Home - Nytt - Index A till Ö - EMU-skeptiker - Statsvetare - Medborgare mot EMUAnnika Åhnberg

F.d. vänsterpartikommunist (och fd socialdemokratiskt statsråd)
För ytterligare fd kommunister i ledningen för Ja-sägarna, se Marit Paulsen

Ledamot av Anne Wibbles minnesfond

News


news

Ja-sägaren Annika Åhnberg gör avbön
"Kommunismen helt enkelt fel!"

Göteborgs-Posten 17/1 2003

Annika Åhnberg lämnar Skandia Liv

"Schyman är som Le Pen"
DN Debatt 2002-05-05

Annika Åhnberg lanseras för uppdraget att vända den svenska EMU-opinionen.
Dagens Industri 2000-10-05

- Det handlar om empati, inlevelseförmåga, som är förutsättning för att vi ska kunna ägna oss åt solidaritet, och ta gemensamt ansvar. Det är också en fråga om mod. Något liknande EMU har aldrig gjorts förut. Därför är de länder modiga som går in för EMU.

"Låt homosexuella få adoptera barn", säger s-ministrar

Förra Jordbruksministern Annika Åhnberg, numera verksam på Alfa Laval Agri Södertälje, stöder kommissionens nej till sammanslagningen.
Hon erinrade om att Scania i Södertälje hissade fyra EU-flaggor bredvid den egna företagsflaggan dagen efter kommissionens beslut.

Sverige är ett litet land och valutan känslig och det är därför bra att ingå i ett större valutasamarbete, menade hon.

- Det var helt otroligt för en del ungmoderater att diskutera valuppläggning med Mona Sahlin som satt och kedjerökte i vårt pentry, berättar en av de borgerliga valarbetarna.
Andra fick skissa på artiklar och tal för vänsterprofiler som Annika Åhnberg och Anders Carlberg.


Ja-sägaren Annika Åhnberg gör avbön
"Kommunismen helt enkelt fel!"
Göteborgs-Posten 17/1 2003

I Göteborg demonstrerade jag inte. Min upprördhet över de oerhörda skillnaderna i livsvillkor mellan oss som lever den rika delen av världen och de som lever i fattiga länder har inte blivit mindre. Analysen av varför världen ser ut som den gör har dock förändrats. Uppfattningen om hur vi bäst verkar för en bättre värld likaså.

Och övertygelsen att demokrati är det viktigaste redskapet har ersatt tron på kommunismen. Så blev det nog för de flesta i min generation, men inte alla.

Kommunismen var fel redan 1917, fel på femtiotalet, fel på sjuttiotalet och den är lika fel nu. Den är fel helt enkelt.

Full text

Klas Eklund var Trotsky-ist

Början på sidan


Annika Åhnberg lämnar Skandia Liv

Annika Åhnberg, vice VD i De Laval, har begärt att få lämna sin post som försäkringstagarrepresentant i Skandialink Livförsäkrings AB och Livförsäkrings AB Skandia. Hon har fått allvarlig kritik för att inte ha fullföljt sitt uppdrag – att tillvarata småspararnas intressen i bolaget.

Framför allt gäller det försäljningen av Skandia Kapitalförvaltning till Den norske Bank. Många upprörda röster har höjts mot att hon inte har kritiserat försäljningen.

Tidigare har Annika Åhnberg, tidigare bland annat vänsterpartiavhoppare och s-märkt jordbruksminister, tillbakavisat kritiken som osaklig. I en intervju i tidskriften Privata Affärer uppger hon dessutom att hon arbetat i styrlesen för att det ska införas en flytträtt för sparare. Men den frågan har inte avgjorts och nu har småspararnas kritiserade representat lämnat styrelsen.

Dagens Industri har sökt Annika Åhnberg för en kommentar men endast fått lyssna på hennes omtalade telefonsvarare där hon sjunger en ny melodi varje vecka. (DI 2002-05-29)

Början på sidan


"Schyman är som Le Pen"
Det skriver Annika Åhnberg, tidigare riksdagsledamot för vänsterpartiet och jordbruksminister (s)
DN Debatt 2002-05-05

I det franska presidentvalet i dag står Le Pen för vulgärnationalismen och dess strävan till isolationism. I Sverige har en eurofiende som Gudrun Schyman mycket gemensamt med den europeiska extremhögern, oavsett om hon hävdar att hennes nationalism är röd. Vänsterpartiet hycklar när man i retoriken tar avstånd från Le Pen men i praktiken praktiserar samma syn på Europa, EU och euron.

Full text

Början på sidan


Annika Åhnberg lanseras för uppdraget att vända den svenska EMU-opinionen.
Dagens Industri 2000-10-05

Annika Åhnberg lanseras för uppdraget att vända den svenska EMU-opinionen. Enligt källor i SAF och Industriförbundet står Annika Åhnberg överst på önskelistan som kampanjdrottning för den svenska ja-kampanjen. Och själv är hon sugen på uppgiften.

De svenska euroanhängarna vill efter bakslaget i den danska folkomröstningen och det rekordlåga EMU-stödet hos svenskarna både få upp fart och formera den egna opinionsbildningen. Tillsammans med SAF och Industriförbundet arbetar PR-byrån Sagt:gjort med att hitta den vinnande företrädaren och galjonsfiguren. Just nu testas olika företrädare, och deras genomslagskraft hos olika målgrupper utvärderas.

Annika Åhnberg, tidigare jordbruksminister och numera vice VD i Delaval, är enligt vad DI erfar den hetaste kandidaten.

"Annika Åhnberg ses som den formidabla företrädaren för ja-sidan: Trovärdig i sak och ytterst kommunikativ", säger en källa med insyn i processen till DI.

Flera lobbyister och opinionsbildare DI talat med framhåller också den förre vänsterpartisten som bästa tänkbara språkrör för en ja-kampanj:

"Hennes bakgrund som vänsterpartisten som via regeringen vandrat till toppjobb i näringslivet gör henne till en intressant person i alla läger" säger Martin Borgs, lobbyist på PR-byrån Hill and Knowlton i Stockholm.

Annika Åhnberg förnekar inte att hon fört samtal med SAF och Industriförbundet, men påpekar att någon formell förfrågan ännu inte framförts. Hon döljer emellertid inte sin egen entusiasm över uppdraget att vända folkopinionen till ett stöd för EMU och ett förstärkt europasamarbete.

"Jag är beredd att bli en modig och publik företrädare, det går inte bara att gnälla över en utebliven debatt", säger hon.

Hon har länge träffat vänner i politiken "både till höger och vänster" för att diskutera Europafrågorna, och som jordbruksminister var hon en av de första socialdemokratiska statsråden som tog ställning för EMU-valutan.

Annika Åhnberg är redan delaktig i arbetet att formera en ja-sida. I mitten av november hålls ett första möte i Stockholm där viktiga opinionsbildare och kampanjledningen för ja-sidan i EU-omröstningen 1994 träffas för att diskutera idéer med varandra. Annika Åhnberg är värdinnan för konferensen.

"Vi kommer att diskutera erfarenheterna av den danska folkomröstningen, och att fundera över vilka seriösa argument mot EMU vi har att förhålla oss till" säger Annika Åhnberg.

Början på sidan


Annika Åhnströms inledningsanförande 1999-09-15 i Arbetets Museum, Norrköping

- Det handlar om empati, inlevelseförmåga, som är förutsättning för att vi ska kunna ägna oss åt solidaritet, och ta gemensamt ansvar. Det är också en fråga om mod. Något liknande EMU har aldrig gjorts förut. Därför är de länder modiga som går in för EMU.


Förra Jordbruksministern Annika Åhnberg, numera verksam på Alfa Laval Agri Södertälje, stöder kommissionens nej till sammanslagningen. Hon erinrade om att Scania i Södertälje hissade fyra EU-flaggor bredvid den egna företagsflaggan dagen efter kommissionens beslut.

- Jag tror att det var Scanias tysta kommentar till att fusionen med Volvo aldrig var någon bra idé. De svenska lastvagnstillverkarna har fått sin styrka genom att de har slagits mot varandra, hävdade Annika Åhnberg.

Början på sidan


"Låt homosexuella få adoptera barn", säger s-ministrar
News from Swedish Lesbian/Gay Politics Utgivet av Riksförbundet för sexuellt likaberättigande (RFSL)
Published by the Swedish Federation for Gay and Lesbian Rights (RFSL) Nr 15/1996


Annika Åhnberg för EMU
SvD/TT 96-08-14

Annika Åhnberg uttalade en positiv inställning till ett svenskt medlemskap i EU:s monetära union, EMU.

Sverige är ett litet land och valutan känslig och det är därför bra att ingå i ett större valutasamarbete, menade hon.

Hon påpekade dock att det är hennes personliga åsikt att Sverige bör bli medlem i EMU och inte regeringens, men att Göran Persson vill ha en fri debatt.


Dit kom ofta vallokomotivet Mona Sahlin, som kan konkurrera med Marit Paulsen som Sveriges "ja-drottning". Ett unikt samarbete mellan moderater-folkpartister och socialdemokrater etablerades, mellan personer som vetat föga om stämningarna i motståndarpartiet och varit med om att demonisera varandra i valrörelsen.

- Det var helt otroligt för en del ungmoderater att diskutera valuppläggning med Mona Sahlin som satt och kedjerökte i vårt pentry, berättar en av de borgerliga valarbetarna. Andra fick skissa på artiklar och tal för vänsterprofiler som Annika Åhnberg och Anders Carlberg.


Början på sidan

Tillbaka till startsidan