Home - News - Anhängare - EMU-skeptiker - - Carl Tham - EU stoppar kvinnlig förtur




EU stoppar kvinnlig förtur
DN 2000-07-07 Av Tomas Skoglund/TT

Förre utbildningsminister Carl Thams försök att minska den sneda könsfördelningen av högre tjänster på universiteten har havererat. EU:s domstol konstaterar nämligen att det var fel att ge en professorstjänst till en kvinna med huvudargumentet att det finns för få kvinnliga professorer i Sverige. Mannen som sökte tjänsten hade klart bättre meriter.

- Det här utslaget kommer nog att stoppa alla framtida utnämningar av Thamprofessorer, säger utbildningsminister Thomas Östros till TT efter torsdagens EU-dom.

Tjänsten gäller en professur i hydrosfärvetenskap vid Göteborgs Universitet från 1996. Den var en av de 32 så kallade Tham-professurerna som inrättades bland annat i syfte att minska snedfördelningen mellan könen av högre tjänster inom universitet och högskola.

Från början rangordnade universitetet de tre främsta kandidaterna. Den kvinna som sattes främst drog emellertid tillbaka sin kandidatur. Näst i tur stod kemilektorn Leif Anderson. Men universitetets rektor valde ändå att tillsätta trean Elisabet Fogelqvist, trots att hon ansågs ha sämre meriter än Leif Anderson. Han överklagade beslutet till överklagandenämnden för högskolan som i sin tur vände sig till EU:s domstol för vägledning.

Domstolen säger att det inte är fel att ge företräde åt kvinnor eller män om de är underrepresenterade, men då får skillnaden vad gäller meriter inte vara så stor att tillsättningen kan anses vara osaklig.

Domstolen konstaterar att det inte gjorts en tillräckligt objektiv bedömning av övriga meriter, varför det finns risk för godtycke.

- Jag ansåg att det inte var någon större meritskillnad mellan de båda kandidaterna, säger Bo Samuelsson, rektor vid Göteborgs Universitet.

Han tror heller inte att EU-domen kommer att få några avgörande konsekvenser för Leif Anderson och Elisabet Fogelqvist eftersom Anderson nu fått en professorstjänst.

Men Carl Thams jämställdhetsprojekt kommer med största säkerhet att gå i graven i och med domen.

- Nu har det bara gått en kort stund efter utslaget och vi ska givetvis titta närmare på domen. Men i det här läget blir det inga fler Thamprofessurer som i och för sig var ett försöksprojekt, säger Thomas Östros.

Jämställdhetsminister Margareta Winberg säger i en kommentar att den svenska Jämställdhetslagen inte påverkas av EU-domen utan endast Thamprofessurerna, vilket är beklagligt. Men när det gäller meritvärdering generellt kan den ibland präglas av manliga normer.

- Det måste uppmärksammas att själva meritvärderingen kan ha en diskriminerande innebörd, säger Winberg.


Början på sidan

Tillbaka till startsidan