Home - Nytt - Index A till Ö - EMU-skeptiker - Statsvetare - Den bästa EMU-boken


Vänsterpartiet och EMU

Jonas Sjöstedt - Camilla Sköld Jansson - Lars Ohly

V förkastar ändrad grundlag för EU
DN, 17 maj 2002 21:41

Vänsterpartiets hemsida


Vi är medlemmar i vänsterpartiet och anser att Sverige ska gå med i den monetära unionen EMU
Lennart Värmby, Carlos Soto och Andreas Bogatic p
DN Debatt. 22/4 2003


Gudrun Schyman har avgått från sin post, men är fast bestämd att behålla en position i det politiska rampljuset. Gudrun Schyman kräver i brevet att få slippa sitta i något riksdagsutskott, där det tunga tidskrävande arbetet i riksdagen utförs, och att även i fortsättningen få använda pressekreterare. Kraven uppfattas som magstarka av många vänsterpartister.
DN 14/2 2003

Utfryst Kollegorna vägrar debattera EMU om Schyman är med
Nej till EMU säger nej till - Gudrun Schyman.
Flera EMU-motståndare vägrar debattera med Schyman.

Aftonbladet 13/2 2003

Det är fult att sparka på den som ligger, ja.
Men det stämmer inte i fallet Gudrun Schyman
SvD-ledare 13/2 2003

Den avpolletterade vänsterledaren vägrar nämligen att inse att skattefusket har golvat henne som politiker och folkbildare för lång tid framöver. Alltså behöver Schyman påminnas om allvaret i situationen då Ekobrottsmyndigheten har inlett förundersökning mot henne och det mesta talar för att hon kommer att åtalas för skattebrott.

Den påminnelsen kom i Ekots morgonsändningar i går när EMU-kritiker från höger till vänster med hänvisning till Schymans skamfilade skattemoral och låga pluspoäng betackade sig för hennes medverkan i Växjö vid kommande måndags EMU-debatt mellan ja- och nejsidan. Något som den vikarierande vänsterledaren Ulla Hoffmann inte alls ville förstå eftersom Schyman är en så utmärkt debattör.

Mer rättfram var partisekreterare Pernilla Zethraeus, som klart deklarerade att Gudrun Schyman inte längre företräder vänsterpartiets ledning.


Vänsterpartiets förra partiledare Gudrun Schyman gör nu politisk comeback i en debatt om EU:s valutaunion EMU i Växjö, men Gudrun Schymans medverkan har gjort aktiva i ett EU-kritiskt nätverk så arga att de inte vill vara med och debattera.

Borgerlige EMU-motståndaren Rolf Englund:

– Det är inte bra för henne, och inte bra för nej-sidan, säger Rolf Englund som är styrelseledamot i Medborgare mot EMU. Hon har väl inte så vidare plusvärde bland vanligt folk just nu. På måndag kommer Gudrun Schyman alltså att vara tillbaka i den politiska hetluften i en debatt i Växjö om EMU.

Medverkar gör bland andra ja-sägarna folkpartisten Carl B Hamilton och ordföranden i socialdemokraternas studentförbund

Lyssna på inslaget i Ekot 12/2 2003


Vi är medlemmar i vänsterpartiet och anser att Sverige ska gå med i den monetära unionen EMU
Lennart Värmby, Carlos Soto och Andreas Bogatic p
DN Debatt. 22/4 2003

Kapitalet är i dag globaliserat och då krävs andra lösningar än de traditionella. Vänsterns alternativ måste vara att förena och forma en majoritet bland de många miljoner människor som finns inom EU till en gemensam facklig, politisk och social rörelse. Vi som säger oss vilja förändra en hel värld kan självklart förändra EU!

Efter Sovjets fall dominerar en enda supermakt, USA. Det behövs en motvikt som kan balansera dess oinskränkta maktmonopol. Varken världen eller USA mår bra av den självpåtagna rollen som världspolis. Det behövs därför en union i Europa, som kan få större tyngd ekonomiskt, politiskt och socialt och som därmed också kan påverka världspolitiken, stärka FN och föra humanismens talan på världsarenan. Det klarar inte Sverige eller övriga stater var för sig.

Full text

Stig Ramel har liknande tankar

Ur SvD:s omsvängningsledare: "Många av dem som inte vill tillåta svenskar att använda euron i Sverige vill inte ha detta fria flöde. Till dem, den renade nationalstatens bevarare och isolationister till höger och vänster, kan vi inte sälla oss. Det skulle se ut; SvD på samma barrikad som rasister, nejsägande kommunister, grönpartister och Inger Segelström i en oönskad folkomröstning. Icke."
Nu får vi i stället se SvD på samma barrikad som jasägande kommunister.


Början på sidan

Tillbaka till startsidan