Home - Senaste nytt - moderat-meny -Bo Lundgren på Kommunala Rikskonferensen
i Göteborg, 7 april 2000


Göran Persson talade på den socialdemokratiska partikongressen för några veckor sedan om att dagens högkonjunktur bevisar att världens högsta skatter och den största offentliga sektorn i den fria världen går att förena med en stark tillväxt. Han tog humlan som exempel och sa:

”Tänk er en humla. Med sin alldeles för tunga kropp och sina alltför späda vingar borde den inte kunna flyga - likafullt gör den det. Varje sommar återvänder den och gör det till synes omöjliga möjligt på sin väg mellan förgätmigej och prästkrage”.

Visst är det en vacker bild. Men Göran Persson är ingen humla. Han kan inte upphäva tyngdlagen hur gärna han än skulle vilja.

Den glädjande starka tillväxt vi upplever nu beror på en kraftigt ökande privat konsumtion och en bättre internationell utveckling. Men konjunkturinstitutet räknar för de kommande fem åren med en genomsnittlig tillväxt på två procent. Det är bara litet mer än de tillväxtsiffror som på sjuttio- och åttiotalen ledde till att vi halkade efter rejält i välståndsligan.


Början på sidan

Tillbaka till startsidan