Rolf Englund IntCom internetional

nejtillemu.com

Nätverk för Europa


Om ett fördjupat EU-bygge blir tillräckligt bra
bör Sverige allvarligt överväga att delta och inte reflexmässigt följa Storbritannien ut i en oviss kyla.
Men först måste partierna inför valet till Europaparlamentet nästa år förklara vad de vill i EU-frågan.
Allt annat är ett svek mot demokratin, skriver "ledande svenska EU-debattörer".
Anders Wijkman, Karl-Erik Olsson, Rolf Gustavsson, Ulf Dahlsten och Kristina Persson, DN Debatt 2 mars 2013


Nätverk för Europa
Ur SvD 2000-03-19

EU-kommissionär Margot Wallström besökte Jämtland. Om Volvo-Scania ställer sig Margot Wallström lojalt på sin kommissionärskollega Mario Montis sida.

- Volvo kom för sent med sitt motbud. De kunde inte leverera i tid och förklara hur de tänkte åtgärda sin dominans av den svenska marknaden.

Den svenska kommissionären är inbjuden till Jämtland av landshövding Kristina Persson. Skälet är en återsamling av Nätverk för Europa, den EU-positiva organisation som var aktiv inför folkomröstningen om EU 1994 och som nu strålar samman igen.

RE: Jfr Eurofakta som informerar företag och allmänhet om Europas nya gemensamma valuta, samt om konsekvenserna av medlemskap och utanförskap i valutaunionen.
Eurofakta är SAFs bidrag till mer kunskap och diskussion om EMU och euron.
www.eurofakta.se

EU-kommissionens nej till fusionen mellan Volvo och Scania är första exemplet på att EU är en politisk union som håller reda på kapitalet. Medan Sveriges regering och riksdag har gjort knäfall för kapitalet, har EU-kommissionen visat sina muskler, sade Fryshusets Anders Carlberg, när Nätverk för Europa återupp stod i Östersund på lördagen.

S-medlemmen Anders Carlberg vill vända på perspektivet och argumenterar för att EU kommissionen visat sig vara en bättre förvaltare av klassiska socialdemokratiska värderingar än den svenska regeringen.

Nätverk för Europa bildades inför den förra folkomröstningen som en tvärpolitisk konstellation, som propagerade för svenskt EU-medlem skap utifrån ett politiskt mitten- och vänsterperspektiv. Under fem år har nätverket legat i dvala innan det i går återuppstod för en dag i Östersund.

Någon brännande fråga att samlas kring denna gång kunde inte det löst sammanhängande nätverket manifestera eftersom centerledaren och eurokritikern Lennart Daléus ingår i denna annars mycket EMU-vänliga krets.

Förra Jordbruksministern Annika Åhnberg, numera verksam på Alfa Laval Agri Södertälje, stöder kommissionens nej till sammanslagningen. Hon erinrade om att Scania i Södertälje hissade fyra EU-flaggor bredvid den egna företagsflaggan dagen efter kommissionens beslut.

- Jag tror att det var Scanias tysta kommentar till att fusionen med Volvo aldrig var någon bra idé. De svenska lastvagnstillverkarna har fått sin styrka genom att de har slagits mot varandra, hävdade Annika Åhnberg.

I lördagens debatt på Storsjö-teatern deltog också miljökommissionären Margot Wallström och EU-parlamentarikern Marit Paulsen, fp.


Början på sidan

Tillbaka till startsidan