Rolf Englund IntCom internetional
|
Moderaterna och EMUDen svenska politikens stora frågor har varit Moderaterna borde upphöra med att vara EU- och Euro-kramare och sätta ner foten som försvarare av rikets självständighet. - Moderaterna ska vara den konstruktiva Europakraften. I valrörelsen kan vi moderater stå tryggt och stadigt. - Vi ska hämta hem varenda röst. I Europavalet ska vi ta revansch tillsammans, avslutar Tomas Tobé. Rolf Englund: Käre Hans, Jag läste moderaternas mycket imponerande valmanifest utan att finna ett ord om euron. Hans Wallmark Tidigare besked kvarstår. Det är inte aktuellt att införa euron. Facebook 31 augusti 2018 Ett svenskt medlemskap i euron är inte aktuellt just nu. Moderaterna inför EU-valet 2014: Sverige står utanför euron. Det har svenska folket självt bestämt, och ingen annan råder över den frågan. M + S = Euro Moderaterna har rört sig från 150 procents entusiasm till ett mer dämpat EU-förhållande.
Jämfört med valet 2010 blev resultatet Nya Moderaterna? Moderaterna backade mest i sina starkaste fästen Moderaterna gjorde ett uselt val till EU-parlamentet. Till skillnad från Löfven dolde statsminister Fredrik Reinfeldt inte sin besvikelse över Moderaternas 13,7 procent. Men särskilt mycket av självkritik andades han inte: Båda partierna valde att satsa på toppkandidater – Marita Ulvskog och Gunnar Hökmark – som inte ens på 1990-talet fungerade som dragplåster.
Tove Lifvendahls intellektuella och moraliska lågvattenmärke
Hon vet vad nederlaget inte berodde på. - Det intellektuella lågvattenmärket är att förstanamnet /Gunnar Hökmark, Rolfs anm./ inte flög tillräckligt hos väljarna. Hon fortsätter, fortfarande utan namns nämnande, sin hyllning till Gunnar Hökmark. De europeiska partigrupper som våra svenska ledamöter tillhör intar samtliga
Moderaterna antog för en tid sedan ett nytt EU-program, som markerade ett visst avståndstagande.
Riksdagsledamoten Carl-Oskar Bohlin från Borlänge Den mest EU-kritiske moderaten hittills släpptes på fredagskvällen in som partiets toppkandidat i EU-valet. Riksdagsledamoten Carl-Oskar Bohlin från Borlänge fick fjärdeplatsen på EU-listan efter lång debatt och sluten omröstning. Beslutet fattades efter den längsta debatten på M-stämman hittills. De tre översta namnen, som alla sitter i EU-parlamentet, var klara på förhand: Gunnar Hökmark, Christoffer Fjellner och Anna Maria Corazza Bildt. Kampen stod om partiets fjärde plats på EU-listan. M har i dag fyra platser i Europaparlamentet. Carl-Oskar Bohlin (M) hos Riksdagen SvD nyhetsplats 19 oktober:
I våras skrev Carl-Oskar Bohlin en artikel på Newsmill där han kritiserade Moderaternas EU-linje. Moderaterna borde skärpa tonen, ansåg Carl-Oskar Bohlin: Partiet bör inte längre präglas av ”ett okritiskt omhuldande av unionen och emellanåt starkt fokus på detaljfrågor” utan i stället ta tag i tyngre framtidsfrågor. Men nomineringskommitténs förslag, riksdagsledamoten Carl-Oskar Bohlin, fick störst stöd. http://www.svd.se/nyheter/inrikes/eu-skeptiker-valdes-till-eu-lista_8634592.svd Moderaterna distanserar sig till EU ”Vi ställer oss inte bakom förslaget om en gemensam valuta. Ur Moderaternas Stämmohandlingar 213, sida, 265 ff Partistyrelsen föreslår partistämman ... Nya Moderaterna tror att åtgärder på dessa fyra områden – som ofta är en
fråga om nationell politik – skulle kunna få EU att utvecklas i en betydligt
mer positiv ekonomisk riktning. Vi tror inte att en ytterligare centralisering och gradvis överföring av
ekonomisk suveränitet eller inrättandet av nya budgetkapaciteter löser Europas ekonomiska problem. EUROPA I OLIKA HASTIGHETER OCH ETT SVENSKT EUROMEDLEMSKAP Nya Moderaterna är i grunden positiva till en gemensam valuta inom EU.
Vi respekterar samtidigt resultatet av den folkomröstning som genomfördes
2003.
Vi anser att ett svenskt eurointräde endast kan bli aktuellt inom ramen för ett
välskött eurosamarbete, där de länder som delar den gemensamma valutan
följer de finanspolitiska ramverken och bedriver en ansvarsfull ekonomisk
politik.
Om (kurs här) det folkliga stödet för euron ökar och består över en längre tid samt om (kurs här) det finns en bred samsyn i Sveriges riksdag om ett eurointräde
Erik Bengtzboe reserverade sig mot partistyrelsens beslut angående sid 278, stycke 4-6, under avsnittet ”Europa i olika hastigheter och ett svenskt euromedlemskap” till förmån för ny text enligt följande: ”Vi ställer oss inte bakom förslaget om en gemensam valuta. Det nationella självbestämmandet över finans- och penningpolitiken går inte att överföra till gemensam EU-nivå utan betydande demokratiska problem. Vi menar dessutom på att en gemensam valuta förutsätter en gemensam fungerande arbetsmarknad. Innan det är lika naturligt att flytta till Budapest som till Boden fungerar inte en gemensam valuta- och räntepolitik, och det är således inte aktuellt med en gemensam valuta för EU inom en överskådlig framtid.” AVVIKANDE MENING
Erik Gustav Bengtzboe, född 9 februari 1987 i Nyköping, är en svensk moderat politiker.
Rasmus Törnblom, född 22 januari 1990, är en svensk politiker och Moderata Ungdomsförbundets 1:e vice förbundsordförande. Carin Carlsson är MUFs 2:a vice Förbundsordförande, MUF Ur Moderata Samlingspartiets handlingsprogram, antaget vid 1993 års partistämma, sid 20-25 "ja-sidan drev ibland närmast löjeväckande skräckpropaganda" EMU2003: Jag publicerar den här därför här med anledning av att det är tio år sedan folkomröstningen.
Full text som mer läsvänlig pdf Mattias Svenssonm hos Medborgare mot EMU Vi är i grunden positiva till en gemensam valuta inom EU. Men... Vi Moderater fortsätter att utvecklas för att fortfarande vara relevanta i en ständigt föränderlig samtid. RE: Det låter som ett citat av Annie Lööf Rome, Habsburg and the European Union www.riksdagen.se/sv/ledamoter-partier/ What is interesting is the reaction of Swedish establishment.
Finansminister Anders Borg lyckas knappt dölja sitt förakt för euroländernas illa genomtänkta krispolitik
När statsministern läste upp sin allra första deklaration slog han fast att Sverige ”tydligt och klart” skulle tillhöra ”kärnan i det europeiska samarbetet”.
Många reagerar också, precis som Margaret Thatcher på sin tid, instinktivt mot utvecklingen som för närvarande verkar leda mot en ännu mer politiskt styrd union. Ganska länge efter andra världskrigets slut var till exempel Folkpartiets Bertil Ohlin mycket avogt inställd. Han varnade för ”Europamystik” ...Sverige hör ihop med Norden, skrev han i Stockholms-Tidningen 1947 och förklarade att de nordiska länderna hade ”ej blott lika mycket utan mera gemensamt med till exempel amerikanerna eller kanadensare än med italienare och greker”. Den som jämför regeringen Perssons politik med Reinfeldts slås av hur mycket som är sig likt. Europaminister Birgitta Ohlsson är ett undantag, men i övrigt låter många som på Göran Perssons tid.
När den politiska retoriken kokat bort återstår ett svenskt koncentrat där den inre marknaden och relationen med Storbritannien anses viktigast, oavsett vilket parti som styr. Det är den svenska utrikespolitikens eviga fråga. Skall vi följa Tyskland eller skall vi följa England. Kommentar av Rolf Englund:
Det är oerhört viktigt att de euroländer som drabbats av ekonomisk kris gör allt de kan för att komma till rätta med de problem som de har.
Eurokrisen har visat att budgetdisciplinen inte varit tillräckligt god i Europas länder och därför har EU vidtagit en rad beslut de senaste åren för att förstärka de gemensamma reglerna. Vi välkomnar att euroländerna vidtar ytterligare åtgärder för en striktare ekonomisk styrning. Det är oerhört viktigt att de euroländer som drabbats av ekonomisk kris gör allt de kan för att komma till rätta med de problem som de har. Trots krisen som eurosamarbetet befinner sig i så har vi kunnat se att samarbetet fungerat de senaste tio åren och att dess politiska betydelse vuxit. Ett eventuellt framtida svenskt inträde i valutaunionen måste föregås av en folkomröstning. Tidpunkten för en sådan måste beslutas av riksdagen. En folkomröstning bör genomföras efter en bred diskussion där för- och nackdelar på nytt prövas i ljuset av bland annat erfarenheter och utveckling i länderna i och utanför eurosamarbetet. Moderaterna respekterar folkomröstningen som genomfördes 2003 och därför är frågan om ett eurosamarbete inte aktuellt i dagsläget. Published: torsdag, juni 28, 2012 Citerat 1 maj 2013 På en pressträff fredagen den 15/6 presenterade Fredrik Reinfeldt den nya arbetsgrupp som ska ta fram en ny EU-plattform, Rome, Habsburg and the European Union Kommentar av Rolf Englund: Fler institutioner och mer makt till Bryssel gynnar inte Europa, dess utveckling eller dess medborgare.
Under de senaste årens krishantering har alltför många politiker i EU fastnat i en diskussion, långt ovanför medborgarnas huvuden, om hur teoretiska system ska se ut för att hantera framtida kriser i unionen, i stället för att komma med lösningar på de akuta problemen. Det handlar inte minst om att bryta ner de hinder som fortfarande bromsar den så viktiga gränsöverskridande tjänstemarknadens utveckling och om att få igång en fungerande digital marknad. Det handlar också om att hela tiden bejaka EU:s relationer till sin omvärld. Att få till stånd fördjupade frihandelsavtal mellan EU och exempelvis USA är av stor vikt. Kommissionen har en klar bild av vad Europa och Unionen behöver. Den kan sammanfattas med mantrat ”Mer Europa”– idén att mer politikområden behöver beslutas om i Bryssel – och att det som redan ligger på europeisk nivå ska fördjupas. Med andra ord fler institutioner och därmed mer makt till Bryssel.
Anna Kinberg Batra (M) är gruppledare för Moderaterna i riksdagen. Hans Wallmark (M) är ordförande i utrikesutskottet och Gustav Blix (M) är gruppledare för moderaterna i EU-nämnden Kommentar av Rolf Englund:
79 procent av de moderata väljarna är emot euron
Anders Borg är hjärnan bakom Nya Moderaterna och har i snart sju år styrt regeringens politik. – De långtgående förslagen i slutsatserna riskerar att leda till nya problem utan att lösa dagens utmaningar, sade Fredrik Reinfeldt (M) under EU-nämndens möte i riksdagen på onsdagseftermiddagen inför toppmötet i Bryssel.
Alliansen och Socialdemokraterna tycker lika i EU-frågor
Krisen utnyttjas för att ge mer makt till EU I länder som Sverige och Storbritannien ser vi framför allt EU som ett frihandelsområde, och vi har inget intresse av att vara delaktiga i en europeisk statsbildning. Samtidigt kan vi kanske inte i längden hålla tillbaka den synbara majoritet av europeiska politiker som strävar efter att ersätta nationell självständighet med ett utökat Brysselstyre. Om euron ska kunna bevaras krävs sannolikt en starkt utökad centralstyrning av budgetpolitiken i euroländerna. Därmed kan en ideologiskt betingad strävan efter en stark centralmakt i Europa motiveras med hänvisning till ekonomiska realiteter. Den mest logiska lösningen på den här fundamentala intressekonflikten är att skapa ett EU i två delar - en del för de länder som vill fördjupa integrationen och en del för oss som vill delta i ett samarbete som river gränserna i Europa och samtidigt fortsätta att bedriva en självständig ekonomisk politik på nationell nivå. Det har varit märkligt tyst om eurokrisen i den svenska politiska debatten. -Vi har det som i dag är EU att tacka för att militärdiktaturer har ersatts av demokratier, att Berlinmuren fallit,
och att kommunism och planekonomi ersatts av frihet och marknadsekonomi. Författaren till rapporten är ingen mindre än EU-nämndens ordförande, Anna Kinberg Batra, hon som är från Stockholm. Läs mer och ladda ner rapporten här - Detta snarast osannolika prov på den moderata omdömesförmågan vad gäller EU kan man läsa i "Rapport inför valet till Europaparlamentet", Som tröst noterade en högt placerad svensk att Fredrik Reinfeldt i alla fall inte följt de nya moderaterna i spåret, som jag befarade i söndags. Regeringens så kallade kommunikationspolitik verkar så amatörmässigt och hederligt svensk att jag blir rörd och känner redan medlidande inför ordförandeskapet i EU nästa år. Statsministern – och regeringen - saknar uppenbarligen uppbackning från en stab tuffa pr-knuttar och spin doctors. Fredrik Reinfeldts linjetal om Europas framtid i Europaparlamentet i Strasbourg. Hos de nya moderaterna frodas starka euroskeptiska strömningar. Debatt om Europas framtid. Under den rubriken framträder i övermorgon Fredrik Reinfeldt inför EU-parlamentet i Strasbourg. Det väcker viss nyfikenhet eftersom Sveriges statsminister hittills varit helt osynlig i den europeiska diskussionen.
Liksom Thatcher och Persson drömmer de nya moderaterna om ett EU utan överstatlighet, om ett traditionellt mellanstatligt samarbete. Förebilden verkar vara den tandlösa form för informationsutbyte som kallas Lissabon-processen; Göran Perssons favoritmodell för EU-samarbetet. Moderaterna måste "förnyas eller dö", enligt statsminister Fredrik Reinfeldt. ”Niklas Wykman, ordförande i moderata ungdomsförbundet”: Hur ser ni på Sverige och EMU-medlemskap? 2006-08-21 Moderaternas hemsida - Moderaterna i Europaparlamentet Partidokument
|
Flera av mina präktigt borgerliga bekanta har tagit
ställning mot euron på sistone. |
Från moderat sida framhåller man att det
redan finns en organisation där en begränsad samordning kan ske
på den borgerliga sidan, stiftelsen
Sverige i Europa som leds av
förre Europaministern
Ulf Dinkelspiel.
Men också moderaterna vill sköta kampanjen i huvudsak på
egen hand.
- Leijonborg kan inte övertyga våra väljare,
säger partisekreteraren Sven Otto Littorin. Han menar att jasidans
samordning inte kan bli lika långtgående som i
1994 års kampanj
inför folkomröstningen om EU.
En annan förändring som genomförts inom moderaterna är att Sven-Otto Littorin kommit att utses till ny partisekreterare och Anders Borg blivit chef för riksdagskansliet.... mer
Flera av mina präktigt
borgerliga bekanta har tagit ställning mot euron på sistone.
Tidigare har en tvehågsen inställning varit det vanliga. Inte
ens hos "naturliga" euroanhängare har man märkt mycket av den
entusiasm som rådde inför folkomröstningen om svenskt
EU-medlemskap 1994.
Men nu har jag flera gånger hört ett "nu
har jag faktiskt bestämt mig för ett nej".
Vadan detta?
Johan Stymne, Svensk Tidskrift (Redaktörer Per Heister och Klas
Östman)
Men jag undrar om inte det som verkligen har bidragit till en viss kokett rebelliskhet bland personer som normalt är för ett närmare europeiskt samarbete är statsminister Göran Perssons insatser på senare tid. När han i mitten av maj uttalade att han inte vet "ett enda argument mot som är varken vackert eller hållbart" lyckades han förolämpa alla tvivlares intelligens på det mest obetänksamma sätt. Inte minst eftersom åtskilliga tvivlar just för att det finns högt respekterade debattörer och akademiker som har framfört en hel hoper argument som talar mot euron. Kombinationen av en uppenbart knackig europeisk ekonomisk konjunktur och en splittrad inhemsk opinion kring euron gör det lätt att kosta på sig att ta avstånd från den gemensamma valutan.
Nils Lundgren är en ekonom med socialdemokratiska böjelser som länge har legat i frontlinjen i den ekonomisk-politiska debatten. Under kronförsvaret under hösten 1992 var han en av det fåtal framträdande ekonomer som offentligt vågade uttrycka tvivel på det kloka i politiken. I sin eurobok argumenterar han kraftfullt för nej-linjen. Han använder sig skickligt av det retoriska greppet att själv formulera motståndarnas (det vill säga euroanhängarnas) ståndpunkter för att därefter bemöta dem. Han betar på detta sätt av såväl det han kallar politiska argument (23 stycken) som ekonomiska argument (21 stycken).
Liksom alla seriösa nejsägare bygger Lundgren sitt motstånd på föreställningen att Europa inte är ett "optimalt valutaområde" och att ett svenskt deltagande därför skulle leda till att den svenska ekonomin kommer att bli mindre stabil och antagligen få ökade strukturproblem.
Vad gäller övriga nejsägare i buketten av skrifter har de inte så mycket att tillägga utöver Lundgren.
Flera av euromotståndarna kritiserar de politiska argumenten för euron. Birgitta Swedenborg deltar i Ekonomisk Debatts EMU-nummer. (Hon presenteras som forskningsledare vid SNS. Eftersom Ekonomisk Debatt har vissa akademiska pretentioner hade det varit på sin plats att presentationsrutan också nämnt att hon är aktiv medlem i Föreningen Medborgare mot EMU.)
Hon menar att EMU inte är ett fredsprojekt utan tvärtom ökar konfliktriskerna. Även detta argument tar förstås sin utgångspunkt i att EMU inte utgör något optimalt valutaområde utan kommer att uppleva svårlösta inre spänningar.
EU-vänliga
moderaterna har blivit skeptiker
Mats Hallgren, SvD 2002-06-15
Bland
moderatväljarna har ja-sidan minskat från 61 till 49 procent och
bland fp-sympatisörerna från 70 till 45 procent. 24 oktober
2000
Moderat samråd om
EU
Bo Lundgren i Torsdagsbrev nr 19/2000, 12 oktober 2000
Mer än varannan säger nej till EMU SvD 2000-10-08