Home - News - Anhängare - EMU-skeptiker - - -



Ett av hindren
Göran Persson ref. i SvD/Näringsliv 2001-01-11

- Klarar vi avtalsrörelsen på samma sätt som den förra är ett av hindren för EMU-medlemskap borta.

Kraven på att den svenska konjunkturen ska gå i takt med övriga Europa kvarstår som villkor.

Så kallade buffertfonder skall utredas och svenskarna skall få ta ställning till medlemskap i en folkomröstning-


Några hinder på spåret till EMU Måttlighet i löneökningar är en dygd som kan kvalificera Sverige till EMU-medlemskap, menar Göran Persson. Framför en grupp utländska EU-journalister uttalade han enligt TT i går att "vi beslutat gå med i EMU när vi är redo". Att Persson talade enbart för sig själv i pluralis majestätis är förstås tänkbart, men det troliga är att han åsyftade hela Sverige som nation. Någon reservation om att vi skulle invänta att konjunkturen ligger i fas med övriga Europa fanns inte i uttalandet.

Enligt statsministern är stora löneökningar det enda kvarvarande hindret för medlemskap. Att den negativa EMU-opinionen i det egna partiet skulle utgöra ett hinder tror han alltså inte längre på; partiopinioner går väl att köra över. Att lägga örat till rälsen är alltså inte längre Göran Perssons stil - i denna fråga. Risken är att man blir överkörd av ett annalkande tåg. Hellre då köra över än att köras över. Vi känner igen strategin från den tid då Sverige skulle ansluta sig till EU. Då sade den socialdemokratiska ledningen nej, nej, nej, ända tills den plötsligt och oväntat sade ja.

Höga skatter är enligt kommissionen det största hindret för svenskt medlemskap i EMU, ett hinder som de i och för sig tror att Sverige kommer att övervinna. Strax innan det är dags att kliva på EMU-tåget kommer statsministern kanske även att baxa ner den socialdemokratiska skattepolitiken på spåret. Det vore i så fall till glädje såväl för svensk ekonomi som för de socialdemokratiska partimedlemmarna. SvD är nämligen, precis som statsministern, övertygat om att dessa i efterhand kommer att inse att Göran Persson gjorde helt rätt.


Commission impossible
Ledare i Finanstidningen 2001-01-11

Till de mer vidlyftiga och spektakulära delarna av kommentarerna till Sveriges ställning som ordförandeland i EU hör de hundratals prostituerade som man befarar ska välla över gränserna i toppmötenas spår. Och då syfter man inte på de välavlönade tjänstemän som går byråkratins ärenden. Aktuellt visade en bild på några eurokrater med kommentaren att dessa herrar nog inte vet att sexköp är olagliga i Sverige. Vad som är underförstått är uppenbart. Men det är ju inte alldeles säkert att de kommer att bryta mot lagen i alla fall. De kan ju ha andra skäl än de legala att låta bli. Om mönstret från MTV-galan upprepar sig kanske hela sedlighetsroteln får ledigt vid lämpliga tidpunkter. Det vore ju ändå olämpligt om någon vilsen eurokrat åker dit. Även om de långt ifrån har samma stjärnstatus som musikbranschens toppkrafter.

I tisdags kom EU-kommissionen på besök till den svenska regeringen, vilket fick Göran Persson att inför utländska journalister framställa regeringens vänta-och-se-policy angående EMU-medlemskap i en något annolunda dager. Borta, eller åtminstone onämnt, var kravet på att den svenska ekonomin skulle vara i fas med EMU-ländernas över en konjunkturcykel. Kvar fanns bara att de svenska avtalsrörelserna måste ligga på rätt nivå. "Vi har beslutat att gå med när vi är redo. Det betyder i första hand att vi ska ha nästa lönerörelse bakom oss." "Det ser lovande ut. Om förhandlingarna avslutas på att bra sätt bör den svenska ekonomin kunna anses redo för EMU-inträde."

För en svensk publik fick sedan Göran Perssons presschef Jan Larsson klara ut vad chefen egentligen menat. Han hade bara varit "tydlig om det som ligger närmast och det som är mest konkret i frågan".

Slår man upp "tydlig" i Rosenbads synonymordbok hittar man "selektiv".

Ett par timmar efter Perssons uttalande bröt löneförhandlingarna samman inom processindustrin. Industrifacket, Metall och Pappers sade nej till medlarnas bud om 6,3 procent och tre dagars arbetstidsförkortning, allt över tre år. Så även om Persson säger sig vara optimistisk om avtalsrörelserna, och även om avtalen på förbundsnivå förlorar alltmer av sin betydelse för den verkliga lönebildningen, så kan de ändå tjäna bra som uppskjutare av EMU-medlemskap de också, till den tidpunkt då Persson tror det finns en god chans att folkomröstningen med mera ger "rätt" resultat.

Kanske sågs Perssons uttalande ändå som en lucka för att locka med Sverige. Och som alla vet fungerar smicker, och ännu mer smicker fungerar ännu bättre. Så i går berömde EU-kommissionen Sveriges ekonomi och konstaterade att Sverige med råge klarar villkoren i EU:s stabilitets- och tillväxtpakt och konvergenskraven för EMU-medlemskap.

Men smicker kan vara ett tveeggat svärd. Just att Sverige klarar paktens krav kan också användas som ett argument för att Sverige klarar sig bra ändå, utan medlemskap.


Göran Persson: "Sverige redo för EMU efter lönerörelsen"
DN-TT 010109 15.40

Sverige kan anses ekonomiskt redo för EMU-inträde så snart den pågående lönerörelsen är avslutad. Det anser Göran Persson, som dock betonar att förhandlingarna inte får resultera i för höga lönepåslag.

- Vi har beslutat att gå med när vi är redo. Det betyder i första hand att vi ska ha nästa lönerörelse bakom oss, sade Persson vid ett framträdande för en grupp utländska EU-journalister.

Uttalandet är ett rejält avsteg från regeringens tidigare linje.

I flera tidigare framträdanden på nationell nivå har inte minst Göran Persson själv betonat att det är lika viktigt att Sveriges ekonomiska konjunktur ska ligga i fas med den i övriga Europa.

Inför en internationell publik är tonvikten nu en helt annan.

Där utmålas lönerörelsen som det sista återstående ekonomiska hindret mot ett svenskt EMU-medlemskap. Sverige är det första medlemsland som varit ordförande för EU utan att vara med i EMU.

Dessutom finns en stark skepsis mot valutaunionen i den svenska opinionen. Göran Persson vill inte att de negativa stämningarna ska få Sverige att framstå som motsträvig unionsmedlem under halvåret som ordförande.

- Vi vill genomföra ett ordförandeskap som gagnar hela Europas intressen. Det är ett arbete vi vill bidra till, sade han.

Förutsättningarna för måttliga lönepåslag betraktas av statsministern som bättre än på länge.

- Det ser lovande ut. Om förhandlingarna avslutas på ett bra sätt bör den svenska ekonomin kunna anses redo för EMU-inträde, sade Persson.

Enligt honom får den svaga svenska EMU-opinionen stark draghjälp av att arvet från krisåren i 1990-talets början är utstädat och att Sverige nu rankas som ett ekonomiskt föredöme i EU-kretsen.

- Jag ser en situation där självförtroendet återvänder efter en mycket smärtsam period. Detta vänder också opinionen i Sverige, ansåg Persson och tillade:

- Många av de socialdemokratiska väljare som var skeptiska till EU-inträdet är nu stolta över att vi ses som ekonomiskt ledande. Det är mycket viktigt.


Mer om Göran Persson och EMU

Birger Schlaug DN Debatt 2000-03-13
"Göran Persson bara värd förakt"

Varje meddelande om att motståndet skall uppges är falskt - jfr Churchill

Början på sidan

Tillbaka till startsidan