nejtillemu.com


Marit Paulsen

Sida hos folkpartiet


Vi liberaler tror fortfarande på EU som projekt. Detsamma gäller den gemensamma valutan
Den är nämligen en av grundbultarna i Europas samarbete och en av anledningarna till att Europa historiskt gått så bra.
Marit Paulsen, Cecilia Wikström och Olle Schmidt (FP), Europaportalen 25 januari 2012

Vi liberaler tror fortfarande på EU som projekt. Om Europa inte hade detta samarbete skulle vi bli tvungna att uppfinna det. Detsamma gäller den gemensamma valutan: om den inte redan fanns skulle vi bli tvungna att skapa den. Den är nämligen en av grundbultarna i Europas samarbete och en av anledningarna till att Europa historiskt gått så bra.

Om media rapporterade lika mycket om det som funkar bra som om det som går dåligt skulle vi ha varit fullmatade med berättelser om eurons goda effekter på handel och tillväxt.

Däremot är vi inte naiva. FP har åtskilliga gånger under det senaste året klargjort att vi ser fram emot ett svenskt euromedlemskap - när euron och Sverige är redo. Den tidpunkten är omöjlig att ange exakt, men den infaller sannolikt inte de närmaste åren på grund av den djupa ekonomiska kris Europa måste ta sig ur.

Full text

Omprövningens tid! Det är med stor osäkerhet jag försöker beskriva ett slags förvirring, rent av en smula hjälplöshet inför det som händer i Östeuropa. Vart tog alla drömmar vägen? Vart är alla de ORD jag har använt? Var är de begrepp jag tänkt i? Snacka om nyspråk - när just jag själv på något sätt fått mina egna invärtes ord omgjorda till nyspråk, och jag kan väl inte precis vara ensam?
Nästan förvirrad försöker jag minnas hur orden och tankarna gick under 68-72 års heta debatter, och alla orden vi begagnade, oavsett om vi var R:are eller “moderater” (inte heller det mitt fel att även det ordet gått sin väg, och blivit högern). Men alla orden fanns och kunde brukas, visst har de sedan dess vridit sig lite, suddats lite, klätt sig i nya kläder, men ändock varit verktyg, nu är de bara inte längre.
Säg socialism? Törs du verkligen? För att inte tala om kommunism. Vad f:n säger du??
Marit Paulsen i TCO-Tidningen nr 2/1990

Marit Paulsen, Peter Wolodarski och de som sörjde murens fall
Rolf Englund blog 2010-08-22


Det märkliga i rapporteringen om Marit Paulsen är etiketten på henne som käringen ”mot strömmen”.
Exakt vad i hennes politik skulle gå mot den ström som i söndags röstade fram ett blått Europa?
Det lustiga är att hon inte ens försökt prångla ut den bilden själv.
Som hon sade till Fredrik Virtanen i en intervju i Aftonbladet (25/4):
”Jag tycker inte att jag är särskilt motvalls. Jag är en duktig avkännare av opinioner.”
Malena Rydell DN Kultur 12/6 2009

Full text


Marit kokar kaffe, går med i EMU och spelar golf
Rolf Englund 2009-05-27


Lars Leijonborg i Svenska Dagbladet 28/12 1998
- För mig har Marit Paulssons övergång till folkpartiet stor symbolisk betydelse.
Det är sådana förnyare, europeiskt tänkande socialdemokrater som jag menar kan gå över till folkpartiet.


SvD-ledare
Det känns befriande att Marit Paulsen gjorde comeback på folkpartiets riksmöte i Malmö.
Hon blir en tillgång för partiet i valrörelsen
SvD-ledare 27/3 2006


Marit om Murens Fall
"Jag har aldrig trott på Lenin"
Omprövningens tid! Det är med stor osäkerhet jag försöker beskriva ett slags förvirring, rent av en smula hjälplöshet inför det som händer i Östeuropa.
Vart tog alla drömmar vägen? Vart är alla de ORD jag har använt? Var är de begrepp jag tänkt i?
Marit Paulsen i TCO-Tidningen nr 2/1990

Nu är Europa hennes vision
"Att byta ut sedlar och mynt är ingen stor sak. Det har vi gjort många gånger förr i historien"

Under sitt arbete i Europaparlamentet har Paulsen också blivit mer övertygad om att
EU bör utvecklas i en mer federal riktning

Här publiceras Marit Paulsens bok om Sverige och EU som gratisbok.
”En liten bok i en stor fråga” kom första gången ut månaderna före folkomröstningen om EU-medlemskapet 1994.
Inför debatten om Euron vill Marit Paulsen att alla argument hon använde då ska bli tillgängliga för alla utan omskrivningar, och hon uppmanar nej-sidan att göra samma sak så att vi slipper en debatt om vem som sa vad.


Mer om Marit

När Ronald Reagan blev president 1980 gick jag i sexan i Lund.
Först när kalla kriget tog slut fattade jag att Ronald Reagan hade rätt och alla andra fel.
PM Nilsson i Expressen 9/2 2003

Folkpartiets EMU-general Marit Paulsen
DI 21/1 2003

Folkpartitoppen hårdlanserar Lars Leijonborg
"Han är lämpligast som statsminister"

DN Debatt 2002-09-12

En ”käring” i fp-styret
Aftonbladet 99-11-14


Folkpartiets EMU-general Marit Paulsen
DI 21/1 2003

Med egna smärtsamma minnen från andra världskrigets Norge, vänder hon helt upp och ned på frågan om euron är bra för Sverige.
"Det handlar om att ta vårt ansvar som européer. Tror vi att EU blir bättre av att vi ställer oss vid sidan av? Tror vi att vi har en egen liten glob med bara Sverige på?"

Marit Paulsen, som sitter i EU-parlamentet för folkpartiet, anser inte att ett medlemskap i valutaunionen gör någon större ekonomisk skillnad för Sverige på kort sikt.

"Jag tror att det är ungefär plus minus noll. Ett utanförskap är inte en trappa ned till helvetet och ett medlemskap är inte en stege till himlen. Men långsiktigt tror jag att det blir betydligt mer minus om vi inte är med."

Att Sverige förlorar den nationella makten över penningpolitiken bekymrar henne inte nämnvärt.

"Jag tror att vi mer än väl kommer att hitta finanspolitiska medel som kan kompensera om räntan är för hög eller för låg för oss. Debatten koncentreras för mycket på akuta nu-problem. Frågan är om vi i Sverige har mindervärdeskomplex gentemot resten av Europa. Jag tror att många ekonomer på nej-sidan tycker att Sverige inte duger."

"Det går att förstå att EU inte är något enhetligt och optimalt valutaområde - men var finns sådana? Är dollarområdet mer enhetligt? Är situationen lika för Hawaii och New Foundland? Är verkligen Sverige optimalt? Kan man säga att stillastående glesbygder behöver samma ränta som häftigt expanderande Mälardalen?"

Även om det skulle bevisas att euron vore skadlig för svensk ekonomi på kort sikt, är vi skyldiga att gå med, anser hon.

"Det är så lyckligt i unionen i dag att även tyskarna är en minoritet. Det är ju skitskönt. Tyskarna röstas ofta ned i EU-parlamentet."

Marit Paulsen har en mycket konkret idé om hur valutaunionen med gemensam centralbank och penningpolitik gagnar freden. Krig brukar börja med att något land rustar sin militär och finansierar kalaset via sedelpressarna. "Men man kan inte sätta i gång den gemensamma sedelpressen för att rusta en del av Europa."

Avslutningsvis tar Marit Paulsen avstånd från uppfattningen att Sverige inte kan stanna kvar i EU om vi säger nej till euron.

"Jodå, det kan vi visst. Men det kommer att bli taskigt. Vi är visserligen ingen direkt dålig medlem i unionen. Vi är duktiga och prydliga och betalar våra räkningar. Men vi vill liksom inte ta risker. Vi bedöms som lite egoist-fega. Själviska är nog det rätta uttrycket."

Början på sidan


Folkpartitoppen hårdlanserar Lars Leijonborg
"Han är lämpligast som statsminister"
DN Debatt 2002-09-12

De svenska väljarna upplever att moderaternas förslag till skattesänkningar är så omfattande att de hotar välfärden. Men en borgerlig regering kommer inte att föra någon ytterlighetspolitik. Därför är det lämpligt att den nya statsministern hämtas från mitten och heter Lars Leijonborg, skriver folkpartiets båda vice ordförande Jan Björklund och Marit Paulsen.

Full text

Början på sidan


En ”käring” i fp-styret
Aftonbladet 99-11-14

I går blev folkpartiets stjärna, Marit Paulsen, invald i partistyrelsen. Hon var en av tre kvinnor som fick flest röster. På något mindre än ett år hamnade Paulsen i EU-parlamentet i Bryssel och nu är hon invald i folkpartitoppen.

– Jag känner mig lite förvirrad, sa hon efter rösträknandet.

Är du en ”motvallskäring” i partiet, du följer inte partilinjen?
– Jag har inget behov av att ändra folkpartiets politik. Jag har aldrig varit politiskt korrekt och jag tycker att politiker ska hålla tassarna borta från vårt privatliv.

”Jag har inte bytt linje”
Du har blivit beskylld för att ha gjort en helomvändning i kärnkraftsfrågan. Förr var du en aktiv nej-sägare, nu vill du som folkpartisterna behålla kärnkraften.
– Jag har inte bytt linje, det framgår av en kolumn jag skrev i Dagens Nyheter för två, tre år sedan.
– Men jag vill använda pengarna främst till att ersätta de livsfarliga ryskbyggda kärnkraftverken med exempelvis naturgasledningar. När vi ”städat” ska vi självklart avveckla och ta Barsebäck först.

Anne Wibble och Antonia Ax:son Johnson lämnar nu partitoppen. Men en annan kändis – Carl B Hamilton, professor i nationalekonomi – gjorde i går comeback i partistyrelsen.


Mer om Marit Paulsen

Början på sidan

Tillbaka till startsidan