Home - Nytt - Index A till Ö - EMU-skeptiker - Statsvetare - Den bästa EMU-bokenJan Herin, SAF-ekonom

Svenskt Näringsliv - Herins efterträdare Stefan Fölster


Tysklands kris talar för euron
Att som nationalekonomen Stefan de Vylder delvis skylla Tysklands ekonomiska problem på euron håller inte, skriver Jan Herin, Svenskt Näringsliv.
Vad hade hänt då, om Tyskland exempelvis hade devalverat en nationell valuta?

Näringslivet vill gå med i EMU
Intervju med Jan Herin, EU-samordnare på Svenskt Näringsliv

DN/Ekonomi 2002-07-03
Reporter Lars Ahnland

Inga genvägar till euron
Behövs verkligen Svenskt Näringsliv?

DN-ledare 2002-03-03


Näringslivet vill gå med i EMU
DN/Ekonomi 2002-07-03
Reporter Lars Ahnland

Näringslivet står enat. Sverige bör gå med i EMU. Gårdagens debattartikel i DN, där några näringslivsföreträdare och borgerliga politiker varnar för en svensk övergång till euron, har svag förankring hos företagen.

Enligt artikelförfattarna, bland andra den före detta riksbankschefen Lars Wohlin och vd:n Rune Andersson, är ett svenskt medlemskap i EMU utomordentligt farligt för Sverige. När den oberoende Riksbanken avvecklas, ökar den ekonomiska instabiliteten i landet, menar de. De hävdar vidare att euroländerna inte är tillräckligt viktiga för svensk handel för att motivera en övergång till euron: dollarns betydelse ignoreras. Jan Herin, EU-samordnare på Svenskt Näringsliv, är skeptisk mot artikelförfattarnas argumentation.

- Dollarn är inte oviktig för kronkursen, men kronan har åkt jojo mot både euron och dollarn. De risker som de talar om blir större om vi inte går med, säger han.

Enligt Jan Herin rådet stor enighet inom det svenska näringslivet.

- Vi täcker 70 procent av företagen i Sverige, och jag vill mena att en kompakt majoritet är för ett svenskt EMUmedlemskap@

I tisdagens debattartikel togs bland annat den dollarberoende skogsindustrin upp som en bransch som kan fara illa av en övergång till euron. På skogsbolaget Stora Enso säger ekonomichefen Bo Eriksson att kronan snarare utgör en riskexponering än en trygg hamn.

- Vi har mer produktion i euroländer än i Sverige. Dessutom har vi vår redovisning i euro.

Början på sidan


Sverige hade aldrig varit en framstående IT-nation idag om vi inte varit medlem i EU.
Jan Herin, chefekonom och vice VD, SAF
Källa: Industriförbundets hemsida 2000-09-26


Jan Herin i SvD 99-12-03:
- De som har till yrke att bedöma hur olika politiska vägval påverkar Sveriges ekonomiska utveckling är klara i sin uppfattning att Sverige har mycket att vinna på ett snart inträde i EMU, inget att vinna på att vänta, men mycket att förlora på ett definitivt nej till EMU.


Jan Herin om huvudorsaken till att kronan måste släppas under dramatiska former 1992

Jan Herin i gott sällskap

Tillbaka till startsidan

Början på sidan