Home - Senaste nytt - moderat-meny - "Det är fritt att kandidera"Johan Hakelius i Finanstidningen 2000-04-11
"Det är fritt att kandidera"


"Vi är ett öppet parti. Det är fritt att kandidera". Moderatledaren Bo Lundgren var i tv i söndagskväll och bedyrade hur högt i tak det är i det egna partiet. Ett parti för alla.

Lundgren kom just från en moderat kommunalkonferens i Göteborg. Där hade ett tidigare besked blivit ett kontrabesked: Lisbeth Grönfeldt Bergman, kommunalråd i Göteborg, tänker sätta sig i EU-parlamentet. För en sådär fjorton dagar sedan tackade hon nej till att fylla den plats som blivit ledig efter Staffan Burenstam-Linder. Men det beskedet gäller alltså inte längre:

"Jag hade flugit i 20 timmar, var trött och hade inte sovit. Det blev alldeles fel", förklarar Grönfeldt Bergman sitt tidigare beslut.

Skulle Grönfeldt Bergman stått fast vid att inte åka till parlamentet hade Sörmlandsmoderaten Peder Wachtmeister gjort det istället. Han har redan packat och avsagt sig sina uppdrag i Nyköping. Många anser att Wachtmeister redan borde vara EU-parlamentariker. Han hamnade på en klar femteplats när 20 000 partimedlemmar fick provrösta inför EU-valet. Men den moderata partistyrelsen överprövade medlemmarna och flyttade ned honom till sjunde plats.

Nu har Wachtmeister puttats ut igen. Det är naturligtvis en slump att det sker efter en konferens där partiledningen kunnat samtala med de berörda. Och det är naturligtvis en slump att Peder Wachtmeister är en av få moderater som öppet vågat kritisera partiledningens arbete.

Moderaterna är ju ett öppet parti. För alla. Det är bara att kandidera.


Replik av Johnny Magnusson (m)
Finanstidningen 2000-04-12

I Finanstidningen den 11/4 skriver Johan Hakelius med anledning av att Lisbeth Grönfeldt Bergman ändrat sitt beslut att inträda som ersättare för Staffan Burenstam Linder i Europarlamentet.

En journalists främsta uppgift är att söka sanningen. Hakelius skriver i sin kommentar bland annat att:

"Nu har Wachtmeister puttats ut igen. Det är naturligtvis en slump att det sker efter en konferens där partiledningen kunnat samtala med de berörda. Och det är naturligtvis en slump att Peder Wachtmeister är en av få moderater som öppet vågat kritisera partiledningens arbete."

Hakelius försöker därmed antyda att den moderata partiledningen försökt mota bort Wachtmeister.

Hakelius skriver motsatsen till sanningen. Efter att jag fått veta att Lisbeth Grönstedt Bergman ångrat det besked hon först givit och var villrådig, träffade jag henne och flera andra Göteborgsmoderater. Jag avrådde mycket tydligt Lisbeth Grönstedt Bergman att ändra det besked hon tidigare givit.

Några andra råd från partiledningen till Lisbeth Grönstedt Bergman har inte framförts.

En enkel journalistisk källkontroll hade besparat Hakelius från att vilseleda Finanstidningens läsare.


Johnny Magnusson (m)
partisekreterare


Johan Hakelius

Björn von der Esch

Början på sidan

Tillbaka till startsidan