Home - Nytt - Index A till Ö - EMU-skeptiker - Statsvetare - Medborgare mot EMU



Ingvar Carlsson

Gamla gardet /Ingvar Carlsson och Bengt Westerberg/
har rätt om Riksbanken

"För mig som socialdemokrat är det otänkbart att säga att det är bättre att vi sköter oss själva. Självklart ska vi delta", sa Ingvar Carlsson
Dagens Industri ledare 2003-07-26

I går var det de gamla kämparnas tur att gå in i folkomröstningskampanjen. Ingvar Carlsson och Bengt Westerberg bjöd på kaffe i Kungsträdgården i Stockholm för att berätta för pressen om sin syn på euron och gjuta lite nytt mod i ja-sidan.

De som har varit med förr har alltid något att berätta.Ingvar Carlsson var den socialdemokratiska statsminister som ledde den socialdemokratiska omsvängningen om EU. Det var han som lämnade in ansökan om svenskt EU-medlemskap och det kan mycket väl ha varit hans trovärdighet som statsminister som fick tillräckligt många socialdemokrater att rösta ja till EU hösten 1994.

Bengt Westerberg var folkpartiledaren som stod bakom det krispaket, där den socialdemokratiska regeringen förklarade att Sverige skulle söka medlemskap i EU. Det var han som gjorde upp med Ingvar Carlsson om skattereformen och det var han som gärna hade bildat koalition med socialdemokraterna 1994, om inte Ingvar Carlsson hade gett kalla handen.

De är överens om att de politiska argumenten är starkare än de ekonomiska. Men också om att varje tiondels procent extra tillväxt har betydelse för utvecklingen på lång sikt.

De har erfarenhet av den ekonomiska politiken från krisåren på 1980- och 1990-talet i regering och riksbanksfullmäktige. De är eniga om att finanspolitiken är viktigare än Riksbanken.

Ingvar Carlsson sa att han aldrig upplevt något särskilt stort inflytande över Riksbanken och Bengt Westerberg framhöll att det aldrig går att kompensera en svag finanspolitik med en aldrig så stark penningpolitik.

En hård finanspolitik var grunden till att Sverige repade sig, betonade Ingvar Carlsson.

Den sortens diskussion behövs, när de som var mest emot att göra Riksbanken självständig, i dag ser den som en demokratisk institution som det skulle vara katastrof för Sverige att mista. Det är inte med Riksbanken vår välfärd står och faller, det har de gamla partiledarna helt rätt i.

Frågan är bara vilken trovärdighet de har hos väljarna i dag. Ingvar Carlsson berättade att han fick många arga brev efter folkomröstningen. Väljare skrev och klagade över att det inte blev som han sagt.

Risken finns att många tror att den gamla folkomröstningen går i repris. Ingvar Carlsson kan få ett hårt jobb att förklara att EU-medlemskapet har varit bra. Och att det inte är det vi ska rösta om nu.

Huvuduppgiften är självklart att övertyga gamla väljare och att påminna om historien, både den svenska och den europeiska. Det är knappt 14 år sedan muren föll. I dag är EU på väg att bli en union för hela det Europa som startat två världskrig, påminde Ingvar Carlsson.

"För mig som socialdemokrat är det otänkbart att säga att det är bättre att vi sköter oss själva. Självklart ska vi delta", sa Ingvar Carlsson i går.

Bengt Westerberg


Förre statsminister Ingvar Carlsson avvisade på tisdagen kravet att Svenskt Näringsliv ska redovisa hur mycket pengar de satsar på ja-kampanjen för EMU. "Frågan är ointressant", sa han.
DN 29/7 2003

Ingvar Carlsson ställde frågan vad som hade hänt om det blivit nej i folkomröstningen om EU 1994? Vi hade haft betydligt högre boendekostnader på grund av högre ränta, och reallönerna hade inte stigit så mycket som de gjort under de senaste åren, hävdade han. Om vi går med i EMU får vi lägre ränta än om vi står utanför. Marknaden kräver en riskpremie för en liten valuta som kronan, sa han och tillade att förr eller senare kommer kronan att drabbas av valutaspekulationer om vi står utanför.

Full text


Ingvar Carlsson och Anne-Marie Lindgren i boken "Vad är socialdemokrati?", 1983
"såväl Sovjetunionen som länderna i Östeuropa har genomfört en snabb industrialisering och har en hög bruttonationalprodukt. Det finns åtskilligt att invända mot systemet i dessa länder, men de bevisar ovedersägligen att kapitalismen inte har monopol på att skapa materiellt välstånd."

Ingvar Carlsson försvarade 1992 utan framgång den fasta växelkursen tillsammans med bl a Carl Bildt, Bengt Westerberg, Bo Lundgren, Alf Svensson, Ulf Dinkelspiel och Mona Sahlin
klicka här


Fler Ja-sägare

Början på sidan

Tillbaka till startsidan