Home - Nytt - Index A till Ö - EMU-skeptiker - Statsvetare - Medborgare mot EMU


Riskerna är stora - Vinsterna är små
Se hur det går i Tyskland



EMU och akteibörsen


I en färsk analys varnar investmentbanken HSBC för att svenska aktier drabbas hårt av den starkare euron mot dollarn om vi går med i EMU. "Den potentiella effekten på svenska marknaden av en stark euro kan bli allvarlig, eftersom tillverkare av industri- och teknologiprodukter svarar för nästan 40 procent av den svenska aktiemarknaden - en siffra liknande Tysklands", sammanfattar banken.
EMU sänker börsen, Dagens Industri, reporter Gustaf Tapper, 24/5 2003

HSBC räknar kallt med att Sverige går in i valutasamarbetet till en kurs på 8,70 kronor mot euron, och spår att en dollar kostar 7,25 kronor vid årsskiftet. HSBC pekar på de stora riskerna, särskilt för börsens dollarberoende bolag:

Hittills har ingen velat ta upp frågan om EMU och börsen, trots att vi har en stor del av vårt sparande i aktier. Kanske beror det på att nej-sidan inte anser finansiella frågor rumsrena, kanske för att ja-sidan inser att frågan kan innehålla en hel del sprängkraft bland borgerliga väljare med stora aktie- och fondportföljer.

Hotet är reellt - på kort och lång sikt. Vid ett ja till euron startar finansdepartementets och Riksbankens förhandlingar med ECB kring vilken nivå kronan ska knytas till euron omgående. Dollarraset kommer inte att stå i centrum, utan kronans nivå mot euron. Sveriges konkurrentländer vill se en starkare krona, och frågan är om Riksbanken säger emot. Riksbanken har flera gånger tidigare uttalat att kronan är undervärderad.

Skogsindustrin är den bransch som får ta den enskilt största smällen.

Alla bolag med större verksamhet utanför Sverige än hemma påverkas negativt. Resultaten i utländska dotterbolag krymper när de räknas om till en starkare krona. Vår nya eurokurs sänker intäkterna i dollar, pund, danska och norska kronor, fyra viktiga exportvalutor.

En euro kostar i dag 9,16 kronor. Skulle resultatet bli att kronan knyts till euron på nivån 8,50-8,70 kronor måste analytikerna göra om sina vinstprognoser ordentligt. När kursskillnaden på 5-7 procent ska räknas om, blir effekten i resultaträkningarna i många fall stor. Vi pratar om vinstfall på 10-15 procent.

Vid ett nej är börsbolagen långsiktigt väl skyddade mot kostnadskriser, en icke oväsentlig fördel. Den flytande kronkursen kan liknas vid en försäkring. Kostnaden för att växla och köpa valutaterminer är inte märkligare än att betala premien på en vanlig hemförsäkring.

Vilken direktör skulle komma på tanken ha villan hemma i Djursholm eller Äppelviken oförsäkrad? Ingen

Ändå är det precis det de argumenterar för, när de vill få oss andra att rösta ja till euron. Skillnaden är att direktörerna äger sina villor, men inte företagen de leder. Många styrelseledamöter har inte ens aktier för en månadslön i sitt bolag.

Precis som på bolagsstämman bör kapitalägarna lägga sin röst med omsorg. Det är de som kan riskera att få ta en stor del av smällen om euron blir ett misslyckande.



Brandförsäkringsargumentet - Dollarberoende - ERM

Enligt HUI:s beräkningar riskerar Sverige att bli av med mellan 600 000 och 1 miljon jobb mer om lågkonjunkturen
drabbar oss under upptakten till ett EMU-medlemskap (utan tillgång till stabiliseringspolitiska medel) än under vanliga omständigheter.
- Men jag vill inte anföra det här som ett skäl mot att gå med i EMU, utan snarare som argument för en kraftfullare tillväxtpolitik, säger Stefan Fölster.

HUI varnar för smärtsam EMU-upptakt Källa: SvD 99-03-10

Tyskland - Början på sidan - Vänta och se
Tillbaka till startsidan