Home - News - Anhängare - EMU-skeptiker - - Statsvetare-




Smutsig dansk folkomröstning
Aftonbladet 2000-09-24

Allt pekar på att nej-sidan på torsdag vinner folkomröstningen om EMU i Danmark. De flesta opinionsundersökningar ger nejanhängarna ett övertag på mellan fem och tio procent. Och turerna blir allt märkligare i den politiska debatten.

Tidigare i veckan sa statsminister Poul Nyrup Rasmussen att han skulle skriva till de andra EU-ledarna och kräva ett ”fribrev” för de danska folkpensionerna. Panik! utbrast nej-sidan och många andra i Danmark och ett dygn senare ändrade sig Nyrup Rasmussen. Det blev inget brev.

Hans utspel var illa genomtänkt och gynnade knappast ja-sidan. Alla som vet det minsta om politik inser att en sådan pensionsgaranti inte skulle vara värd mer än pappert den skrivs på. Sådana löften är omöjliga att ge, både på nationell nivå och inom EU. Ingen kan med säkerhet veta hur ekonomin utvecklas och dessutom kan den politiska majoriteten – i Danmark såväl som i EU – om några år vara en annan. Då vet ingen vad som händer med pensionerna. Men samtidigt måste man förstå orsakerna bakom Nyrup Rasmussens agerande. Under valrörelsens slutskede har EMU-debatten i Danmark blivit extremt osaklig och smutsig. Nej-sidan har i ett alltmer högljutt tonläge hävdat att ett danskt EMU-medlemskap skulle leda till allsköns elände. Välfärden kommer att nedmonteras, arbetsrätten att luckras upp, jämställdheten att försvinna och arbetslösheten skjuta i höjden.

Känns argumenten igen? Exakt samma sak sa nej-sidan i Sverige och Danmark när det gällde medlemskapet i EU. Blev det så? Nej, utvecklingen har inte ens varit i närheten. Sedan Sverige kom med i EU har vi tagit oss ur den värsta lågkonjunkturen sedan 1930-talet. Och sedan två–tre år ökar anslagen såväl till skola, vård och omsorg som till socialförsäkringssystemen.

När Nyrup Rasmussen lovade att skriva brev till sina kollegor i Europa, gjorde han det för att ta loven av nej-sidans svartmålning. Tyvärr fick det motsatt effekt. Genom att antyda att det skulle krävas en garanti för att säkra pensionerna förstärkte han bara intrycket att välfärden är i fara. I somras presenterades två rapporter om konsekvenserna av ett danskt EMU-medlemskap, som borde tagit loven av den mest uppskruvade propagandan.

Rapporterna, skrivna av ekonomer med olika åsikter om EMU, slog fast att Danmark kommer att klara sin ekonomi och välfärd utmärkt, oberoende av om man går med i EMU eller inte. I stället ska EMU ses i första hand som ett politiskt projekt, där EU:s medlemsländer kan enas om en gemensam ekonomisk politik för att öka den politiska och ekonomiska stabiliteten i Europa.

Det fick vänsterväljarna i Danmark att bli mer positiva till ett ja, medan högerväljarna lutade mer åt nej. En fullt logisk utveckling.

Just nu verkar dock nej-sidan ha ett övertag. Men folkomröstningen är inte förrän på torsdag och tidigare erfarenheter säger att det blir ett jämnt lopp. När sammanräkningen är klar kommer ett par procent av väljarna att ha fällt det slutliga avgörandet.

Gott så. Folket får säga sitt. Låt oss bara hoppas att kommande folkomröstningar, inklusive en svensk om EMU, kommer att kännetecknas av en mer sansad och saklig diskussion.


Mer om Danmark

Mer ur Aftonbladet om EMU

Början på sidan

Tillbaka till startsidan