt Dagens Nyheter är det i den internationella konstvärlden "allmänt känt" att tavlorna numera ägs av Gustaf Douglas. Detta förnekas dock av honom själv.
Inte heller börsen har utvecklats till fördel för Gustaf Douglas. Bland de bolag där Gustaf Douglas och Latour har stort ägande och styrelserepresentation ligger alla utom teknikkonsulten Sweco på minus hittills i år.
Dagens Industri 16/6 2003


Finansmannen Gustaf Douglas tycker att debatten om euron har missat sakfrågorna. I ett utspel kallar han nu förre styrelsekollegan och nej-sägaren Sven Hagströmer för mupp.
"Jag är väldigt glad att Gustaf Douglas gått in på sakfrågorna", säger Sven Hagströmer något avmätt
di.se 6/5 2003


Början på sidan

Tillbaka till startsidan