nejtillemu.com




Mats Qviberg


Sverige mår utmärkt utan euron.
Jag är egentligen moderat men den här gången går min röst till ett annat parti
Mats Qviberg, Newsmill 2009-05-19

Full text


Mats Qviberg tar miste om centerpartiet
Rolf Englund blog 20/5 2009


Qviberg ignorerar helt de risker och problem som finns med att ha en liten valuta vars kurs åker jojo upp och ner jämfört med euron. Det skapar stor osäkerhet för svenska företag och
det är både dyrt och svårt att säkra sig mot valutakursförändringar.
Europaparlamentarikern Olle Schmidt (FP), Newsmill 21/5 2009


Finansmannen Mats Qviberg är en av de hundratusentals borgerliga väljare som sade nej till euron.
- Det fanns många rationella skäl för att rösta nej, få för att rösta ja.
Och många inom näringslivet röstade nej, säger han.
Intervju SvD 6/10 2003


Finansmannen Mats Qviberg har bytt fot i EMU-frågan och säger nu att han ska rösta nej. En viktig orsak är "de dagliga utspelen och brösttonerna" från ja-sidans företrädare.
"Jag bestämde mig i onsdags när jag lyssnade på Jens Spendrup."
Dagens Industri 6/9 2003


Finansmannen Mats Qviberg är en av de hundratusentals borgerliga väljare som sade nej till euron.
- Det fanns många rationella skäl för att rösta nej, få för att rösta ja.
Och många inom näringslivet röstade nej, säger han.
Intervju SvD 6/10 2003

Mats Qviberg arbetar som vd i Investment AB Öresund, styrelseordförande i fondkommissionären Hagströmer & Qviberg och i Wihlborgs. Styrelseledamot i Custos, Sapa, Skistar, HQ Fonder och Bilia.

Han ändrade han åsikt under slutspurten:

- Ju mer man hörde jasidans företrädare argumentera, desto säkrare blev jag på att jag skulle rösta nej, säger Mats Qviberg.

Mats Qviberg tror att de flesta som lade ned nejsedeln i kuvertet för tre veckor sedan hade tänkt igenom sitt beslut noga. Särskilt bland de borgerliga väljarna:

- Jag tror att många välutbildade, pålästa och kunniga människor röstade nej. Om man mätte kunskapsnivån hos borgerliga väljare så tror jag den var högre på nejsidan än på jasidan. De hade tänkt igenom frågan på ett helt annat sätt. Väljarna insåg att detta med euron är en risk som inte ger särskilt bra avkastning. Och ska man ta höga risker ska det ge väldigt bra avkastning. Pluseffekterna för att säga ja är begränsade, vi kan lugnt och stilla vänta på britter och polacker, säger Mats Qviberg.

Det ska sägas direkt: Mats Qviberg är inte en alldeles vanlig borgerlig väljare. Han är styrelseproffs och investerare, hans ekonomiska tillgångar ligger enligt Veckans Affärer på omkring 600 miljoner kronor. Själv betalar han "omkring 100 000 kronor i skatt. Varje dag". Och länge tänkte han rösta ja till euron:

- Det finns delar av jasidans argumentation som är mycket attraktiva. Ökad handel, möjligheten att jämföra priser, enkelheten. Men tyvärr väger det för lätt. Att gå ut som trettonde man på nattunn is är inte ansvarsfullt. Vi kan vänta.

I september förklarade Mats Qviberg att han skulle rösta nej till euron.

- Jag är ganska välutbildad, och för mig var detta ett rationellt beslut. Dessutom var det ju samma gäng som lurade oss för tio år sedan. De som höll på att avindustrialisera landet med 500 procents ränta och sänka banksystemet förespråkade gemensam valuta. Beslutet tog han tio dagar före valet. 4 september såg han en av jasidans frontfigurer i en TV-soffa:

- Jag blev mer och mer osäker. Då kommer Jens Spendrup och säger: "Se vilket inflytande vi har i FN! Så mycket inflytande kommer vi att få i ECB!"

Och det är ju ett ganska bra skäl att tacka nej. Vi har ju knappt något inflytande alls i FN.

Ett par timmar senare lyssnade han till statsminister Göran Persson på Cirkus på Djurgården:

- Göran Persson säger då att han fört ett samtal med Helmut Kohl, där denne storgråtande berättar om att hans släktingar dog i första och andra världskriget och att han inte vill att hans barn ska dö i ett tredje. Och detta skulle vara ett argument för EMU! Då bestämde jag mig för att rösta nej. För mig är risken större att man börjar puckla på varandra med en gemensam valuta.

Fredsargumentet för euron är "bara snömos", menar Mats Qviberg.

Och alldeles imponerad av jasidans tungviktare är han inte. De flesta på jasidan var "svaga, oavsett om de var politiker eller näringslivsföreträdare."

Svenskt Näringsliv "är ofta tondövt" och Göran Persson är "en digital människa" när han säger att det inte fanns några bra argument för ett nej, säger Mats Qviberg:

- Är man så binär att det bara finns svart eller vitt och man inte ser det vackra i gråtonerna, tja, då svarar man så. Digitala människor svarar på det viset, de flesta andra ser något annat. När Mats Qviberg offentligt bytte sida sade Göran Persson till Dagens Industri: "Jag vet inte vem han är. Jag har aldrig sett karln, bara hört namnet."

Det var ett exempel på vuxenmobbning, menar Mats Qviberg.

- Det var många inom näringslivet som röstade nej, men som inte vill gå ut med det. Man vill inte ta smäleken från kompisarna. Mobbningen i Sverige är ju ett stort problem.

Den där kommentaren sitter kvar i Mats Qvibergs minne.

Är du sårad?

- Det stör inte mig ett enda dugg. Men det är ett kvitto på att jag inte är accepterad av Sveriges statsminister som en god medborgare. Varenda fleeceklädd, skäggig it-kille fick springa upp till regeringen 1998-2000. Göran Persson måste ha en väldigt konstig bild av hur svenskt näringsliv ser ut. Jag är den som sitter i flest börsnoterade företags styrelser, och han säger att han inte vet vem jag är. Det är inte trovärdigt. Han talar inte sanning.

Full text

Början på sidan


Finansmannen Mats Qviberg har bytt fot i EMU-frågan och säger nu att han ska rösta nej. En viktig orsak är "de dagliga utspelen och brösttonerna" från ja-sidans företrädare.
"Jag bestämde mig i onsdags när jag lyssnade på Jens Spendrup."
Dagens Industri 6/9 2003

Han ser också ett EMU-nej som en chans att spräcka socialdemokratins dominans.

Parhästarna Mats Qviberg och Sven Hagströmer har under hela EMU-kampanjen varit en tacksam illustration till hur EMU-frågan splittrar annars samstämmiga röster i den svenska ekonomisk-politiska debatten.

H:et i Hagströmer & Qviberg har varit emot och Q:et för ett inträde i valutaunionen. Mats Qviberg har också använts som affischnamn i ja-kampanjen. Men nu har alltså enighet uppstått, blott en dryg vecka före omröstningen. Mats Qvibergs argument ger stöd åt "vänta och se-linjen".

"I grunden är jag positiv till EMU, men tidpunkten är illa vald. Stabilitetspakten håller på att spricka och särskilt Frankrike visar tydligt att de inte bryr sig nämnvärt."

Men det som verkar ha haft störst betydelse för Mats Qvibergs helomvändning är ja-sidans argumentation.

"Göran Persson berättar om hur han suttit med en gråtande Helmut Kohl (Tysklands tidigare förbundskansler), som pratat om hur hans farbror dog i det första världskriget och hans bror i det andra, och om att han inte vill att hans söner ska dö i det tredje. Ska det vara ett argument för att gå med i EMU?"

Han bestämde sig definitivt för nej när han i onsdags lyssnade till ja-företrädaren Jens Spendrup.

"Han jämförde den roll Sverige kommer att få i ECB med den roll Sverige har i FN. Jag menar, när dog Dag Hammarskjöld?" (svensk generalsekreterare i FN som omkom i dåvarande Kongo på 1961)?"

"Beslutet stärktes ytterligare i går kväll när jag lyssnade på Göran Persson."

Mats Qviberg har över lag lågt förtroende för ja-sidans representanter. "Det är samma gäng som knäckte Sverige för tio år sedan. När moderater och socialdemokrater är överens brukar det gå fel."

Han ser också inrikespolitiska skäl till att rösta nej. Mats Qviberg anser det "centralt att bryta den socialdemokratiska hegemonin i Sverige" och tror att nej kan bidra till att splittra socialdemokratin. "Det passar mig bra, eftersom jag är allmänborgerlig väljare."

Fler EMU-moståndare inom näringslivet

Det finns inget bunkergäng!
Bo Lundgren i Finanstidningen

Jens Spendrup


Början på sidan

Tillbaka till startsidan