Home - Nytt - Index A till Ö - EMU-skeptiker - Statsvetare - Medborgare mot EMU


Riskerna är stora - Vinsterna är små
Se hur det går i TysklandAlmedalen 2003

Aalmedalens hemsida


Två frågor kommer att dominera varje kvällssamtal över ölglasen i bersåerna i det gröna Visby, där politikerveckan i Almedalen börjar på söndag.
5 juli 2003 Björn Elmbrants fredagskrönika

De två frågorna är: Hur ska nejsidan kunna förhindra ett nederlag?
Om det inte går, hur ska man i så fall hantera den öppna förtroendekrisen mellan väljare och ledning för flera av de politiska partierna och organisationerna som ett nej skulle innebära?

Den armé av mediarådgivare och kommunikationskonsulter som numera nästlat sig in i alla politiska sammanhang finns förstås också på plats i Visby. De är städse beredda att slå fram på datorn nya hisnande kalkyler om plånboksfördelarna med ett ja eller kalla till nya presskonferenser om trallvänliga ja-sånger. Men hittills har de här råden inte fungerat - så varför skulle det fungera nu?

LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin på en presskonferens på torsdagen. Men hon sade också:
–En kosmetisk politik för att bara få fram fler ja-röster kommer att genomskådas av väljarna.”
Därmed satte hon fingret på den ömma punkten. Om politikerna hade samlat ihop sig och kommit överens om mer stabilitet och trygghet i budgetpolitiken förra året eller tidigt i våras hade det vägt tungt inför folkomröstningen. Nu riskerar det ge intryck av att vara någonting som man kokat ihop i panik för att förhindra ett valnederlag.

Så vad ska ja-sidan då göra för att klara skivan?
Jag vet inte, och det är inte heller min uppgift att komma med vare sig goda eller dåliga råd. Inte idiotförklara Fast jag är ändå bombsäker på vad ja-sidan inte ska göra. Den ska akta sig för att bunta ihop och idiotförklara nej-väljarna. Att exempelvis uttrycka sig som socialdemokraternas ja-general Anders Sundström gjort, om vi ska tro Norrköpings Tidningar: ”Att rösta nej är bara tjurskalligdumt”.

För hör folk att de betraktas som dumma, vägrar de lyssna. Då går inte ens de goda argumenten hem.

http://www.sr.se/cgi-bin/nyheter/artikel.asp?artikel=256558Tyskland - Början på sidan - Vänta och se
Tillbaka till startsidan