/Mats/ Johansson är en uttalad ”Europavän”, som det brukar heta i svensk debatt. Även om han inte säger det rakt ut, genomsyras boken av att han vill att Europaprojektet skall lyckas.
Samtidigt presenterar han i sina avslutande scenarier för framtiden en sådan mängd av problem att man undrar hur det skall vara möjligt.
Med Tysklands enande som bevarad referensram för Europas enande, kan det tyckas övermäktigt att förbli särskilt optimistisk.
Stefan Hedlund, Timbros Smedjan 27/10 2005
Huvudproblemet är att dessa olika perspektiv inte riktigt knyts samman, eller hängs upp i någon gemensam röd tråd. Det som är upplysande och intressant förlorar därmed i värde som förklarande och framåtsyftande. Det är väl många potentiellt intressanta resonemang som avrundas med lösa utsagor av typen ”Förhoppningsvis kan småningom även Ukraina och Georgien lämna den ryska sfären för gott,” eller med roliga efterslängar som att ”Allt hänger ihop. Oftast med svenskarna som åskådare, då som nu.”
Mats Johansson har inte precis gjort sig känd som en försiktig och blygsam general. Kanske han även här kunde ha stuckit ut hakan något mera, och plockat något fler poänger. Vad är det egentligen som är själva poängen med ”Europaprojektet”?
EU en historisk parentes
EU kommer att växa geografiskt, men samtidigt krymper unionens politiska och ekonomiska betydelse. Det förutspår Mats Johansson, som räknar med att den globala marknaden ska ta över.
Om Mats Johansson bok "Nästa Europa. Bortom ja och nej"
Christian Andersson, fil dr. i sociologi och lektor vid Södertörns högskola,
f.d. chef för Europaparlamentets kontor
i Sverige.
Politiken.se, 6/9 2005
EU-kritikerna ser unionen som ett hot mot nationalstaten. Många EU-anhängare ser den som en räddning: Integrationen har hjälpt de europeiska nationalstaterna att möta globaliseringens utmaningar. Men de utmaningarna var ganska idylliska under 1900-talets andra hälft.
Mats Johansson skisserar i sin nya bok ett framtidsscenario där EU:s betydelse reduceras och så småningom upplöses.
Trots problemen på både kort och lång sikt spår Mats Johansson att EU:s utvidgning kommer att fortsätta mot 30 medlemsländer under det kommande decenniet och kanske upp emot 40 under det följande.
"Den polske rörmokaren" var en av nej-sidans skräckfigurer i den franska folkomröstningskampanjen i maj. Ännu större skräck väcker den utomeuropeiska invandringen, trots att den är absolut nödvändig för att förse arbetsmarknaden med aktiva när hälften av de europeiska medborgarna gått i pension om några årtionden.
I snabb takt avverkar han det kalla kriget, det europeiska samarbetets bakgrund och utveckling, nationalismen, den svenska efterkrigshistorien, Sveriges förhållande till den europeiska integrationen, Europas sociala och ekonomiska utveckling, de transatlantiska förbindelserna och EU:s maktförhållande.
Mats Johansson driver sina teser utifrån sin ideologiska övertygelse. Hans hjältar är Ronald Reagan, Margret Thatcher, Helmut Kohl och Carl Bildt.
"Autisterna har tagit över Europadebatten"
Ingen bryr sig om Europafrågorna längre. Dödare ämne finns väl knappast på den svenska politiska arenan. Därför har jag ägnat ett år åt att skriva en bok om Europas framtid, "Nästa Europa. Bortom ja och nej" som släpps i dagarna.
Marknaden söker en ny överbyggnad, en annan inbäddning än välfärdsstaten.
Mats Johansson 26/8 2005
Den europeiska återföreningen första maj 2004 satte punkt för en epok, det kalla kriget. Kommunismens fall efter 80 års förtryck banade väg för ett fredligare och frihetligare Europa.
Nu väntar Nästa Europa på att växa fram, i konvergens, kompromiss och konflikt. Nationalstatskonservatismen består men utmanas av den politiska och ekonomiska integrationens krafter. Marknaden söker en ny överbyggnad, en annan inbäddning än välfärdsstaten.
Kommentar av Rolf Englund
Autisterna förefaller mest vara på den förlorande Ja-sidan.
Klicka här för Junilistan
- Vi är trots allt
en socialkonservativ, liberal,
kulturradikal allmänborgerlig tidning
på ledarplats.
Mats Johansson i ruta på
ledarsidan 2000-04-22
SvD under ledning av PJ Anders Linder
Moses-ledaren - Den famösa omsvängningsledaren - Ledarkvasten går - Om Heidenstams Svenska Dagblad - Håkan Hagwalls Svenska Dagblad - Svegfors m fl om tillsättningen
Undvik debatt med
Kamporganisationen Riksbanksdirektörer och valutahandlare mot
EMU
Mats Johansson SvDs ledarsida 2/12 2002
Sture Eskilsson är medlem i Medborgare mot EMU
Pakten har dödförklarats många gånger
tidigare men överlevt. Så lär också denna gång bli
fallet.
SvD-ledare 26/11
2003
Snart är det dags att rösta om EU igen
Mats
Johansson, SvD 2003-10-26
Den demokratiska
välfärdsstaten som tar hand om sina medborgare från vaggan till
graven är nationalstatsprojektets "högsta (och sista?) form", enligt
Hettne. Den nya "postwestfaliska" era vi är på väg in i
söker andra organisatoriska lösningar på samhällsproblemen
än nationalstatens begränsande.
Finns det några
européer i egentlig mening, utöver Carl Bildt?
SvD-ledare
2003-10-19
Ekonomhistorikern Björn Hettne beskriver i boken Från Pax Romana till Pax Americana - Europa och världsordningen den pågående integrationen som Europas "andra chans". Det är ett uttryck hämtat från den tyske sociologen Jürgen Habermas som menar att den koloniala epokens maktutövning har ersatts av en icke-imperialistisk samverkan mellan olika kulturer, interdependens.
Under den "westfaliska" perioden, från fredens år 1648 till det gångna seklets slut, ersattes imperier, stadsstater och vandrande folk av nationalstatsbildningar. Den demokratiska välfärdsstaten som tar hand om sina medborgare från vaggan till graven är nationalstatsprojektets "högsta (och sista?) form", enligt Hettne.
Den nya "postwestfaliska" era vi är på väg in i söker andra organisatoriska lösningar på samhällsproblemen än nationalstatens begränsande.
Det handlar inte bara om gränsöverskridanden för att lösa t ex miljöproblem. En nog så stark drivkraft är att medborgarna med stigande välstånd vill leva rörligare och mångfaldigare liv, varför trygghetssystemen också måste bli mer flexibla. Men utvecklingen bör inte idylliseras, all omvandling har ett pris. Den fria marknadens ordning skapar ett förändringstryck mot föråldrade strukturer, men möts kontinuerligt av nya sociala och politiska regleringar, "inbäddning" som ekonomhistorikern Karl Polanyi kallade spänningsförhållandet.
Europaintegrationen handlar inte bara om materiella nyordningar. Begrepp som stamkänsla och folksjäl kanske snart kan lämnas på den tyska romantikens soptipp. Men mentalt återstår sannolikt ännu en del att göra innan vi alla känner oss som den feniciska kungadottern Europas ättlingar med Zeus, innan den norra tundrans folk känner sig förenade med turkar och de södra medelhavsfolken. Finns det några européer i egentlig mening, utöver Carl Bildt?
Goldmann sammanfattar värdekonflikten:
"Det
centrala konservativa argumentet mot internationalisering är det hot den
utgör mot nationernas historiskt grundade identiteter och staternas
politiska självständighet. Det europeiska projektet står
härvidlag i särklass: EU-projektet går ut på att
undergräva just det som är det centrala i konservativ
idétradition."
Mats Johansson , SvD 12/10
2003
Svensken får vänja sig vid
att betala högre räntor än omvärlden,
och det med sin
egen lilla valuta.
en genomsnittlig medborgare i USA år 2000 var
42 procent rikare än en person bosatt i Sverige
SvD-ledare 2003-10-17
För Sverige är det ekonomiska läget sådant att vi snabbare slår i kapacitetstaket eftersom arbetskraftsutnyttjandet är dåligt. Det kan leda till att behovet av räntehöjningar kommer vid en lägre tillväxt än Riksbanken tidigare räknat med. Tillväxtpotentialen dämpas för en lång tid framöver, om inte åtgärder sätts in som leder till att vi arbetar mer.
1970 var amerikanen 19 procent rikare än svensken. På
trettio år har det avst&ar
Klas Eklund på
SvD:s ledarsida 2000-08-11
Som liberal halvfederalist hoppas
jag på fortsatt integration och därmed sammanhängande
subsidiär
maktöverföring på ett begränsat antal
områden. Men befarar det värsta, att inget ändras.
Mats
Johansson , SvD 12/10 2003
Veckans höjdpunkt var brittisk, måndagens tv-sändning av säsongens sista promenadkonsert från Royal Albert Hall i London, Last night of the Proms. Henry Woods tradition från 1895 står sig väl, och lär överleva båda de partiledare som nyss har kongressat, allt mer ifrågasatta i sina respektive partier. Den trumpetande nationalistiska yra som präglade den lätt knäböjande och allsjungande konsertpubliken antyder att det kommer att ta ett tag innan pompans och ståtens Storbritannien mentalt ansluter sig till Europaprojektet. Kanske aldrig, att döma av den inlevelse med vilken de tusentals "prommers" sjunger raderna ur Rule, Britannia om att britter aldrig ska bli slavar.
För svenskt vidkommande är det förbluffande hur tysta nejsegrarna (bra ord, kurs här) är om kravet på folkomröstning om fördraget.
Statsvetarprofessorn Kjell Goldmann diskuterar maktöverföringen i en nyutgiven bok, Övernationella idéer. EU som ideologiskt projekt (SNS). Det är just en ideologisk prövning av EU-projektet som utförs, utifrån de klassiska ismerna plus ekologismen; huvudmotsättningen står mellan å ena sidan de konservativas till höger och vänster vaktslående om nationell identitet, föreställningen om svenskhet, och å andra sidan den liberala tanken att internationalisering befordrar gemensamma värden över gränserna, vilket är bra för fred och tillväxt.
Goldmann sammanfattar värdekonflikten:
"Det centrala
konservativa argumentet mot internationalisering är det hot den utgör
mot nationernas historiskt grundade identiteter och staternas politiska
självständighet. Det europeiska projektet står härvidlag i
särklass: EU-projektet går ut på att undergräva just det
som är det centrala i konservativ idétradition."
Där står vi, på väg in i en oviss fördragsstrid. Som norrlänning, svensk, europé och liberal halvfederalist hoppas jag på fortsatt integration och därmed sammanhängande subsidiär maktöverföring på ett begränsat antal områden. Men befarar det värsta, att inget ändras.
RE: Liberal halvfederalist???
- Vi är trots allt en socialkonservativ,
liberal, kulturradikal allmänborgerlig tidning på ledarplats.
Mats Johansson i ruta på ledarsidan
2000-04-22
EN EUROPEISK
NATION ELLER NATIONERNAS EUROPA?
Ingmar Karlsson
Maria Abrahamsson
Avvikande mening om EU:s nya grundlag
av vilken anledning ska Sverige avstå makt till Frankrike och
Italien?
SvD ledarsida 4/10 2003
Med en president skapas en formell
och informell maktplattform som varken är önskvärd eller
förutsedd i grundlagsförslaget.
SvD-ledare 4/10 2003
I den skrivelse som i går nådde riksdagen blandar regeringen kloka val med feltänk. Till det förra hör att säga nej till en försvarsunion som mest skulle bli en symbol för fransk antiamerikanism, men ett reellt hot mot Nato. Regeringen avvisar också propåer om att ge rådet kompetens att utvidga den egna kompetensen. Samtidigt välkomnas, om än med viss varningsflagg, en inskränkning av vetorätten inom en rad nya områden. Utmärkt.
Med en president skapas en formell och informell maktplattform som varken är önskvärd eller förutsedd i grundlagsförslaget. Förlorare blir kommissionen som är det organ som slår vakt om det gemensamma intresset och därmed också de små medlemsstaterna.
Presidentfrågan ska också ses i skenet av förslaget om införandet av dubbla majoriteter (befolkning och stater). Det kommer att ge de stora större tyngd än i dag. Utan de nya röstreglerna kommer dock EU att bli handlingsförlamat, vilket kan leda till nödlösningar av samma typ som finns på finansmarknadens område.
Den avgörande bristen är att maktdelningen inom
EU-systemet framstår som diffus och därmed inbjuder till politiska
manövrer för att öka EU:s beslutsområde på ett
oförutsett sätt.
SvD-ledare 21/9
2003
Åldersklyftan var ännu tydligare än alla de andra
motsättningar som delar nationen;
bland 18-21-åringar
röstade 70 procent nej, 26 procent ja
Mats Johansson SvD 20/9 2003
SvD ber att få reservera sig till
protokollet med påpekandet att varje ny riksdag är suverän att
pröva när ett nytt beslut ska fattas.
SvD 9/9 2003
De fyra partiledarna på jasidan försäkrade i ett gemensamt uttalande i går att det är tryggt att säga ja till euron, eftersom 1) stabilitetspakten är stabil, 2) förhandlingarna kommer att gå bra, 3) det är en massa kontrollstationer på vägen, 4) riksdagen har sista ordet, och 5) övergången sker inte förrän tidigast 2006.
utanförskapet kostar - det som hotar fram till 2013, enligt vad de fyra nu har slagit fast tillsammans. Denna årtalsbindning är onödig. SvD beDTD HoTMetaL PRO 4.0::19970916::extensions to HTML 4.0//EN" "hmpro4.dtd"> r att få reservera sig till protokollet med påpekandet att varje ny riksdag är suverän att pröva när ett nytt beslut ska fattas.
SvD om Perssons vänta och
se-utspel:
Borgerliga euroanhängare lär inte bli mer
motiverade av att se räven söka fler utgångar ur
grytet
SvD-ledare 30/8 2003
Statsministerns uttalanden i gårdagens morgoneko om förutsättningarna för EMU-förhandlingar har flera läsarter. En tänkbar tolkning är att Göran Persson menar vad han säger och bara slår fast självklarheter; tidpunkten 2006 är en målsättning, förvisso kan mycket hända innan dess och dum vore den som inte använde förhandlingstiden på bästa sätt.
En annan version är den som nejsidan ger uttryck för - att hela EMU nu är så skakigt att även jasidans främste företrädare börjar tveka och formulerar nya reservationer för den fortsatta processen. Så skulle regeringen skaffa sig en ny smitväg, om villkoren försämras
Men ytterligare förvirring på jasidan och debatter som
inte ger väljarna svar på frågan om varför euron är
bra för Sverige riskerar att leda in på sidospår och
därmed kosta värdefull kampanjenergi.
Borgerliga
euroanhängare lär inte bli mer motiverade av att se räven
söka fler utgångar ur grytet.
Det är den så kallade stabilitetspakten som
fått Persson att börja sväva på målet
DN om Perssons
utspel
Finland's successes were recently highlighted by Svenska Dagbladet, one of Sweden's leading national newspapers, which noted in a recent leader column that Finns, unlike their Swedish counterparts, were going to benefit from tax cuts next year: "It's obvious that Finland feels healthy with the euro. So would Sweden."
But the question is whether Finland's economic performance is down to the euro or to reforms carried out after the country's recession in the early 1990s and the emergence of Nokia, the world's leading mobile phone maker.
Binit Patel, economist with Goldman Sachs in London, says:
"They haven't been a member of the euro for long enough to really judge what
the consequences of Sweden joining the euro would be."
Christopher Brown-Humes, Financial
Times August 25 2003
Ränteförändringars
betydelse - denna överkurs i den ekonomiska teorin
SvD-ledare 26/8
2003
Söndagens Agenda statsministern lyckades sätta en viktig fråga på dagordningen, den hittills underbelysta om konsekvenserna av ett nej. Genom mediernas gullande med nejsidan har dess företrädare sluppit diskussionen om priset för utanförskapet. Förlorare blev publiken när tjatet om Riksbankens roll tilläts breda ut sig på ett sätt som knappast gynnar allmänhetens förståelse av eurons betydelse för vår världsdels framtida utveckling.
Fixeringen vid svensk "självständighet" och ränteförändringars betydelse gav ett bisarrt intryck, särskilt när argumenten rabblades ur handboken av politiker som aldrig tidigare har brytt sig om denna överkurs i den ekonomiska teorin.
Det finns ännu en partipolitisk prislapp på nejsegern. När centern i en central fråga som den framtida Europapolitiken ställer sig utanför det borgerliga samarbetet minskar förutsättningarna för en borgerlig majoritetsregering efter riksdagsvalet 2006. Även om en icke-socialistisk majoritet skulle uppstå när folk har tröttnat på en splittrad socialdemokrati och dess stödpartier saknas underlaget för ett borgerligt alternativ.
M och fp kan inte medverka i en regering som ställer Sverige utanför den fortsatta Europaintegrationen.
---
På jasidan stod de fyra rationella tillväxtpartierna,
med betydligt mer gemensamt förutom euron än de annars vill
erkänna. Göran Persson och Lars Leijonborg gjorde bäst
ifrån sig i debatten, och blottade en långt större ideologisk
samsyn än den som råder mellan regeringen och dess nuvarande
stödpartier.
Oavsett om det blir ja eller nej den 14 september har
muren mellan socialdemokraterna och folkpartiet blivit lite lägre. Det
öppnar på sikt för ett blocköverskridande samarbete
som svarar bättre mot verklighetens krav och väljarnas
önskemål än den politik som nu förs.
DN-ledare 26/8 2003
"rösta bort Persson"
En avgörande faktor
förfogar statsministern själv över; han kan med ett enda besked
beröva nejsidan ett av dess tunga argument genom att göra klart att
han avgår efter omröstningen, oavsett resultat. Då
behöver den stora grupp borgerliga väljare som vill "rösta bort
Persson" inte ta nejsedeln.
Mats Johanson SvD 16/8 2003
I den andan har det blivit dags att summera, innan jag under
hösten övergår till annan verksamhet.
Mats Johanson SvD
16/8 2003
En morgon ringde någon som sade sig vara utrikesminister
Anna Lindh och frågade Olle Wästberg om han ville bli generalkonsul
i New York. Först trodde han att det var radions busringande härmare
som skojade (ungefär som jag skulle misstänka Göran Persson
för att vara Public Service-imitatören Göran Gabrielsson, om
statsministern plötsligt ringde för att fråga om jag ville bli
landshövding).
Mats Johanson SvD 15/8 2003
Bortsett från en del tekniska lösningar som anvisas
för stabilitetsmålen, typ ökade budgetmarginaler, kunde SvD
inte ha sagt det bättre själv.
SvD-ledare om LO och
överskottsmålet 14/8 2003
Buffertfonderna är överflödiga
SvD-ledare 8/8 2003
euron. Det är den svenskarna ska
rösta om i höst,
inte om Sverige ska vara med i
EU
SvD-ledare 8/8 2003
Var sak har sin tid, och nejsidan bör nu satsa krutet på att diskutera euron. Det är den svenskarna ska rösta om i höst, inte om Sverige ska vara med i EU.
Ulf Adelsohn, Carl Bildt och Bo Lundgren
SvD
Brännpunkt 6/8 2003
Höstens folkomröstning handlar inte
i första hand om hur den femåriga räntan i Sverige kommer att
utvecklas jämfört med räntan i dagens euroländer, utan om
Europatanken som sådan.
En förebild finns: den insats
Göran Persson gjorde under ordförandeskapet i EU
Mats
Johansson, SvD 3/8 2003
I dag startar slutspurten i folkomröstningskampanjen för euron; statsministern talar i Björkvik. Förhoppningarna på ja-sidan är stora. Nu måste det börja vända, efter några sommarmånader när trots ivrig aktivism föga tycks ha hänt i opinionen.
Det hävdas nu också att ja-sidan är bättre mobiliserad än utanförskapets högervänsterallians, i det att röstviljan skulle vara högre hos ja-sympatisörerna. Det vore roligt om det vore sant, men säger i dag föga om läget om 41 dagar. Åtminstone tvekare till höger kan på slutet avtändas av en alltför grov s-kampanj. Dilemmat är att det som behövs för att få lojala socialdemokrater att sluta upp bakom partiets ja-kampanj riskerar att bli det som svänger regeringskritiska väljare över till nej. Om eurofrågan förvandlas till en förtroendeomröstning om regeringspolitiken i stort, som Maud Olofsson vill, vinner nej.
I en intervju i partitidskriften Tidens senaste nummer (3/03) har han kommit fram till att införandet av euron nu i första hand rör sig om ett ideologiskt ställningstagande, ett led i det stora Europaprojektet.
Tidigare år betonade Persson de ekonomiska aspekterna på EMU, och den därmed sammanhängande osäkerheten om hur bygget skulle fungera. Det var onekligen ett tvivel han delade med många. Med start i Katrineholmstalet på första maj är denna osäkerhet nu borta: "På den punkten känner jag mig trygg och säker nu."
Det avgörande är dock den känsla Persson, och kanske bara han, har möjlighet att frammana de kommande veckorna. Den måste i positiv anda vädja till våra bästa stämningars längtan, som Olof Palme kallade det, till viljan att aktivt delta i arbetet på utformningen av vår världsdels nära framtid. En förebild finns: den insats Göran Persson gjorde under ordförandeskapet i EU. Då lyftes politiken för en stund över mjölkprisnivån. Så vill vi se honom igen.
Även Lundgren har tvekare
Bland
tveksamma moderater finns sannolikt också en frestelse att rösta
"mot Persson" snarare än mot euron
SvD-ledare 26/7 2003
Det är illa nog att en folkomröstning hålls i en fråga som borde ha kunnat avgöras i riksdagen, där det finns en majoritet för tanken att euron är en del av EU-medlemskapet. Nu riskerar utgången att avgöras av annat än sakfrågorna kring valutasamarbetet
Bo Lundgrens uppgift kan förefalla enklare än Perssons, eftersom Europatanken i ett halvsekel har varit en bärande pelare i det moderata idébygget. Partiets väljare förblir också EU-positiva, i linje med arvet från Bildtgenerationen då många ungdomar lockades av budskapen om ett fritt och enat Europa. Några tunga moderata nejsägare har ännu inte trätt fram.
Men ändå; även bland moderata sympatisörer har nejargumenten satt sina spår i form av ökad osäkerhet om effekterna av en övergång till euron. Bland tveksamma moderater finns sannolikt också en frestelse att rösta "mot Persson" snarare än mot euron
Det är redan klart, det blir ett
nej
Experterna på finansmarknaden tar ut nejsegern i
förskott
Mats Johansson, SvD 22/7 2003
Det är redan klart, det blir ett nej. Experterna på finansmarknaden tar ut nejsegern i förskott, att döma av deras prognoser (DI 19/7). Folk behöver inte ens gå och rösta den 14 september, ty Danske Banks sannolikhetsindikator för juli ger jasidan endast fem procents chans att vinna.
Det är bara att gratulera Lars Ohly, som i helgen avfärdade Lars Leijonborgs varning att en seger för nejsidan är ett stöd för dem som vill ta Sverige ur EU. Ohlys parti kräver ännu en folkomröstning. Men tydligen gäller detta inte just nu; borgerliga EU-anhängare ska inte skrämmas från att ta nejsedeln. De kunde få för sig att frågorna hänger ihop - att ett nej till euron resulterar i ett nej till EU-medlemskapet.
Kanske blir det tydligare efter eurostriden. Då kan den rödgröna nejvänstern gå vidare, till folkomröstningen om EU:s nya konstitution. Ett nej även där, så kan vi befria oss från den europeiska gemenskapen och vara rent svenska igen.
Rolf Englund: Det verkar som om även Carl Bildt ingår i den "den rödgröna nejvänstern"
Sverige behöver sannolikt ingen folkomröstning,
även om det kan vara klokt att vänta med ett definitivt
ställningstagande intill dess att vi mer i detalj vet
regeringskonferensens resultatet.
Carl Bildt, Bildt-brev den 30 maj
2003
Ett ja bäddar för mer av det
dåliga
Vissa av eurons anhängare tycks se ett ja som ett
steg på vägen mot liberalisering av Sverige.
Sanningen är
nog att inrikespolitiska överväganden avgör färdriktningen
oavsett om vi ansluter oss till europrojektet eller ej.
Per Ericson,
ledarskribent på SvD
Inblick Avvikande mening
SvD 29/6 2003
Med euron försvinner utrymmet för en självständig svensk penningpolitik. Öppenhjärtiga socialdemokratiska EMU-anhängare som riksdagsledamoten Hillevi Larsson välkomnar detta (Stockholms Tidningen 2/6):
"När penning- och valutapolitiken förlorar betydelse ökar finanspolitikens möjligheter, vilket gynnar socialdemokratisk politik eftersom finanspolitiken reglerar inkomster och utgifter och därmed välfärdspolitiken."
Det är inte svårt att gissa vilken sorts finanspolitik som åsyftas. Socialdemokrater brukar föredra höjda skatter och ökade offentliga utgifter framför motsatsen. Euron förändrar inget därvidlag.
En återhållande faktor skulle möjligen kunna vara konkurrensen inom EU. I takt med att rörligheten inom unionen ökar blir det svårare att höja vissa skatter, eftersom länder i vår närhet kan erbjuda bättre villkor. Det gäller dock inte generellt. Fastighetsskatten berörs exempelvis inte av rörligheten. Dessutom går utvecklingen för närvarande i riktning mot minskad skattekonkurrens inom EU. Ett aktuellt exempel är överenskommelsen om en gemensam lägsta nivå för beskattning av banksparande - en nyordning som hälsades med gläd
jerop från socialdemokratiskt håll."Nu har vi undanröjt möjligheter till kapitalflykt och illojal skattekonkurrens", konstaterade en nöjd finansminister Bosse Ringholm (Göteborgs-Posten 4/6). Idén om någon sorts ekonomisk buffert har aktualiserats av LO inför folkomröstningen.
I den andan har både finansminister Ringholm och kommunminister Lövdén aviserat radikala förändringar inom den kommunala sektorn. Kommun-Aktuellt (5/6) konstaterar att ett kommunalt buffertsystem ser ut att kunna bli "en kärningrediens för statens kontroll över samhällsekonomin". Ett inslag blir sannolikt att kommunernas balanskrav luckras upp. Man kan också befara en modell där staten avgör i vilken mån kommunerna ska få förfoga över de egna skatteintäkterna, med hänsyn till konjunkturen. Idén om en kommunbuffert innefattar några av de värsta komponenterna i den traditionellt socialdemokratiska politiken. Expansion inom kommuner och landsting betraktas som en naturligare åtgärd mot arbetslöshet än satsningar på ett bättre näringsklimat som skulle kunna bereda väg för fler jobb i privata företag. Dessutom inskränks det kommunala självstyret ytterligare, genom att makten över intäkter och utgifter i ännu högre grad övergår till staten. Regeringens konjunkturpolitik, snarare än lokala överväganden, blir styrande för kommunernas verksamhet.
Vissa av eurons anhängare tycks se ett ja som ett steg på vägen mot liberalisering av Sverige. Sanningen är nog att inrikespolitiska överväganden avgör färdriktningen oavsett om vi ansluter oss till europrojektet eller ej.
Som förutsättningarna ser ut i dag riskerar en övergång till euron snarast att förstärka det som är dåligt i den nuvarande finanspolitiken. I synnerhet eftersom ett ja skulle uppfattas som en uppmuntrande dunk i ryggen för statsministern och hans ministär.
Vid ett nej kan man i bästa fall tänka sig ett nyval. Vid ett ja blir det utan tvivel mer av samma sorts politik som nu, oavsett vad borgerliga jaröstare må hoppas.
Socialdemokraternas eurovänner frustar av iver inför utsikten att få köra vidare i invanda hjulspår med eurons hjälp. För att ännu en gång citera riksdagsledamoten Hillevi Larsson (Stockholms Tidningen 26/5):
"Genom att säga ja till EMU:s tredje steg och införa euron frigör vi oss från marknadens tvångströja och kan göra vilka politiska satsningar vi vill utan att vara rädda för marknadens dom."
- - -
Se även moderata riksdagsledamoten Anne-Marie
Pålsson
DÄRFÖR
SÄGER JAG NEJ TILL EMU - nu!
På ett plan handlar
folkomröstningen i september om euron
75 procent av medborgarna i de
12 euroländerna positiva.
Tyvärr är det osäkert om
svenskarna ska få möjlighet att dela den erfarenheten.
SvD-ledare 29/6 2003
Svenska miljöpartister ser Tyskland som ett varnande exempel på vad som följer i kölvattnet av euron. Tyska miljöpartister framhåller däremot att de ekonomiska problemen är egentillverkade; euron är inte ett hot utan betraktas som en del av lösningen.
Bland dem som prövat euron ökar stödet för Europavalutan. Enligt en ny Eurobarometer är 75 procent av medborgarna i de 12 euroländerna positiva. Tyvärr är det osäkert om svenskarna ska få möjlighet att dela den erfarenheten.
Och det är allvarligare än så. På ett plan handlar folkomröstningen i september om euron, men på ett annat plan om Sverige ska fortsätta att markera utanförskap. Ett ja till euron är en indikation på att den traditionella kontaktfobin håller på att klinga av, ett nej understryker den.
Visst skulle LO vara en viktig ja-röst i EMU-debatten.
Men om priset för medverkan heter buffertfonder får det
vara.
Den buffert som vi redan har /3+2 procent/ borde räcka
SvD-ledare 28/6 2003
Alla starka skäl talar för att socialdemokrater,
vänsterpartister, miljöpartister och den globala
rättviserörelsens anhängare bör säga ja till den
gemensamma valutan euro och därmed förena sig med övriga Europas
politiskt radikala krafter.
Den svenska kronans fall efter
spekulationsattacken 1992 är ett tydligt exempel på de negativa
effekterna av en sådan politik. Regeringen tvingades sanera statens
ekonomi med över 100 miljarder kronor, genom att både höja
skatter och försämra barnbidrag, a-kassa, sjukförsäkring
och pensioner. Bland politiskt radikala var det, vad vi kan minnas, ingen som
jublade över den "metoden" att "få fart på" Sveriges ekonomi.
ANDERS EHNMARK, BROR PERJUS, författare, föreläsare och
medlem i Attac; MATTIAS GOLDMAN, nätverket Grön euro, m fl
DN
Debatt 23/6 2003
SvD:s famösa omsvängningsledare
"Det skulle se ut; SvD på samma barrikad som rasister,
nejsägande kommunister, grönpartister och Inger
Segelström"
Det har funnit en stark tilltro till den socialdemokratiska
kampanjmaskinens förmåga att vända nej till ja. Som framgick av
SCB:s majundersökning är verkligheten en annan. Socialdemokraterna
är för närvarande ett parti som tycks ha sett sina bästa
dagar.
Det bådar gott inför nästa riksdagsval... det
bådar däremot illa för euroomröstningens
vidkommande
SvD ledare 22/6
2003
Den fortsatta vandringen på
vägen från folkhemmet till fattigstugan är inte
ödesbunden. Sverige skulle för att bryta sig ur nedåtspiralen
åter behöva fokusera på tillväxtagendan, men för
detta krävs en politisk kursändring. Det duger inte att det mest
EU-kritiska, EMU-negativa och Natofientliga folket i unionen tror att
läget förbättras av att vi ställer oss utanför
Euroland.
SvD-ledare
12/6 2003
Inför
folkomröstningen i september påminner jasidan om att
nationalekonomerna är för euron. Det kan rent av bli lite tjatigt att
ständigt få höra att 61 procent av de svenska professorerna i
nationalekonomi är för och bara 20 procent mot.
Eller att det
är en ännu större andel Nobelpris
Claes Arvidsson, SvD
ledarsida 10/6 2003
Resultat av ekonomipristagarnas synpunkter på EMU: 7-1
till EMU-kritikerna
Enigheten bland ekonomipristagare är näst
intill total om att EMU är ett problematiskt och riskabelt projekt ur
ekonomisk synvinkel. Kritiken mot EMU-projektet kommer från
såväl marknadsliberalen Milton Friedman som den närmast
socialdemokratiske Robert Solow. Bara Robert Mundell (som fick priset 1999)
avviker med sin positiva syn på EMU-projektet.
Läs själv
här
Ja-laget vann onsdagens tv-sända eurodebatt. Inte för
att argumenten var vassare än vanligt, utan därför att nejsidan
försökte övertyga med tankegröt. Ta bara det irrelevanta
inpasset om att Sverige behöver "en egen verktygslåda" och
därför bör byta regering snarare än valuta.
Maria
Abrahamsson SvD ledarsida 6/6 2003
Vi lutar åt ja
SvD-ledare 14/5 2003
Det kunde ha varit en scen ur Gudfadern; Leif Pagrotsky, Marita
Ulvskog och deras statssekreterare ges ett erbjudande som de inte kan tacka nej
till från familjens rådgivare Lars Stjernkvist.
Visst får
de säga vad de vill om EMU inför folkomröstningen, bara inte vad
de tycker. Det är ingen order, ty inom socialdemokratin kan alla göra
som de vill, givet att de tycker som ledaren. Ett gott råd, vänner
emellan, helt enkelt.
Mats
Johansson, SvD 4/5 2003
Fler sådana försök att med demokratisk
centralism stävja den socialdemokratiska splittringen och jasegern är
förlorad. Medborgarnas ljumma inställning till sakfrågan kan
lätt förvandlas till en het symbolfråga om pampväldet i
socialdemokratin, till en förtroendeomröstning om Göran Persson.
Gissa hur många borgerliga väljare som då med entusiasm kommer
att masa sig till vallokalen för att rösta ja.
Mats Johansson, SvD 4/5 2003
På samma sätt fungerar just nu talet om Persson som
Europas blivande president. Kan man tänka sig något mer
demobiliserande än en ledare som misstänks agera med sitt eget
bästa för ögonen, snarare än landets? Fortsätter detta
prat blir statsministern en tillgång för nejsidan.
Mats Johansson, SvD 4/5 2003
Än så länge har nejsidan en
trumf på hand i känslan att det är säkrast att "vänta och se", oklart på vad. En annan plusfaktor
för utanförskapets vänner är risken att borgerliga
väljare stannar hemma för att de inte vill stödja Göran Persson.
Mats Johansson, SvD 26/4
2003
Jasidan har 140 dagar på sig att få Landet utanför att tänka på sina bästa stämningars längtan, innan vi hamnar i samma klubb som Ryssland.
Kommentar av Rolf Englund
Eller i samma
klubb som koalitionsländerna USA och
England
ett av nejsidans huvudargument - att
kronans bevarande är nödvändigt för att hantera externa
chocker.
I så fall skulle Sverige behöva delas i regionala
valutaområden
Det kanske finansknuttar mot euron kan fundera
över
Mats Johansson, SvD 26/4 2003
Det är något sovjetiskt
över den gamla stilen att fatta beslut centralt om vad medlemmarna ska
rösta på,
i riksdagsval och i folkomröstningar.
LO-medlemmar kan själva avgöra om de är för eller mot en
gemensam europeisk valuta.
För alla som redan tröttnat på
att tröska teknikaliteterna kommer opinionsundersökningarna att bli
det mest upphetsande under de månader som återstår innan
avgörandet faller.
SvD-ledare 23/4
2003
alla de 47 medlemsförbunden är för EMU. Därmed
är frågan vad Svenskt Näringsliv ska tycka klar. Sen får
enskilda medlemmar tycka som de vill,
säger Jonas Frycklund
på Svenskt Näringsliv.
Riksbankens frigörelse från politiken var ett
viktigt steg för att bryta den svenska 90-talskrisen.
SvD-ledare 22/4 2003
Eurons framtid tycks vara hotad från flera
håll
frågan är hur meningsfullt det skulle vara att
slå vakt om en union som främst hade till uppgift att betala ut
jordbruksstöd till franska bönder.
Storbritannien står
utanför och viljan att ändra på den saken ökar knappast
mot bakgrund av den växande politiska klyftan i förhållande
till Frankrike och Tyskland. Frankrike och Tyskland har å andra sidan
tidigare visat en benägenhet att sätta nationella intressen före
EMU i synen på stabilitetspaktens krav, även om de i teorin är
med på noterna.
"en stor grupp gamla och nya EU-länder på
Tony Blairs sida mot splittrarna Chirac och Schröder"
SvD-ledare 22/3 2003
Demokratier angriper inte varandra, men ibland måste
demokratier stå upp mot diktaturer genom att gå i krig. Det är
läget.
SvD-ledare 21/3 2003
Det är dags att bemöta de krafter som
eftersträvar en starkare centralism på subsidiaritetens
bekostnad
SvD-ledare 12/3 2003
Finansminister Bosse Ringholm ville på måndagen
inte bekräfta vad andra vet, att LO viker sig i frågan om
buffertfonder. Det kan ju inte bli några fonder enligt LO:s ursprungliga
modell, eftersom det skulle äventyra ett svenskt ja till euron i
folkomröstningen den 14 september.
SvD-ledare 4/3
2003
Bara nu inte LO dummar sig
Mats
Johansson, SvD 2/3 2003
Det mesta talar alltså för att
löneökningstakten för närvarande ligger på en
nivå som kommer att leda till stigande arbetslöshet.
Med
medlemskap i EMU och ett lägre inflationsmål blir kravet om
återhållsam lönebildning än mer akut.
SvD-ledare 27/2
2003
Läs mer här om
Stabiliseringspolitiken
och buffertfonderna
Kommer Frankrike och Tyskland att överta rollen som
avskräckande exempel i världsekonomin från Japan?
SvD-ledare 18/2 2003
Artikel 16 ligger snubblande
nära federalisternas våta dröm om att EU:s institutioner med
Europaparlamentet i centrum ska få befogenhet att själva
bestämmavilka maktfunktioner som unionen ska ha
SvD-ledare 16/2
2003
Det är osannolikt att EMU-medlemskapet
påverkar räntorna, annat än på marginalen.
SvD-ledare12/2 2003
Ingen räddning i sikte
för Tyskland
SvD-ledare 10/2 003
Anti-amerikanism
Barbro
Hedvall
DN 30/1 2003
Kommentar av Rolf Englund:
Mats
Johansson, som motiverade sin omsvängning om EMU med att han och SvD inte
ville vara i dåligt sällskap börjar få bekymmer,
uppriktig USA-vän som han är.
Tyskland, Frankrike och Gudrun Schyman
ställer sig
vid sidan av kampen mot diktaturen i Irak
SvD 24/1
2003
Nya gränser för
Frankland
Den visionen, om en union inom unionen,
presenterade häromdagen de båda EU-kommissionärerna
Günther Verheugen och Pascal Lamy.
SvD-ledare 23/1 2003
"Meningen med föreningen"
Om drygt
ett år kommer EU att ha 25 medlemsländer med 455 miljoner
invånare
Mats Johansson
SvD 19/1 2003
"nejsägarna till
höger och vänster"
SvD-ledare 10/12 2002
"Det skrivs historia när EU:s
framtidskonvent vrider och
vänder på byggstenarna i vad som
ska bli en konstitution för unionen"
SvD-ledare 9/12 2002
"Många av eurons vänner har betraktat
omröstningen som närmast en formalitet.
Nu får de nog
kavla upp ärmarna. Utfallet kan mycket väl bli nej."
SvD-ledare
30/11 2002
Begrav buffertfonderna bums
SvD-ledare 30/11 2002
EMU hotar fosterländskt fack
SvD-ledare 2002-11-16
"kul; en folkomröstning för eller mot
Göran Persson"
Mats Johansson i SvD 2002-11-15
"EU utvecklas - i riktning mot en politiskt
korrekt förbudsstat"
SvD-ledare 2002-11-10
"Stabilitetspakten är inte
någon tätsittande tvångströja.
I själva verket
rymmer den ett stort mått av flexibilitet"
SvD-ledare 2002-10-29
Behovet av
ett nytt ekonomiskt tänkande
/ finansiella bubblor/Mattias
LundbäckSvD Inblick 2002-10-04
Märkliga bud i EMU-frågan
SvD-ledare 2002-10-04
Blottas nu en lucka i den socialdemokratiska
ledarkaderns hyfsat entydiga EMU-stöd? Eller är det bara ett uttryck
för regeringens försök att medelst skönsång i alla
fall tillfälligt stilla eventuella samvetskval inom miljöpartiet?
Något lurt är i alla fall på gång i Rosenbad vad
gäller EMU-frågan.
Vilken bubbla spricker härnäst?
Det
amerikanska undret
Mats Johansson
SvD ledarsida 1/9 2002
Än lever Europa vid Europas aorta
Erik Zsiga SvD 2002-07-15
Det var på Åland jag bestämde
mig
Tanken att alla européer använder samma
valuta och att man kan röra sig över gränserna med samma valuta
på fickan är ganska häftig.
Erik Zsiga SvD-ledare
(Inblick)
2002-07-09
Kronans kavaljerer
bland
andra tidigare riksbankchefen Lars Wohlin samt näringslivets Rune
Andersson och Per-Olof Eriksson, som bildat en alternativ motståndsgruppp
mot EMU
Mats Johansson i SvD 2002-07-03
På måndagen presenterade den borgerliga
fyrklövern sitt gemensamma ekonomiska program
i form av en reservation
i riksdagens finansutskott. (Den s.k eftersläpningen)
SvD-ledare
2002-06-04
Rätt mycket fel om den svenska grundlagen
Maria Abrahamsson
SvDs ledarsida 2002-05-24
Jag vill
värna svensk suveränitet
Replik på Maria Abrahamssonom
grundlagen
Margit Gennser i SvD 2002-06-05
Carl
Bildt både stolt och nöjd
Ledare i SvD med rubriken
Smörgåsbord väntar för en ny regering
2002-04-19
Haveri för Europeiska centralbanken
(ECB)
SvD-ledare 2002-04-12
Vad händer om ekonomin börjar krisa på allvar?
SvD-ledare 2002-03-13RE: Det var det enda som sades i hela
Svenska Dagbladets huvudledare om stabiliseringspolitik utan växelkurs och
ränta om utredningen.
Tala är
silver - tiga är guld. Javisst, men det är också
skamligt.
Mellan ekonomins avgrunder
SvD-ledare
2002-02-28
Cirkus om grundlagen
SvD-ledare
2002-02-01
Skyll Japankrisen
på Keynes
Mattias Lundbäck SvD ledarsida 2002-01-11
Mer av SvD om Keynes
Ja-laget vann onsdagens tv-sända
eurodebatt. Inte för att argumenten var vassare än vanligt, utan
därför att nejsidan försökte övertyga med
tankegröt. Ta bara det irrelevanta inpasset om att Sverige behöver
"en egen verktygslåda" och därför bör byta regering
snarare än valuta.
Maria Abrahamsson SvD ledarsida 6/6 2003
Vad den 14 september gäller, där tog folkpartiledaren poäng, är om Sveriges nio miljoner människor ska göra gemensam sak med de 300 miljoner EU-medborgare som med liv och lust redan handlar med euro.
Kommentar av Rolf Englund: SvD har tidigare brukat tycka att det är viktigt att byta regering.
Riksbankens frigörelse från
politiken var ett viktigt steg för att bryta den svenska 90-talskrisen.
SvD-ledare 22/4 2003
Ska Sverige ta det sista steget in i EMU och införa euron? Svaret ges vid folkomröstningen 14 september. För alla som redan tröttnat p&arin
Slutsatserna dras i en debattartikel (DN 19/4) skriven av några riktiga politiska tungviktare: Kjell-Olof Feldt m flKommentar RE: Det viktiga var, som bl a Lars
Wohlin har framhållit, att kronan fick flyta.
Därigenom fick
riksbanken möjlighet att använda räntan för att stabilisera
ekonomin,
och inte, som tidigare, för att försvara en viss
kronkurs
Se även
Nils-Eric Sandberg: Centralbanken kan styra en av tre variabler:
inflationstakt, ränta, eller växelkurs - men endast en av dessa
tre.
Dessutom var det inte de dåliga statsfinanserna som
förorsakade krisen
det var krisen som ledde till underskott i
statsfinanserna när ekonomin imploderade och inkomsterna sjönk
Eurons framtid tycks vara hotad från
flera håll
frågan är hur meningsfullt det skulle vara att
slå vakt om en union som främst hade till uppgift att betala ut
jordbruksstöd till franska bönder.
Storbritannien står
utanför och viljan att ändra på den saken ökar knappast
mot bakgrund av den växande politiska klyftan i förhållande
till Frankrike och Tyskland. Frankrike och Tyskland har å andra sidan
tidigare visat en benägenhet att sätta nationella intressen före
EMU i synen på stabilitetspaktens krav, även om de i teorin är
med på noterna.
"en stor grupp gamla och nya EU-länder på
Tony Blairs sida mot splittrarna Chirac och Schröder"
SvD-ledare 22/3
2003
Finansminister Bosse Ringholm ville
på måndagen inte bekräfta vad andra vet, att LO viker sig i
frågan om buffertfonder. Det kan ju inte bli några fonder enligt
LO:s ursprungliga modell, eftersom det skulle äventyra ett svenskt ja till
euron i folkomröstningen den 14 september.
SvD-ledare 4/3 2003
Lika litet som borgerliga jaröstare skulle näringslivet aldrig, vid sunda vätskor, acceptera en korporativ hundramiljardersfond som villkor för EMU-medlemskap.
Om man sedan är smart och kallar en del av överskottet för "buffertfond" kanske det kan underlätta för LO:s extra representantskap den 22 april att konstatera att förutsättningarna för medlemskap är uppfyllda. Vilket LO ändå skulle tvingas till, eftersom man inte gärna desavouerar sin partiledare.
Regeringen har beslutat att höja det årliga målet om överskott i statens finanser. En buffertfond? Nej bara ett höjt överskottsmål, skriver Johnny Munkhammar, Svenskt Näringsliv. |
Tio miljarder i ökade statsutgifter och några poster i ett nytt dekorativt "strukturråd" är hygglig betalning till LO för att inte göra det man ändå inte har tänkt att göra.
I praktiken lär inte "fonden", som inte är någon fond, komma att spela någon roll. Ingen tror väl heller att finansdepartementet skulle lämna ifrån sig någon makt till några utomstående ekonomer. Vilka enastående råd som dessa skulle komma med för att i händelse av kris i statsfinanserna rädda situationen är i högsta grad höljt i dunkel, och bör så förbli.
Näringslivet kan inte med bibehållen trovärdighet sätta sig i ett sådant korporativt råd.
Klart är däremot att finansministern vill använda pengarna till att "klara sysselsättningen och ett ökat antal äldre" (TT 3/3). Det visar att det är alldeles vanliga skattehöjningar spektaklet handlar om.
Mitt argument gäller bara om LO:s krav på
omfattande buffertar och buffertfond genomförs. Men om nu inte
arbetarrörelsen kan ge buffertar till löntagarna så har de
skäl att rösta nej nu och avvakta. |
Bara nu inte LO dummar sig
Mats
Johansson, SvD 2/3 2003
I den korta kampanjen efter sommaren blir det mest spännande att se vilken auktoritet statsministern har; ett misslyckande kan inte uteslutas, särskilt inte om LO fortsätter att driva frågan om korporativa buffertfonder mot taktiken att begrava frågan i någon utredning eller vag kompromiss. Då lär tillräckligt många borgerliga väljare minnas striden mot fondsocialismen för att vilja säkra nejsidans seger.
Vår klubb har infört en valuta, och eftersom vi hör till klubben borde vi också använda den valutan - eller lämna klubben.
Nejsägarna hävdar att de senaste årens förbättrade makroekonomiska disciplin talar för att Sverige bör slå vakt om utanförskapet, i stället för att helt i onödan utsättas för externa chocker som inte kan motverkas utan räntevapnet.
Fölster-Munkhammar betonar tvärtom att det är anslutningen till eurons konvergenskrav och utgiftstaken som har åstadkommit resultat, vilket t"> alar för att slutföra anslutningsprocessen snarare än att avbryta den.
Båda sidor tar en risk i att försöka bevisa för mycket, t ex när det gäller en överbetoning av valutans positiva eller negativa betydelse för tillväxt och välstånd. Nya företag startas inte och handel bedrivs inte för att det finns en gemensam valuta, utan för att tillgodose kunders efterfrågan.
För egen del kommer jag att rösta ja utan övertro på att enbart euron löser några av Sveriges grundläggande problem. Utom det som illustreras av diagrammet: den svenska kronans stadiga fall i värde över decennierna.
Bara nu inte LO dummar sig.
Rolf Englund: Visst ser det läskigt ut,
men
OBS att Mats Johanssons diagram slutar år 2000
Sedan har det vänt
Det är osannolikt att EMU-medlemskapet
påverkar räntorna, annat än på marginalen.
SvD-ledare12/2 2003
Räntan är på lång sikt summan av realräntan och inflationen. Realräntan är knuten till tillväxten, eftersom den har samband med den reala avkastningen för kapital.
Att försöka avgöra om eurointrädet har varit bra för tillväxten endast på basis av skillnaderna mellan inflation, ränta och realränta mellan länder inom respektive utanför EMU är helt enkelt inte möjligt.
Eftersom hög ränta även speglar högre tillväxtförväntningar är det dessutom svårt att veta om man ska tolka räntegap som något negativt eller något positivt. Japansk nollränta kan inte gärna vara en förebild.
Tyskland, Frankrike och Gudrun Schyman
ställer sig
vid sidan av kampen mot diktaturen i Irak
SvD 24/1
2003
Det är förståeligt att människor som är upptagna av sin egen vardag värjer sig mot att ta ställning för FN-insatser mot förtryckarna i Irak. Det finns så mycket annat att engagera sig för än just att stoppa en skurkstats mördande.
Men av ansvariga politiker krävs mer än den enklaste antikrigsretoriken. De kan inte titta bort och låtsas som om tyranniet inte finns där. De måste upprätthålla respekten för FN:s otaliga resolutioner, med vapenmakt om så behövs. Tills vi vet om den behövs bör vi sluta upp bakom Göran Perssons hittills principfasta hållning - så länge den består, innan han viker sig för vänstern - till stöd för den nuvarande FN-politiken.
Det ger förvisso inga enkla poäng hos dem som tror att Saddam Hussein kan störtas med uttalanden och debattartiklar, men är desto viktigare i ett läge när Tyskland, Frankrike och Gudrun Schyman ställer sig vid sidan av kampen mot diktaturen i Irak.
"meningen med föreningen"
Mats
Johansson
SvD 19/1 2003
Viktigare än titeln på de fyra personer som håller i klubban som den främste bland likar i rådet, respektive kommissionen, parlamentet och domstolen, är vad EU ska besluta om. En av de svenska konventsdelegaterna, Göran Lennmarker (m), framhåller i en halvtidsrapport från arbetet (pdf) att det centrala i en EU-konstitution måste vara att "tydligare avgränsa vad EU ska göra och därmed också vad EU inte ska göra".
Det kan låta som en truism, vore det inte unionens största problem och föremålet för en ständig dragkamp sedan grundandet.
Mycket står på spel under vårens konventarbete med att ge det nya större EU en mer enhetlig framtid. Till midsommar ska det vara klart att presenteras vid toppmötet i Aten. Det skulle med tanke på resultatet av många tidigare toppmöten inte förvåna om splittringen tilltar ju närmare beslut detaljdiskussionerna kommer, men förhoppningsvis har enigheten ändå ökat om meningen med föreningen.
State of The Union
Rolf Englund
Internet 20/1 2003
EMU hotar fosterländskt fack
SvD-ledare 2002-11-16
Där står socialdemokraterna i dag, tio månader före folkomröstningen. Å ena sidan statsministern, hans prestige och förmåga att driva igenom sin jalinje uppifrån. Å andra sidan ett växande motstånd underifrån hos traditionalisterna i fack och parti. LO däremellan, som åsnan mellan hötapparna, utan färdigt ställningstagande.
Sprängpunkten är synen på fackets makt i Sverige. Nejsidan sätter fingret på Perssons ömma punkt - att en anslutning begränsar denna makt som den fungerar i dag. Medlemskapet skulle bidra till decentraliserad lönebildning med större lönespridning, exakt det som alltmer fosterländska fackförbund som Handels och Transport på nejsidan är emot.
Den politisk-fackliga alliansen bygger på att facket med hot om stridsåtgärder cementerade i arbetsrätten kan ta ut de löneökningar man vill ha. I decennier har notan för gapet mot omvärlden skickats vidare till medborgarna i form av en allt värdelösare krona. Det är förståeligt om många fackliga företrädare inte vill göra sig av med detta vapen, deras existensberättigande.
Jfr artikel samma dag
"EMU är ett särintresse för eliten"
Det är en alltmer skrattretande missuppfattning att
en svensk anslutning till valutaunionen EMU ger bättre ekonomisk
stabilitet. Vi har redan en väl fungerande penningpolitik och mycket
starkare statsfinanse
r än euroområdet, som är på väg
in i en svår kris. EMU är ett särintresse för den svenska
eliten
Karl-Gustaf Löfgren, Nils Lundgren, Sören Wibe och
Carl Hamilton, alla styrelseledamöter i "Europa ja - euro nej" DN Debatt
2002-11-16
Sture Eskilsson är medlem i Medborgare mot EMU
Undvik debatt med
Kamporganisationen
Riksbanksdirektörer och valutahandlare mot EMU
Mats Johansson
SvDs
ledarsida 2/12 2002
Författarna Thomas Idergard och Johnny Munkhammar i den färska "samtalshandledningen" Hög tid för euron från stiftelsen Sverige i Europa, som står på jasidan inför folkomröstningen (www.sverigeieuropa.se).
Denna behändiga pocket rymmer på hundratalet sidor det mesta man behöver veta för att vilja använda Europas valuta, som många svenska företag redan gör. Goda råd finns där också, till exempel att "undvika debatt med nejaktivister".
Ja, inte kommer så många medborgare att vilja kasta bort sin fritid på att diskutera optimala valutaområden med Per Gahrton eller konvergenskriterier med Gudrun Schyman.
Kamporganisationen Riksbanksdirektörer och valutahandlare mot EMU i all ära, men redan känns frågeställningarna slitna.
The Open Society and Its Enemies
RE: Med sin fina känsla för
språkets nyanser avser Mats Johansson härmed
förmodligen
Medborgare mot EMU.
Kanske Mats
Johansson i alla fall skulle kunna tänka sig att debattera med
Sture Eskilsson, en av medlemmarna i
den av Mats Johansson apostroferade,
men ej med namn nämnda
organisationen
Sven Otto Littorin, ny moderat partisekreterare, i DI 4/12:
"En
del säger att det hänger på socialdemokraterna, men jag tror
det är fel. Vi på den borgerliga ja-sidan behöver ha en
ordentlig diskussion med den borgerliga nej-sidan. Först då kan vi
vinna.
Nyligen kallade en borgerlig nej-grupp benämnd Medborgare mot
EMU till presskonferens. Bland namnen märks styrelseproffset Rune
Andersson, SNS-ekonomen Birgitta Swedenborg och förre riksbankschefen Lars
Wohlin. Mycket kan sägas om dessa personer, men de kan inte beskyllas
för att representera en verklighetsfrånvänd vänster.
Ledare Expressen 30/11
2002
Till skillnad från folkomröstningen om EU-medlemskapet
1994 har nej-sidan nu en bred bas av nyanserade och ansedda
företrädare med högst varierande politiska inriktningar. Det
handlar om namnkunniga politiker, ekonomer, företagsledare och även
tidigare riksbankschefer. Dessa kan knappast avfärdas som EU-fientliga
eller okunniga.
Ledare
Sydsvenskan 30/11 2002
Hela Mats Johanssons opus kan läsas, av den som vill,
på
http://www.svd.se/dynamiskt/Ledare/did_3673045.asp
EU utan stjärnor
"Att Sverige utpekas som ett tätgruppsland säger
åtskilligt om hur illa ställt det är"
SvD-ledare
15/1 2003
Tre år har gått sedan stats- och regeringschefer vid rådsmötet i Lissabon slog fast att Europeiska unionen skulle bli världens mest konkurrenskraftiga ekonomi 2010. Tre år har gått utan att det hänt särskilt mycket, konstaterade EU-kommissionen i går i en skarp vidräkning med medlemsstaternas ointresse för att föra Lissabonprocessen till ett lyckligt slut. Eller i alla fall till ett bättre än det som antyds i kommissionsrapporten(på engelska i pdf-format). Kommissionen vill att 2003 ska bli ett reformår. De två följande åren blir jäktiga ändå; 2004 kommer utvidgningen och 2005 går kommissionens mandat ut.
Leda eller följa utvecklingen, frågar kommissionen. Vid EU-toppmötet i mars blir svaret säkerligen leda. Problemet är att det har vi redan hört till leda. Utan verklig reformvilja i tunga länder som Tyskland och Frankrike riskerar EU att delas upp i en grupp länder med god konkurrenskraft och en med sämre, något som kommer att accentueras efter utvidgningen. Att Sverige utpekas som ett tätgruppsland säger åtskilligt om hur illa ställt det är.
"Många av eurons vänner har
betraktat omröstningen som närmast en formalitet.
Nu får de
nog kavla upp ärmarna. Utfallet kan mycket väl bli
nej."
SvD-ledare 30/11 2002
Erfarenheten från kärnkraftsomröstningen visar att otydliga alternativ måste undvikas. Nu handlar det om att ta ställning för eller mot eurons införande i Sverige och det måste framgå, varken mer eller mindre. Inga tvetydigheter, inga reservationer, inga partiprofileringar - bara ja eller nej till euron.
Finansieringen måste så långt möjligt ske på ett sätt som inte blir föremål för tvister och misstänkliggöranden i efterhand. Statens egen information bör inskränka sig till de allra nödvändigaste sakupplysningarna. Det enda sättet att minimera risken för att statsapparaten uppfattas som partisk är att tilldela den en så blygsam roll i upplysningsarbetet som möjligt.
Många av eurons vänner har betraktat omröstningen som närmast en formalitet. Nu får de nog kavla upp ärmarna. Utfallet kan mycket väl bli nej.
"kul; en folkomröstning för eller
mot Göran Persson"
Mats Johansson i SvD 2002-11-15
/Sören Wibes/ fraktion inom det statsägande partiet ägnar sitt första möte med medierna åt ett totalt avfärdande av den egna partistyrelsens ställningstagande från den 28 oktober. Där säger en bastant majoritet ja till euron för att den främjar välfärd och arbete klicka här för partistyrelsens beslut
Men det finns "inga som helst hållbara belägg för att man med bevarad intellektuell hederlighet skulle kunna göra en sådan bedömning", skriver fackförbundsekonomen Stefan Carlén i nejrapporten Är Sverige redo för euron? (www.handels.se). (RE: rapporten i pdf-format)
Det ska den således ohederliga partistyrelsemajoriteten veta inför morgondagens möte med förtroenderådet.
Det kan bli kul; en folkomröstning för eller mot Göran Persson.
"EU utvecklas - i riktning mot en
politiskt korrekt förbudsstat"
SvD-ledare 2002-11-10
Vill vi frihet eller förbud? EU ger olika svar på den frågan. I Europaparlamentet föreslås att förbud mot lakritspipor och chokladcigaretter ska införas i Europeiska unionen. Allt som ett led i kampen mot rökning. En pipa lakrits anses kunna förleda barnen till nikotinism. Löjeväckande kan det tyckas. Likväl illustrerar det en sida av hur EU utvecklas - i riktning mot en politiskt korrekt förbudsstat.
På andra områden upprätthålls EU:s
ursprungliga dynamik; den som handlar om frihet...
EU kan inte göra
allt. EU ska inte göra allt. Det perspektivet är väl så
viktigt att få med i den pågående diskussionen om EU:s
framtid. Det behövs mekanismer för att försvåra att
frågor som inte hör hemma där pressas upp till
EU-nivå.
Vilket EU vill vi ha? Enligt ordföranden för EU:s framtidskonvent, den förre franske presidenten Valery Giscard d"Estaing, är förespråkarna för ett turkiskt medlemskap motståndare till Europeiska unionen. För honom är Turkiet inte europeiskt och kan därför per definition inte bli med i gemenskapen. Att befolkningen är muslimer och att födelsetalen är höga anser Giscard d"Estaing inte heller vara europeiskt.
Men handlar inte idén om Europa om något annat: om öppenhet och tolerans, ifrågasättande och tankebrytningar med demokrati och marknadsekonomi som grund.
Giscard d'Estaing:
admitting Turkey would be "the end of the European Union"
Vilken bubbla spricker härnäst?
Det amerikanska undret
Mats Johansson
SvD ledarsida 1/9 2002
Vilken bubbla spricker härnäst? Vad är det då som vi snart kommer att få veta att vi inte visste förrän det var för sent att inse att vi egentligen hade vetat det hela tiden?
Här är några nomineringar
Det amerikanska undret
Minuset i valutabalansen växer och P/E-talen på börsen är trots raset fortfarande dubbelt så höga som det historiska genomsnittet.
Slut citat
Läs om när Mats Johansson talade om det stora
språnget i väster
lika rödkindad som de som
tidigare talat om det stora språnget i öster
ordförande Maos Kina, vars dyrkare Mats Johansson har gjort stora insatser
för att nagla fast. klicka här
För att läsa om när Mats Johansson
manade:
"Nu måste vi våga prova något annat. En ny
ekonomi kräver ny politik." klicka
här
Det genomsnittliga p/e-talet i S&P-500-indexet är 26,0 baserat på prognoserna på resultaten 2002, enligt Standard & Poor's. Enligt William Poole skulle även ett genomsnittligt p/e-tal på 20 "vara en generös nivå givet att det historiskt genomsnittliga p/e-tal har legat på 15."
Än lever Europa vid Europas aorta
Erik Zsiga SvD 2002-07-15
I Centraleuropa har det alltid varit naturligt att söka sig upp eller ned för floden, över eller förbi gränsen, när arbetsmarknadssituationen, det politiska läget, kärleken eller framtidsdrömmarna har krävt detta. Därför möter man i Ungern många städare och försäljare som är ungrare från Rumänien.
Därför fylls de ungerska uteserveringarna i dessa semestertider av ungrare som en gång utvandrat till Österrike och nu glatt byter sina euro mot gulasch och floder av rödvin. Därför bor min österrikiska kompis Margarethe i Budapest tillsammans med sin ungerske pojkvän Péter.
I medvetandet behövs det ingen europeisk integration. Men EU kan spela en viktig roll för att underlätta det befintliga levnadsmönstret. Ett EU som bygger murar - dels mellan länder inom och utom unionen, dels mellan de i dag befintliga och de nya medlemsländerna - riskerar ironiskt nog att rubba balansen i denna en av de mest integrerade delarna av Europa.
Problematiken tydliggör vikten av att EU:s utvidgning fortsätter även efter den första utvidgningsomgången.
Ifall EU favoriserar ungerskspråkiga framför övriga rumäner i Rumänien är det lika olyckligt som att arbetstagare i de nya medlemsländerna initialt inte åtnjuter samma rörlighet som andra EU-medborgare. Det vore bättre att helt strunta i murarna. Då skulle EU-medlemskapet innebära mer än den i och för sig viktiga ekonomiska och politiska skjutsen framåt.
Det var på Åland jag
bestämde mig
Erik Zsiga SvD-ledare (Inblick)
2002-07-09
På midsommarafton bestämde jag mig för hur jag ska rösta i EMU-folkomröstningen. Jag befann mig i en mataffär på Åland. Midsommarfirarna fyllde kundvagnarna med Abbas sillburkar, färskpotatis, Kalles kaviartuber, jordgubbar och även en och annan svensk dagstidning. Kunderna - både lokalbefolkning och turister - talade svenska. Det gjorde även personalen.
I denna svenskspråkiga miljö fick användandet av den europeiska valutan en helt ny dimension. Jag betalade med euro i en affär som lika gärna kunde ha legat i Sverige. I växel fick jag tillbaka en euro präglad i Italien. För första gången på länge infann sig den där känslan som jag hade inför folkomröstningen om EU - den att det europeiska projektet inte bara är väsentligt utan också ganska häftigt.
Det är utifrån den konkreta situation då jag direkt möter EMU-projektet - i användningen av eurons mynt och sedlar - som jag tar ställning till det.
Att jag inte låter teknokratiska analyser styra har jag ingen anledning att skämmas över. Därför blir jag upprörd över hur SCB:s Staffan Sollander (DI 19/6) kommenterar det ökade EMU-stödet:
"Det finns en risk att folk är för euron för att de ser det som en bekväm grej. Att folk tror att det handlar om att slippa växla resevaluta, när frågan handlar om så mycket mer än så."
Nationalekonomer och statsvetare kan tvista om valutasamarbetets makroekonomiska konsekvenser. De gör det också, med kloka företrädare på båda sidor.
Tanken att alla européer använder samma valuta och att man kan röra sig över gränserna med samma valuta på fickan är ganska häftig.
Vi kan inte säkert veta om projektet är dynamiskt, men vi kan veta om det känns dynamiskt.
Möjligheten att grunda sina beslut i känsla snarare än rationalitet är faktiskt både en rättighet i och förutsättning för det demokratiska systemet.
Somliga ondgör sig över dagens
populärmusik. "Den låter så bedrövligt", säger de.
Visst kan man tycka så, men jag håller inte med.
Framförallt är populärmusiken svårslagen som mäktig
kraft i frihetens tjänst.
Erik Zsiga
Kronans kavaljerer
Mats Johansson i SvD 2002-07-03
När svenska folket rangordnar valets viktigaste frågor hamnar EU/EMU i botten; bara tre procent anser att det ämnet, hur det nu ska definieras, förtjänar en plats på topplistan, enligt den senaste SOM-undersökningen från opinionsforskarna vid Göteborgs universitet.
Ointresset beror rimligen inte på att Europaintegrationen saknar tyngd på den politiska dagordningen, tvärtom. Men i valperspektivet är komplexet avfört, bordlagt till kommande folkomröstning. Varken en splittrad socialdemokrati eller oenig opposition vill tala om saken.
Några trots allt engagerade medborgare tog till orda i DN i går, med en plädering för - avvaktan. Medan Europas valuta euron används i allt fler länder bör Sverige ställa sig vid sidan och slå vakt om Riksbankens självständighet, anser bland andra f d riksbankschefen Lars Wohlin.
Ett huvudargument för nejsägarna är att ett medlemskap i EMU förutsätter en "systemomläggning" som sänker skattetrycket till EU-nivå, ungefär tio procentenheter lägre. Det kan tyckas vara en utmärkt anledning att rösta ja, men skribenterna tror sig veta att en majoritet av svenskarna är emot detta och därför kan vi inte gå med i EMU.
Alltså; eftersom majoriteten inte tycker som jag, tycker jag inte längre det jag egentligen tycker; om skattesänkningar är en förutsättning för EMU-medlemskap vill jag inte verka för skattesänkningar utan mot EMU-medlemskap.
Oliberalt, kan det tyckas.
Den famösa omsvängningsledaren
Andra kommentarer till artikeln av Wohlin m fl
Klicka här för att
se Fantomen i kamp mot rundhuvuden och för Kronans Kavaljerer
Sidan
kan ta lite tid att ladda ner
"Kavaljerer mot pundhuvuden"
Kommentar av Rolf Englund på internet 2002-07-04
till min
gamle vän Mats Johanssons krönika om Kronans
kavaljerer i anledning av Lars Wohlin m fl från Medborgare mot EMU.
Jag har tagit mig friheten att anta att Mats Johansson ville att läsarna skulle associera till den gamla pilsnerfilmen för att förlöjliga oss som inte vill att Sverige skall bli en delstat i ett federalt Europa, vars östgräns kan komma att gå mot Irak, om Turkiet kommer med, utan vill bevara Sverige som en suverän stat.
Man kan också, om man kan det, associera till de kavaljerer som var den engelske kungen Karl I:s anhängare i inbördeskriget. Enligt Nationalencyklopedin kom termen ur bruk 1679 och ersattes av benämningen tories.
Som många vet kämpade kavaljererna mot Oliver Cromwell som avrättade kungen efter ett beslut fattat av det s.k. rumpparlamentet, en församling som återstod sedan C. 1648 med stöd av den politiskt och religiöst radikala armén rensat parlamentet från presbyterianer och moderata.
Det gick sedan inget vidare, vilket det heller inte kommer att göra med EU. I stället för en utveckling mot ett konstitutionellt styrelsesätt, något som C. troligen avsett, tvingades han till en allt starkare maktkoncentration och alltmer auktoritära metoder, såsom censur, polisvälde och angiveri.
Kavaljerernas fiender, de som stod på Cromwells sida kallades "rundhuvude>
Denna artikel är, tycker jag, en av mina bästa - klicka här för fler av mina bästa opus.
Rätt mycket fel om den svenska
grundlagen
Maria Abrahamsson
SvDs ledarsida 2002-05-24
Världspressen undrar varför Sverige har blockerat processen. Statsministern svettas nu genom kavajen, och förklarar. Våren 2002 stoppade tillräckligt många riksdagspartier en grundlagsändring.
Under valrörelsen det året spred en ohelig partiallians, uppbackad av ett antal statsvetare och publicister, det oriktiga påståendet att riksdagen genom att byta ut ett G mot ett U i regeringsformen (RF) var på väg att sälja ut landet och göra riksdagen till ett tomt skal.
Scenariot kan bli verklighet om KU i nästa vecka avvisar det liggande förslaget till ändringar i RF. Risken finns, eftersom det annars så EU-vänliga stora oppositionspartiet har hotat att rösta nej om förslaget inte kompletteras med en katalog över vilka kompetenser som Sverige i framtiden kan överlåta till EU.
Sorgligt nog har okunnigheten om vad grundlagsförslaget innebär smittat av sig. Ett gäng opinionsbildare, inklusive Dagens Nyheters politiske chefredaktör Niklas Ekdal, har spridit ett antal missuppfattningar i landsortspressen. Även DN:s huvudledare "Jenka med grundlagen" (19/5) hade så grova sakfel att det är till skada för hela opinionsbildarkåren.
DN skriver: "I dag kräver en grundlagsändring två riksdagsbeslut med ordinarie val emellan."
Så långt har DN rätt, grundlagen kan ändras bara vart fjärde år. Men iakttagelsen är poänglös eftersom grundlagen redan ger riksdagen rätt att fatta nya beslut om överlåtelse av svensk beslutsmakt. Sålunda godkände riksdagen både Amsterdam- och Nicefördragen.
Olagligt godkännande av Nice-fördraget Rolf Englund i Finanstidningen 2002-02-05
Olagligt riksdagsbeslut Rolf Englund Nya Wermlands-Tidningen 2002-01-29
Regeringen erkänner att lagligheten i riksdagens ratificering av Nice-fördraget kan ifrågasättas Ur Prop. 2001/02:72
DN fortsätter: "I en proposition om överlåtande av beslutsmakt till EU vill regeringen ta bort denna obekväma friktion. Enligt förslaget ska det räcka med ett riksdagsbeslut med tre fjärdedelars majoritet."
Detta är fel. Propositionen, som i vår har dragits i långbänk i KU, har inget att göra med frågan om hur grundlag ska stiftas och ändras.
Vad saken gäller är inte vad som ska kunna överlåtas, det avgör varje riksdag med kvalificerad majoritet, utan till vem Sverige i framtiden ska kunna överlåta beslutanderätt: till EG som i dag eller till EU.
Haveri för Europeiska
centralbanken (ECB)
SvD-ledare 2002-04-12
Inflationen /Sverige/ stiger igen. Den trotsar därmed de förhoppningar som bland annat tog sig uttryck i att Hans Lindberg, Konjunkturinstitutets prognoschef, så sent som i mitten av förra månaden uttalade att inflationstakten "glädjande nog har påbörjat resan nedåt" (GP 15/3). Det kanske är dags för institutet att revidera sin syn på svensk ekonomis inflationsbenägenhet.
Riksbankens misslyckande med att nå inflationsmålet kan ändå inte mäta sig med haveriet för Europeiska centralbanken (ECB). EMU-inflationen har nämligen, med undantag för en månad, inte varit under ECB:s tak sedan i maj år 2000.
Desto mer allvarligt är att de ansvariga för penningpolitiken inte ens verkar inse att detta är ett problem. Räntan ligger kvar på en nivå som gör penningpolitiken expansiv.
Det krävs uppstramning om euron i framtiden ska kunna fungera som hårdvaluta.
Mellan ekonomins avgrunder
SvD-ledare
2002-02-28
Den svenska ekonomin befinner sig mellan två avgrunder. Det ena av två scenarier är att lågkonjunkturen fördjupas och att arbetslösheten stiger. Detta ter sig dock allt mindre sannolikt. Den relativt låga inflationen på kontinenten gör det onödigt för den europeiska centralbanken att höja räntan. Frånvaron av räntehöjningar i euroområdet gör att förutsättningarna för en ekonomisk uppgång i Europa ter sig bättre än tidigare. Från den andra sidan Atlanten hörs än mer positiva tongångar.
Det andra scenariet är att ekonomin tar fart i takt med att situationen i omvärlden förbättras. Inflationen lär då också stiga och Riksbanken kommer att tvingas att höja räntan. Detta kan i sin tur leda till en stagflationsliknande situation, närmast att likna vid de problem som följde i samband med 70-talets oljekris.
RE: Vad betyder det för realräntan?
RE: Om inflationen stiger igen - är det slutet på Den Nya Eran?
Inget av alternativen är särskilt inspirerande, men tyvärr ett resultat av att åtta år har gått utan att några strukturella reformer vidtagits för att förbättra den svenska ekonomins grundläggande prestationsförmåga.
RE: Inga strukturella reformer?
Varför
går det då bättre?
Jfr Svegfors förklaring
till krisen 1992
Folkomröstning
överflödig?
SvD-ledare 2002-01-05
Till skillnad från vad Danmark och Storbritannien uppnådde i Maastrichtfördraget varken begärde eller fick Sverige i förhandlingarna om EU-medlemskapet något undantag från skyldigheten att gå med i den europeiska valutaunionen EMU.
Så långt har Europarättsprofessor Ulf Bernitz rätt i sitt inlägg på SvD Brännpunkt i går.
Om Sverige trots att de ekonomiska villkoren för en EMU-anslutning är uppfyllda ändå väljer utanförskapet gör vi oss formellt skyldiga till ett fördragsbrott. Å andra sidan har såväl de andra medlemsstaterna som EU-kommissionen de facto accepterat att vi själva får bestämma tidpunkten för vårt inträde i valutaunionen.
Detta är förklaringen till att landets socialdemokratiska regering har kunnat blidka de egna väljarna och den EU-kritiska opinionen med löften om EMU-folkomröstning. Tidpunkten för en sådan har i dagarna och särskilt efter nyårsfirandet blivit hett politiskt sprängstoff. Regeringspartiets snart två år gamla kongressbeslut om ett Ja, senare till en folkomröstning har övergått till ett Ja, snart.
Lyssnar man till finansministern, som i egenskap av ansvarigt statsråd rimligen borde ha ett visst inflytande, kan en folkomröstning tidigast hållas först efter det att den pågående statliga EMU-utredningen har slutförts och resultatet remissbehandlats.
Då är vi framme vid sommaren 2003, vilket indikerar att svenskarna kan rösta om euron tidigast sent samma år. Det vill säga lika snabbt eller långsamt som LO kan tänka sig.
Statsministern har lovat väljarna en folkomröstning. Men en bättre variant hade varit att partierna i god tid före valdagen den 15 september redovisat för väljarna var de står. Då kunde folkomröstningsproceduren bli överflödig och den nyvalda riksdagen besluta på egen hand och med respekt för folkviljan om en anslutning.
Om en folkomröstning ändå blir oundviklig bör den äga rum först när det finns en betryggande majoritet för en svensk anslutning till den europeiska valutan. Det kan inträffa fortare än många tror, när det nu också i verkligheten går att handla för euro till och med i Konsum.
Bo Lundgren var emot folkomröstning
Lars F Tobisson var emot folkomröstning
Carll B Hamilton var emot folkomröstning
Persson tog i går mycket tydligt avstånd från kraven på en folkomröstning om EMU
Cirkus om grundlagen
SvD-ledare
2002-02-01
... Ja, på samma sätt som de riksdagsledamöter borde göra som har kört igång en cirkus där behovet av att justera den svenska grundlagens paragraf om begränsad överföring av beslutanderätt till EG ifrågasätts. Genom att EG byts ut mot det modernare EU påstås att riksdagen är på väg att "sälja ut landet" och att det snart bara är monarkin vi får besluta om själva.
Påståendena är befängda. Faktum är att Sverige redan i dag överlåter viss beslutanderätt till EU, medan det i grundlagen fortfarande står EG. Vad kritikerna inte heller har förstått, eller vill förstå, är att förslaget inte ändrar vad som i framtiden kan överlåtas utan till vem (EG respektive EU).
Och som hittills kommer det att krävas tre fjärdedels majoritet i riksdagen för varje ny överlåtelse. Den föreslagna ändringen innehåller därmed knappast någon dramatik alls, men tas nu till förevändning för EU-motståndarna att vädra sina käpphästar. Det är lika tröttsamt som bekant.
Euron är snart mitt ibland oss
SvD-ledare 2002-01-04
Det började med folkfest. Efter tre år som fiktiv valuta kom eurons lansering att gå i karnevalens tecken. EMU-motståndarna får hoppas att de omtalade asymmetriska katastroferna ska uppenbara sig.
Att för den egna tillfredsställelsen invänta den kommande EU-apokalypsen förefaller vara ett trist projekt, jämfört med arbetet att stärka den ekonomiska integrationen.
Till skillnad från mer illusoriska planer i EU-bygget är införandet av euron en naturlig utveckling av frihandelstanken: en marknad, samma peng.
Kommentar RE: För mer ointellektuell
arrogans, se
Den famösa
omsvängningsledaren
Eurobomben desarmeras före valet
SvD-ledare 2001-12-29
Ska euron bli kronan på verket i moderaternas ekonomiska valbudskap?
Nej, finansminister Bosse Ringholm och statsminister Göran Persson kommer nog att göra sitt bästa för att vrida detta vapen ur Bo Lundgrens händer. Ett utmärkt sätt att desarmera frågan i valrörelsen är att utlysa en folkomröstning efter valet i september.
På detta sätt kan moderaternas euroargument konsekvent ignoreras av regeringen med hänvisning till att "den diskussionen måste föras efter valet". Ju tätare efter valet omröstningen kommer, desto mer relevant är invändningen. Om ekonomin försämras ytterligare lär vi därför få se en folkomröstning redan mot slutet av nästa år.
Möjligen finns det delade meningar i regeringskansliet om när omröstningen bör genomföras. Bosse Ringholm varnar i en debattartikel i Sydsvenska dagbladet (28/12) för att forcera en EMU-anslutning. Göran Persson flaggar däremot för en omröstning redan till hösten. Men det är osannolikt att det verkligen råder en spricka i en så viktig fråga. Persson och Ringholm är väl samspelta. Mer troligt är att socialdemokraterna iscensätter en ofarlig pseudodebatt för att ge partiet större utrymme i medierna.
Till sist kommer det inte att vara omsorgen om demokratin eller ekonomin som avgör när folkomröstningen sker, utan omröstningens taktiska värde för socialdemokraterna i valrörelsen.
Det mesta talar i nuläget för att en folkomröstning kan ställa till med mest skada för den borgerliga oppositionen om den genomförs i slutet av nästa år. Mycket talar därför för att det är då folkomröstningen också kommer att ske.
Nej till superfederalismen i EU
SvD-ledare 2001-12-14
Högst upp på Europeiska rådets agenda står EU:s framtid; hur ska EU organiseras för att vara effektivt och legitimt? I Laeken ska man precisera direktiven för det konvent som ska förbereda regeringskonferensen 2004. Till fredagens middag väntas den belgiske premiärministern Guy Verhofstadt bjuda på en lätt omkokt deklaration. Anrättningen har redan sänts ut en gång av gästerna - efter att ha befunnits alltför federalistisk. En upprepning av det nattliga tragglandet i Nice förra året är ett överhängande hot.
Visserligen fattas det inte några beslut om framtiden i Laeken, men den deklaration som antas om agendan kommer att styra historiens inriktning. Toppmötets andra frågor blir bara "fotnötter".
Statsminister Perssons uppgift måste vara att rida spärr mot ett EU som medborgarna inte vill ha. Det är ett nationellt intresse. Det är ett europeiskt intresse.
Nu kan gemenskapen växa
SvD-ledare 2001-12-07
Med sitt beslut i går att säga ja till Nicefördraget gav Sveriges riksdag ett viktigt bidrag till Europas återförening.
Kruxet med den överenskommelse som EU:s stats- och regeringschefer gjorde efter en maratonförhandling i Nice för knappt ett år sedan är att den inte tar hänsyn till vad som händer när de nya medlemmarna väl är på plats, eller för den delen vad som händer när det är dags för ännu fler medlemmar att komma in i gemenskapen. Som grund för ett EU-27 fungerar inte fördraget.
I den del som handlar om effektivitet och legitimitet är det snarast byggt på föreställningen att EU fortfarande bara skulle ha 15 medlemmar. Nicefördraget ändrar maktbalansen mellan EU:s institutioner.
Rådet - eller snarare medlemsstaterna - vinner på bekostnad av parlamentet och kommissionen. Det är helt i enlighet med den nuvarande trenden som lägger fokus på samarbete mellan några medlemmar i stället för integration rakt över.
Men genom att gynna de stora staterna kullkastar Nicefördraget balansen mellan länder av olika storlek. Till bilden hör dessutom att röstreglernas konstruktion leder till en dramatiskt ökad beslutsvånda. En paralysering av arbetet hotar.
RE: För mer härom se t ex
Gitter de sätta
sig in i de stora frågorna?
Margit Gennser i Barometern-OTdecember
2001
EU:s senaste traktat som förhandlades fram i Nice i december 2000
har redan ställt till problem och fler blir det.
Sist men inte minst hanterar inte Nicefördraget utvidgningens konsekvenser för den europeiska centralbanken ECB. Med den nuvarande ordningen blir det inte ordning på valutapolitiken.
Under de kommande åren har EU möjlighet att rätta till bristerna i Nicefördraget. Gemenskapen måste kunna fungera oberoende av hur många medlemmarna är. Alternativet är en aldrig sinande ström av nya ändringar.
Det var nödvändigt att riksdagen godkände Nicefördraget. Utan fördraget blir det inte någon östutvidgning 2004-05.
Den breda majoritet som stod bakom visar också hur stark den politiska uppslutningen är i Sverige bakom målet att genomföra den historiska återföreningen av Europa. Risken finns dock fortfarande att Nicefördraget stupar på mållinjen.
Hindret är egentligen bara ett. Det återstår för irländarna, som redan har sagt nej i en folkomröstning, att åter ta ställning till om östutvidgningen ska bli av eller skjutas på en obestämd framtid.
Det senare skulle vara förödande för tilltron till EU.
EU:s val är konstitutionellt
(EU-skvadern)
Claes Arvidsson, SvD ledarsida 2001-11-30
Det var synd att inte några fler riksdagsledamöter än Margit Gennser funnit mödan värd häromdagen att leta sig fram till Cityuniversitetets presentation av antologin "EU-skvadern - Om den Europeiska unionens konstitutionella framtid" i redaktion av Nils Karlson och Joakim Nergelius. Den borde sättas i händerna på våra folkvalda.
Boken behandlar regeringens ointresse för framtiden före, under och efter ordförandeskapet, den bristande anpassningen av grundlagen till Europarätten, subsidiaritetsprincipens tendens att vara både centralistisk och decentralistisk med mera.
Inte minst är det lättare att faktiskt veta var man själv står efter läsning av Nils Karlsons begreppsutredning (Obs! Inte tråkig). Liksom i orientering blir resultatet bättre om man kan pricka in sig på kartan innan man springer mot nästa kontroll.
Karlson jämför EU med kriterier på en enhetsstat, ett statsförbund och en förbundsstat. Status per i dag? Karlsons svar är att EU redan helt eller delvis uppfyller många av kriterierna för en förbundsstat. Och utvecklingstendensen är tydlig. Förespråkarna för att EU ska vara ett mellanstatligt samarbete kan alltså gå och lägga sig med nattmössan på.
Sprängfrågan är vilken typ av federalism som vi vill ha, det vill säga en fråga om avvägning mellan centralism och decentralisering. Karlsons egen slutsats är att mer kraft måste läggas på att värna medlemsstaternas och medborgarnas rättigheter för att "värna mångfalden i enheten".
Alla andra aktuella EU-spörsmål är småsaker i förhållande till det konstitutionella val som vi står inför, menade Karlson. Instämmer.
I den bästa av världar vore det möjligt att utgå från ett blankt ark, men när konstitutionaliseringen går vidare kommer akademins klara vatten att grumlas av faktorer som EU:s egen historia, nationella skillnader och aktuell politik.
Forskningsprojektet om EU:s konstitutionella framtid är ett utmärkt exempel på varför det intellektuella klimatet kommer att försämras när Cityuniversitetet läggs ned. För så är det. Näringslivets fond som är huvudfinansiär för Sveriges enda från staten oberoende universitet vill inte betala längre.
Ökat stöd för EMU
Och Finland /Sverige assymetriska chocker
SvD-ledare 2001-11-09
I Demoskops senaste EMU-barometer säger 50 procent av svenskarna ja till den gemensamma valutan, medan 37 procent skulle rösta nej i en folkomröstning.
Sedan Finland valde att gå med i EMU har vi fått ett unikt tillfälle att se vilken betydelse medlemskapet har när ett land utsätts för en asymmetrisk chock.
Både Finland och Sverige är beroende av IT-sektorn. I Finlands fall handlar det om Nokia, i Sverige om Ericsson. Chockerna som drabbar de bägge länderna när efterfrågan minskar är inte helt identiska. Ändå bör man kunna få en ungefärlig bild av hur EMU-medlemskapet påverkar ekonomins anpassningsförmåga. Det är ont om kontrollerade undersökningar inom ekonomin, men i fallet Sverige och Finland har politikerna oavsiktligt skapat just ett sådant experiment.
Världskonjunkturen var redan
före den 11 september på väg ner mot de bottennivåer som
noterades under krisåren 1990-91
Mats Johansson i SvD 2001-11-04
För svenskt vidkommande innebär det att förhoppningarna om draghjälp från de amerikanska ränte- och skattestimulanserna borde kunna avskrivas. Det lägger sten på regeringens växande börda att upprätthålla tilltron till sin ekonomiska trovärdighet, som är satt i pant för solskensantagandena i budgeten. Statsministern har nyligen antytt att en reträtt är på väg med uttalandet om utgiftstaken i budgeten: Man får inte sätta sig i ett läge där man är slav under systemet. Det är politikersvenska för avsikten att börja dribbla med statens affärer för att dölja de underliggande problemen fram till valdagen.
Det finns goda valtaktiska skäl för regeringen att låtsas som om inget har hänt. Världskonjunkturen var redan före den 11 september på väg ner mot de bottennivåer som noterades under krisåren 1990-91. Kurvan över OECD:s ledande indikatorer har fallit brant och oavbrutet sedan toppen vid millennieskiftet, ett förhållande som i längden också påverkar den svenska ekonomin. Men mot ökad medvetenhet om detta försämrade tillstånd talar att den ständiga kronförsvagningen modererar effekterna av fallet i ekonomin; svenskarna får det sämre, men har ännu inte märkt det. Fortfarande trillar de nominella kronorna in i portmonnän i samma takt som tidigare.
För den regering som ser ut att ha valsegern säkrad kan de elva månaderna fram till valdagen dock visa sig vara mycket lång. Tillväxtprognoserna justeras ner för varje kvartal som går, men Riksbanken verkar ändå ha problem med att uppfylla inflationsmålet. Den allt värdelösare kronan minskar trovärdigheten i penningpolitiken. Arbetslösheten har bara börjat att oroa, medan varslen växer. För att klara satsningarna i infrastrukturpropositionen tvingas regeringen låna ur riksgälden. Det parlamentariska underlaget försvagas, när stödpartierna ska profilera sig. På det utrikespolitiska området kommer splittringen inom socialdemokratin att öka, ju fler barn som dödas i Afghanistan, och pressen på statsministern att överge den proamerikanska linjen växer. Den prövningen av hans ledarskap sammanfaller med att draghjälpen från EU-ordförandeskapet avtar.
Oppositionen får bida sin tid. Den kan då tänka på det cyniska talesätt som odlades inom Thatchers parti i väntan på den första valsegern: Gaska upp er, allt blir sämre.
Mediocre, not
miraculous /US economy/
Financial Times editorial, 2001-11-01
med citat av EMU-anhängarna Bo Lundgren, Mats Johansson och Klas
Eklund
Så bör Europa formas
SvD-ledare 2001-10-17
Europeiska rådets möte i Gent i helgen blir en
förberedande övning om EU:s framtid inför toppmötet i
Laeken i december. Då startar arbetet på allvar med att lägga
fast EU:s politiska arkitektur med 2004 som slutpunkt.
I ett upprop av
den förra generationens EU-ledare, bl a Helmut Kohl, Mario Soares och
Jacques Delors pläderas för att EU-parlamentet och
EU-kommissionen ska bli navet i det nya EU. Minist.html">
Det råder allmän enighet om att EU:s nya politiska
geografi - den kommande utvidgningen till 25-30 medlemsstater - kräver
långtgående reformer. Till bilden hör att konflikten mellan
demokrati och effektivitet i alla fall måste mildras för att bevara
EU:s legitimitet bland medborgarna. Efter terrorattackerna i USA den 11 september har EU:s
medlemsstater agerat resolut. Men det är inte typiskt. Organisationen
är övertung, överbelastad och paradoxalt nog även
underbemannad. Därför borde det läggas fast vad EU ska göra
och inte göra. Kort sagt, befria EU från uppgifter som hindrar
unionen från att ägna sig åt kärnverksamheten.
Jordbrukspolitiken är paradexemplet på motsatsen. Men behöver
EU ha en biståndspolitik eller en kulturpolitik? Nej. Det faktum att de flesta EU-medborgare främst identifierar
sig med nationalstaten försvagar det ständigt upprepade
påståendet om att demokratiunderskottet endast kan minska om
EU-parlamentets makt ökar. I det nya EU borde i stället parlamentets
roll som kontrollorgan och forum för europeisk debatt lyftas fram. Men det kräver i sin tur att ministerrådet blir
effektivare genom ett system med dubbla majoriteter och mer öppet genom
att röstning blir offentlig. I ett mer flexibelt EU är det
självklart möjligt för några stater att finna nya
samarbetsområden, utan att alla andra ens behöver ha ambitionen att
följa efter. I "statsmannaklubbens" upprop återuppstår drömmen
om att EU-kommission ska bli samma motor för utvecklingen som under
åren med Delors. Men det är nya tider. Att däremot omvandla
kommissionen till ett slags sekretariat åt ministerrådet skulle
sätta maktbalansen ur spel och troligen öppna vägen för den
Europeiska centralbankens styrmodell på fler områden. Men EU
är inte en centralbank. För att varumärket EU ska skapa goda vibrationer duger
det inte med det vanliga lappandet och lagandet. Ett ledord är enkelhet.
EU behöver en konstitution som gör gemenskapen förståelig,
som avgränsar EU:s kompetens och som visar att den härleds från
medlemsstaterna. För att rymma ett ännu mer heterogent EU - inte
minst kommer fler medlemmar att vara kritiska till ett Europas förenta
stater - är det rimligt att skrota Romfördragets portalparagraf om en
allt tätare union. Gemenskapen handlar inte om organisation utan om
värden. Mörk framtid för svenska
hushåll I ekonomiska analyser brukar hushållens konsumtion spela en
stor roll. Man kan vara kritisk mot att ekonomer så ensidigt
koncentrerar sig på konsumtionen. Det är sällan någon
konjunkturbedömare uttalar farhågor för att det privata
sparandet är för litet, trots att det borde vara ett minst lika
allvarligt problem. RE: Jfr Keynes I den kortsiktiga analysen ses minskad konsumtion och ökat
sparande ofta som något negativt, något som sänker
tillväxten i ekonomin. I den långsiktiga ekonomiska analysen betraktas däremot
sparande som något positivt, en faktor som höjer tillväxten.
Detta kan tyckas vara en självmotsägelse. Förklaringen är att begreppet tillväxt står
för lite olika saker på lång respektive kort sikt. På
kort sikt kan produktionen i samhället öka därför att en
större andel av befolkningen arbetar. Den produktionskapacitet som finns
tillgänglig används då mer effektivt. Men för att en ekonomi på lång sikt ska kunna
växa måste det till sparande, eftersom sparandet är en
nödvändig förutsättning för investeringar och
kapitaluppbyggnad. The Treatise on Money's, by Keynes, message was that savings and
investment, being
different activities carried on by different people, could not simply be
presumed identical. It took interest rate to bring them into equilibrium.
Det finns dessutom ett statistiskt samband mellan
konjunkturnedgångar och perioder då hushållens sparande
växer. Samtidigt är hushållens framtidstro en indikator
på deras sparvilja. Därför kan denna variabel indirekt användas
för att göra kortsiktiga prognoser för arbetslösheten och
för den ekonomiska utvecklingen. Det alla verkar eniga om är dock att stora svängningar i
sparandet, investeringsviljan och konsumtionsbenägenheten inte är bra
för ekonomin. Det leder till abrupta omställningar, vilket vi ser
exempel på inom IT-sektorn. Det tråkiga är att SCB:s tisdagsstatistik pekar
på att de ekonomiska omställningarna kommer att fortsätta. Vi
har nyligen passerat toppen av en högkonjunktur. Under några år har svensk och internationell
tillväxt varit högre än vad som är långsiktigt
hållbart och många felaktiga investeringar har gjorts. Därför är en konsolidering nödvändig.
Förvisso är det bra för svensk ekonomi att
hushållen sparar. Men det är viktigt att betona att vi i vissa delar
av konjunkturförloppet kan få uppleva en stor tillfällig
ökning av sparandet och att detta ofta förebådar en allmän
konjunkturnedgång och en period med hög arbetslöshet. Det är uppenbart att det är en sådan period som vi
just nu är på väg in i. Isolationism i vår tid (Ian
Duncan Smith) Konservatismen är inte
död
Huvudproblemet är regeringens ovilja att
genomföra strukturella reformer
SvD-ledare 2001-10-03
US
Savings rate
SvD-ledare 2001-09-16
SvD-ledare 2001-09-04
Omgivningens intresse för
moderaternas interna liv och välbefinnande är numera rörande
stort. Åtminstone att döma av helgens partistämma.
Frågan är dock om det över huvud taget finns en genuint
konservativ falang i moderaternas idépolitiskt aktiva skikt. Den
märks i så fall inte i debatten om sakfrågorna. Den höjer
rösten först när det gäller närmast symboliska
formuleringar i programskrifterna.
SvD Inblick/Belgiens ordförandeskap
En federalistisk mardröm
Av Claes Arvidsson 2001-08-20
Fallskärm för EU:s jordbruk?
SvD-ledare 2001-07-21
Höj räntan och gå med i EMU
SvD-ledare 2001-07-20
Riksdagsman
Bildt lämnar bänken
SVD-ledare 2001-06-14
Ett större EU kräver
förändring
(Nej till federalism)
SvD-ledare 4 juni
2001
EU-medlemskap ger tillväxt
SvD-ledare 2001-05-30
Keynes är
stendöd
SvD-ledare 2001-03-22
The
Keynesian genie is recalled from the bottle
Gerard Baker, Financial Times,
May 3, 2001
Perssons bristande ledarskap
SvD-ledare 2001-03-16
Utvidgningen börjar urholkas
SvD-ledare 2000-12-21
EU-stjärnorna krigar i Nice
Ur
SvD-ledare 2000-12-11
Svenska Dagbladet 2001-07-26 om Gunnar Hökmarks
odödliga tankar:
- Moderaternas ekonomisk-politiske talesman Gunnar
Hökmark varnade nyligen för att Sverige kan komma att behöva
"ett chockpaket för tillväxt" i höst. Ett sådant utspel
skulle lätt kunna avfärdas som ett stycke uppskruvad retorik i
sommarvärmen.
Om det inte vore för att många tecken tyder på att konjunkturnedgången har kommit för att stanna ytterligare en tid.
- Tiderna är dåliga, det är alla överens om. En oförskämt stark dollar nämns i många kommentarer och analyser som en av orsakerna till problemen. Men det verkliga problemet är snarare att kronan är för svag - eller rättare sagt att den svenska regeringens politik är för svag, vilket avspeglar sig i ett lågt förtroende för kronan.
Senate Hearing
on "Risks of a Growing Balance of Payments Deficit"
July 25, 2001,
Robert Rubin etc
Fallskärm för EU:s jordbruk?
SvD-ledare 2001-07-21
Jordbrukspolitiken är EU:s svarta får. Den gemensamma jordbrukspolitiken (Cap) inrättades 1957. Målsättningen var bland annat att trygga inkomsterna för jordbrukare, att uppmuntra teknikutveckling och ökad produktivitet och att säkra tillgången på livsmedel till rimliga priser i konsumentledet.
Utfallet är deprimerande. Stödet gynnar i första hand de redan besuttna, vilket har skapat vidgade ekonomiska klyftor inom jordbrukssektorn. Kemikalieintensiv produktion gynnas. Fusket är omfattande, och kan räknas i tiotals miljarder kronor årligen. Notan skickas till konsumenterna, som betalar i form av skatter och höga livsmedelspriser. Här är några av höjdpunkterna ur en analys som Riksrevisionsverket gjorde av jordbrukspolitikens effekter för några år sedan:
l. Produktiviteten motverkas när det gäller spannmål och oljeväxter, trots att målet är ökad konkurrenskraft.
2. Lantbrukarnas inkomster påverkas förhållandevis lite, trots att en av målsättningarna är att trygga en skälig levnadsstandard.
3. Sambandet mellan jordbruksstöd och konsumentpriser är svagt.
Vill man sänka priserna är det bättre att främja konkurrens. Dessbättre finns det flera tecken som tyder på att debatten om detta misslyckande är på väg att blossa upp på nytt.
I Svensk handels rapport I globaliseringens väntrum - Fakta bakom EU:s jordbrukspolitik kritiserar Fredrik Voltaire och Henrik Isakson EU:s jordbrukspolitik. Några siffror som lyfts fram är att jordbruksstöden inom unionen utgör hela 44 procent av näringens produktionsvärde. Stödet är sex gånger så stort som hela Afrikas jordbruksexport.
Ingreppen i den fria marknaden görs med fyra olika instrument - tullar, kvoter, anti-dumpningsåtgärder och preferensavtal. Av särskilt intresse är anti-dumpningsåtgärderna. År 1999 tredubblades antalet ingrepp mot dumpning i EU. Antidumpningsåtgärder vidtas officiellt i syfte att skydda konkurrensen. När andra länder säljer produkter till lägre pris på export än på den inhemska marknaden kan sådana tullar införas. Det rör sig dock om ett hyckleri av stora mått. EU ger för egen del exportsubventioner till flera produkter, bland annat smör, nötkött och vete. Exportstöden var 1998 sex miljarder dollar. EU dumpar också många jordbruksprodukter på den internationella marknaden, bland annat sockerbetor. Världsmarknadspriset för ett kilo socker är 2,50 kronor medan det i EU är 6,50 kronor.
Officiellt säger politikerna inom unionen att handel är vägen framåt för de fattiga länderna. EU:s jordbruksprotektionism talar emellertid ett annat språk. Alla förlorar på protektionismen, inte bara u-länderna. Politiken kostar EU-medborgare 1 000 miljarder kronor per år. Matpriserna fördubblas inom unionen och utvidg- ningen mot öst försvåras. Det är märkligt att den skandalösa inrättning som bär namnet gemensam jordbrukspolitik får fortleva.
Eftersom vinnarna på ett avskaffande av jordbrukspolitiken mycket väl skulle kunna kompensera förlorarna fullt ut borde det finnas en politisk lösning som begraver den för alltid och som kan accepteras av alla parter. Varför inte erbjuda alla jordbrukare inom EU ett fallskärmsavtal? Vinsterna på ett avskaffande av politiken är så stora att varje enskild jordbrukare inom EU skulle kunna få en ansenlig kompensation. Det vore förmodligen bättre att betala denna engångssumma än att se hur EU konkurrerar ut fattiga länder som inget hellre önskar än att få sälja jordbruksprodukter till unionens konsumenter.
Vad görs då av svenska politiker? Trots regeringens oro för att de svenska matpriserna är för höga, har ordförandeskapet i EU inte använts till att försöka avskaffa handelshindren på jordbruksområdet, menar Svensk handels utredningschef Johan Kreicbergs.
Reformförslagen inom EU lyser också med sin frånvaro. SvD konstaterar dock att folkpartiets Marit Paulsen och centerns Karl-Erik Olsson nyligen har presenterat ett förslag till förändrad jordbrukspolitik, som har tagits fram av den liberala pnejtillemu.com/senastenytt.htm">Mer om jordbruk
Höj räntan och gå med i
EMU
SvD-ledare 2001-07-20
Svenska Riksbanken har i alla fall gått före med gott exempel genom att höja styrräntan. ECB borde följa efter för att etablera förtroende för ECB som ny penningpolitisk institution i Europa.
Kronförsvagningen verkar ha bromsats i och med Riksbankens räntehöjning. Det är bra, även om det tål att påpekas att en svag krona inte är huvudproblemet. Försvagningen är ett problem om den leder till ökat inflationstryck, men framför allt är kronans svaghet ett symptom på att allt inte står rätt till i vår ekonomi.
Medlemskap i EMU skulle vara positivt för Sverige på många sätt, men det skulle inte lösa problemet med att skatterna är för höga eller att regeringen för en slapp finanspolitik. Dessa faktorer är den grundläggande orsaken till kronans fall.
Att bara använda kronans fall som ett argument för medlemskap i EMU blir alltför ensidigt.
Fallet är också ett argument för lägre skatter och en mindre omfattande offentlig sektor.
Ett större EU
kräver förändring
SvD-ledare 4 juni 2001
När EU visar upp sin sämsta sida finns det sannerligen inte mycket att glädjas åt.
Efter många om och men ''lyckades'' ordförandelandet Sverige få stöd för en kompromisslösning i tvisten om arbetskraftens fria rörlighet, för människorna i de länder som snart ska bli medlemmar. Rörligheten blir fri först efter två år, men kan dröja ända upp till sju år. Det avgör de respektive staterna i EU-15 på eget bevåg.
Det svenska ordförandeskapet har lanserat detta som en framgång för östutvidgningen. Med Tyskland och Österrike som pådrivande krafter har EU i själva verket gjort en av de fyra friheterna till rena parodin. Saken blir inte bättre av att det snarare är rädslan för inhemska opinioner än en verklig rädsla för en flod av arbetssökare från öst som har betingat agerandet. Men sådan är Europeiska unionen.
Spelet kring utvidgningen blir inte mindre farsartat av att Spanien länge blockerade kompromissen med indirekt hänvisning till kravet på garantier för en bibehållen nivå på det spanska strukturfondsstödet från EU. Formellt blev kravet inte tillgodosett, men möjligtvis finns det en tyst överenskommelse om att Spanien inte ska gå miste om stöd som landet egentligen skulle mista när nya fattigare medlemmar går med i klubben.
Så länge det inte finns något utvecklat europeiskt etos kan EU inte heller vara något annat än en arena främst för nationella intressen.
För mer härom se
Ingmar Karlsson: EUROPA OCH
FOLKEN
EN EUROPEISK NATION ELLER NATIONERNAS EUROPA?
Det innebär att efter utvidgningen riskerar dagens kostym att bli en handlingsförlamande tvångströja. Den franske premiärministern Lionel Jospin visade i veckan upp sina planer för ett annat EU. Det var ett svar både till hans sambo president Jacques Chirac och till den tyske kanslern Gerhard Schröder.
Chirac förespråkar en hård kärna som går före i ett fördjupat samarbete.
Schröder å sin sida vurmar för att omvandla EU efter den tyska federala modellen, inkluderande ett tvåkammarsystem på EU-nivå.
Jospin gör en poäng av att vilja skapa en federation av stater, inte federalism. Makten ska kvarstå hos nationalstaterna.
I verkligheten är Jospin mer centralistisk än Schröder som t ex vill åternationalisera jordbrukspolitiken. Jospin däremot vill låta Bryssel harmonisera en rad nya områden, t ex det sociala.
Skillnaderna är stora mellan de visioner som har lagts fram i de europeiska huvudstäderna, men den minsta gemensamma nämnaren är att de är diffusa.
Nicefördraget är inte hållbart och 2004 ska en ny regeringskonferens börja arbeta. Debatten kan dock inte vänta. För allmänt EU-bludder betackar vi oss.
Frågan om vilket EU vi vill ha handlar om vad EU ska göra och vem som ska göra det som EU ska göra.
Det är dags att lägga de federalistiska drömmarna åt sidan och ge debatten ett fokus på samarbetets materiella innehåll och subsidiära procedurer med sikte på att skapa ett EU som bättre förenar effektivitet och demokrati.
Kommentar RE:
I
bästa fall är detta inledningen till en ny U-turn för SvD om
EMU
Kanske den blir elegantare än
den förra
Se
även Göran Persson
om federalism
Problemet för SvD är att inse att det nog
är omöjligt att ha EMU och
ett EU av dagens modell utan att det
blir federalism
även om delstaterna kallas nationalstater.
Se
även statsvetare,
EMU inte längre är en ekonomisk fråga
det råder
consensus inom ekonomkåren om att EMU
är ett projekt med
små vinster och stora
risker (se Nils Lundgren
EU-medlemskap ger tillväxt
SvD-ledare 2001-05-30
Svenskt Näringsliv presenterade i går en rapport av ekonomerna Robert Gidehag och Henrik Öhman om vad EU-medfffff">Nytt - Liknande synpunkter från Dagens Industri
Keynes är stendöd
SvD-ledare 2001-03-22
Som Handelsbanksekonomerna Jan Häggström och Mats Kinnvall påpekar i det senaste numret av Ekonomisk Debatt (1/2001) sker offentligt och privat finansiellt sparande allt mer i kommunicerande kärl.
Keynes är med andra ord stendöd.
Levande är tanken att det är viktigt med skattesänkningar som långsiktigt förbättrar utbudssidan i ekonomin.
RE: jfr Klas Eklund på SvD:s ledarsida 2000-08-11
För 20
år sedan inledde Ronald Reagan en våg av skattesänkningar i
västvärlden.
När USA sänkte sina skatter skärptes
trycket på andra att följa efter. Under en period blundade
många i Europa och en rad ekonomer (däribland jag själv)
hävdade att Reaganomics var ett oansvarigt tänkande.
Men vi hade
fel. USA har ryckt åt sig ett stort försprång och har
världens mest framgångsrika ekonomi.
Jfr Financial Times 2001-03-24:
This time, there has
been a steadily growing nervousness that the Fed may not be able to stop a
recession. The current downturn - a classic credit cycle squeeze caused by the
end of over-exuberant spending and investment - may not prove easily
susceptible to monetary easing. The central bank also faces a challenge to its
authority from a long-forgotten source - fiscal policy.
Loss of faith in
fiscal policy as a tool of demand management has been a critical factor in the
steady rise of the central bank's authority. But if President Bush gets his
$1,600bn tax cut passed, and the economy subsequently recovers, it may revive
interest in Keynesian policies.
The
Keynesian genie is recalled from the bottle
Gerard Baker, Financial Times,
May 3, 2001
Perssons bristande ledarskap
SvD-ledare 2001-03-16
Det tillhör rutinen att en besvärlig verklighet trasar sönder de fina planer som EU:s ordförandeland har lagt upp. Något händer som man är tvungen att förhålla sig till - visa ledarskap inför eller fegspela som Göran Persson hittills har gjort med den galna kött-krisen.
Men stats- och regeringscheferna ska inte besudla sin agenda med den fråga som EU-medborgarna för tillfället är mest engagerade i. Enligt statsministern finns det inte mer pengar i EU:s budget för stödåtgärder till jordbruket och därför finns det inte heller något att tala om. G
Genom att hålla den galna kött-krisen ifrån sig stänger statsminister Persson dessutom det möjlighetens fönster som öppnats för att driva på reformering av EU:s jordbrukspolitik. Det genomsnittliga stödet per heltidsbonde uppgick 1999 till cirka 160 000 kronor, men leder varken till ett tillräckligt sunt eller effektivt jordbruk. Prisstödet leder dessutom till att livsmedlen blir drygt 10 000 kronor dyrare för en genomsnittsfamilj jämfört med om världsmarknadspriser fick råda.
Kommissionen ska göra en utvärdering om några år med sikte på en reform 2006. Det är för sent. Jordbrukspolitiken tar redan halva EU:s budget i anspråk och med fler medlemmar blir den ännu dyrare. Det håller inte. Nu finns en chans att ta itu med ett av de största hindren för den utvidgning av gemenskapen som regeringen annars säger sig vilja prioritera. Men Persson är passiv.
Medkännande liberalkonserv
SvD-ledare 2001-01-31
(Om förslaget till moderat
idéprogram
Moderaterna ska vara "den främsta kraften för frihet, humanitet och framtidstro i svensk politik", står det i första meningen till ett förslag till nytt idéprogram som presenterades på tisdagen, signerat Per Unckel. Texten, som ska behandlas på partiets stämma i Jönköping i skiftet augusti-september, är ett försök att teckna en omvärldsbild, en bild av verkligheten som den borde se ut om moderaterna finge bestämma.
Utvidgningen börjar urholkas
SvD-ledare 2000-12-21
Knappt har ekot från Europeiska rådets högtidliga
deklarationer om östutvidgningen från
Nice hunnit förklinga, förrän det hörs ett annat ljud i
skällan. F&oehallb.htm">Index/Search - I stället för att hävda alla EU-medborgares lika
rätt agerade statsminister Göran Persson nickedocka när han i
tisdags tog emot Schröder i Stockholm. Det kan underlätta
utvidgningsprocessen, menade Persson. Och det är klart; ju mindre av fullt
medlemskap som de nya medlemsstaterna får, desto mindre motstånd
möter utvidgningen. Men är det verkligen det som den ''historiska chansen''
handlar om? EU-stjärnorna krigar i Nice
Europeiska rådets möte i
Nice skulle bilda en glansfull avslutning på det franska
ordförandeskapet. Det var en i grunden felaktig utgångspunkt. I
stället för att låta gemenskapens intresse vara ledstjärna
för ordförandeskapet har den inrikespolitiska agendan styrt det
franska agerandet. Resultatet ser vi i Nice. Efter tre dagar av maratonförhandlingar hade EU:s stats- och
regeringschefer inte lyckats hitta den formel för maktens fördelning
som ska garantera ett effektivt beslutsfattande, folklig legitimitet och
acceptans hos medlemsstaterna. I skrivande stund hade de inte ens lyckats enas
på övertid. Oenigheten har varit dramatisk, och de hårda orden ovanligt
hårda i och utanför sammanträdesrummen. Europeiska rådet fattar säkert ett beslut, men helt
säkert är att det inte blir ett bra beslut. Tyvärr betyder det
att de välvilliga orden till ansökarländerna i Nice inte
följs av handling. EU sviker. Det är skamligt. Bristen på klokskap handlar om det nationella intresset.
Stater har och driver sina nationella intressen. Så är det. Det är varken märkligt eller fel. Problemet i Nice
är att medlemsstaterna rids av så trångsynta definitioner av
sina intressen att de inte förmår att sätta Europa främst.
Själva idén med EU är ju annars att helheten är
större än summan av delarna. Hur det än slutar lär rådets möte lämna
en besk eftersmak. Samtidigt som EU har ambitionen att bli en viktigare
internationell aktör är det inte gemenskapen, utan oenigheten om det
mesta som är mest påfallande. Det sätter press på euron, skapar osäkerhet kring
den europeiska brandkårsstyrkan och lär inte heller öka
allmänhetens stöd för EU. I Nice skulle EU ha skrivit historia genom att lägga allt
till rätta för östutvidgningen. Den enda historia som lär
skrivas är den som handlar om mötets längd. Slutordet blir: Vi
ses vid nästa regeringskonferens. Göran Persson intervjuad i SvD
2000-12-04 Sverige lämnar neutralismen
Till år 2003 ska det finnas en europeisk
snabbutryckningsstyrka som inom sex månader ska kunna mönstra 60 000
man. EU ska därefter kunna slåss för freden: Dels genomföra fredsövervakande insatser i
krislägen där parterna har enats om fred, dels göra fredsframtvingande aktioner med tungt
beväpnade styrkor i konflikter där strider fortfarande
pågår. Invändningen från ett helt annat håll är
att Nato redan finns; att det därför bara är slöseri med
tid och pengar att skapa en konkurrerande säkerhetsorganisation. Men
90-talets Balkankrig visar att varken FN eller Nato alltid är beredda att
göra sin värnplikt. För EU:s del är en annan lärdom att det inte alltid
räcker med prat och mjuk säkerhet, utan att EU ibland behöver
militära muskler för att bevara fred och stabilitet i Europa. Ett annat frågetecken gäller ambitionen. Att detta
skulle vara första steget till en Europaarmé finns det inget
belägg för. EU-styrkan ska fungera som ett komplement till Nato, d v s med
delvis inlånad Natoutrustning genomföra aktioner som USA inte vill
delta i. Men relationen till Nato är mer komplicerad än
så. Allvarligast är att det finns strömningar där man
resonerar i termer av jämställdhet med USA, något som kan leda
till spänningar i Alliansen. Motkrafterna är dock starka på
båda sidor av Atlanten. Kommentar RE: Se t
ex Henry Kissinger Se
även Johan Hakelius i SvD 97-11-11 Ett konfliktskapande fredsprojekt
Svepta i dimmor, höljda i dunkel Det är viktigt att Göran Persson lyckas med
ordförandeskapsperioden i EU - viktigt för honom själv och hans
prestige som politisk ledare, viktigt för Sverige och det europeiska
unionsbygget. Huvudsaken är att realpolitiska framsteg kan göras i de
frågor som står överst på EU-agendan, men det skulle
heller inte skada om den svenska opinionen någon gång gavs ett
positivt intryck av EU-processen. Det är inte självklart att de svarta limousinernas och
poliseskorternas uppdykande på 44 orter i Sverige kommer att stärka
integrationstänkandet under detta vårt halvår i det europeiska
rampljuset. Flera frågor som är centrala inte bara för
EU-eliten utan också för intresserade sveFONT
COLOR="#ffffff">Statsvetarenskar ter sig som insvepta
i dimmor, höljda i dunkel. Revolution i EU-nämnden
I fredags revolterade
EU-nämnden.
En tillfällig majoritet bestående av moderaterna, folkpartiet,
centern, vänsterpartiet och miljöpartiet röstade ner regeringens
förslag att stödja ett yttrande om en ökad EU-samordning inom
utbildningsområdet. Motivering: förslaget utgjorde ett utslag av
oönskad överstatlighet. Den historiska händelsen tycks ha kommit som en
överraskning för regeringen. Det kan man förstå.
Voteringar brukar inte förekomma i EU-nämnden. Det inträffade signalerar möjligen inledningen på
en utveckling där oppositionen mera aktivt blandar sig i utformningen av
Sveriges hållning i EU - och därmed ikläder den sig också
ett ökat ansvar. Det kan ställa till med en del knepigheter eftersom
EU-nämnden egentligen inte har varit avsedd att fungera på detta
sätt, men i grunden måste det inträffade betraktas som en
välkommen vitalisering av våra parlamentarikers engagemang i det
svenska unionsmedlemskapet. Den moderate ledamoten Per Bill, som
anförde revoltörerna, satte fingret på den ömma punkten
när han i fredags kväll förklarade sitt ställningstagande:
Det här är en process som pågår sakta med fina och
vackra ord som antas och som plötsligt blir politik och som går helt
på tvärs mot subsidiaritetsprincipen. EU är i dag en organisation vars framtid befinner sig i
stöpsleven. Ett antal viktiga, och grundläggande, frågor
diskuteras: en stadga, konstitutionella förändringar med bäring
bl a på utvidgningen och till och med behovet av en ny grundlag för
unionen. Det sistnämnda har aktualiserats tid från annan i olika
sammanhang, nu senast i ett förslag
till konstitution presenterat av den brittiska tidskriften The Economist.
Alla förändringsprocesserna innefattar svåra
överväganden. Utmaningen ligger i att trygga en utveckling som kombinerar
samverkan och mångfald. Europa har
alltid präglats av en mångfald av sinsemellan konkurrerande
politiska och civila institutioner. Mångfalden har inte bara skapat
valfrihet för medborgarna, utan också drivit fram ständigt nya
möjligheter att lösa samhällsproblem. I takt med att
gränshinder rivs blir fördelarna med en sådan mångfald
ännu större. Viktigast av allt är att EU i högre grad måste
bli ett begripligt projekt som utvecklas i enlighet med folkviljan i
medlemsstaterna. Alla stora organisationer präglas efter hand av en
ökande toppstyrning, sådan är oligarkins järnlag och EU
är inget undantag. Som The Economist uttrycker saken: EU av i dag är något helt annat än EG av modell
1960. I en nära framtid väntar ytterligare förändringar.
Därför är det hög tid att vi får en rejäl
diskussion om hur vi egentligen vill ha det. Den diskussionen får på inga villkor föras
högt över medborgarnas huvuden. RE: Ingvar Carlsson sökte medlemskap i
EG Vänsterns EMU I söndags beslutade det socialdemokratiska
ungdomsförbundets förbundsstyrelse att säga ja till svenskt
deltagande i EMU. Voteringen avgjordes med knappast möjliga marginal,
7-6 till EMU-vännerna. Ställningstagandet bör betraktas som
startskottet för en lång och uppslitande intern debatt. Formellt
är beslutet en rekommendation till SSU:s kongress i augusti 2001. "Genom en gemensam valuta och ekonomiskt samarbete kan vi minska
kapitalets inflytande och stärka medborgarnas ställning", säger
SSU:s förbundsordförande Mikael Damberg. "Ett fördjupat
valutasamarbete i Europa är ett sätt att motarbeta marknadens
makt...... Med den sortens retorik kan han kanske mobilisera vänsterns
moderata element för ett ja till EMU, men den bakomliggande analysen
är inte mycket att hurra för. Det vore bättre om ungsossarna tog sig an uppgiften att
förklara att klåfingriga penningpolitiska ingrepp förr eller
senare slår tillbaka på de mest utsatta grupperna i samhället,
eftersom de drabbas hårt av inflation och annat elände som
följer i trixandets spår. De borde också klargöra att
marknaden inte är demokratins fiende, utan en allierad i kampen för
ökat välstånd och växande mångfald. Det går
att hitta exempel på stater som har betydande inslag av marknadsekonomi
utan att för den skull vara demokratiska, men det omvända
förekommer inte. Att förhala EMU, SvD-ledare
2000-10-21 Dagens Industri avslöjade i går uppgifter om
regeringens nya EMU-utredning. Bland de namn som nämns finns bland andra
EMU-skeptikern
Nils Lundgren och
förre EMU-utredaren Lars Calmfors. Ordförande väntas bli
LO:s förre chefekonom P-0 Edin. I uppdraget ingår enligt uppgifterna att undersöka hur
så kallade buffertfonder kan användas för att stabilisera
konjunkturen. Buffertfonder är ett sätt att kompensera för att
det inte går att devalvera/revalvera i en valutaunion. En annan fråga som skall tas upp i utredningen är
EMU:s påverkan på statsbudgeten i hög- och
lågkonjunkturer. Frågan är hur stort överskott Sveriges
statsbudget bör ha i högkonjunktur för att säkerställa
stabilitet i statsfinanserna när tiderna blir sämre. Sedan den statsfinansiella
krisen i början av
90-talet vet vi att den svenska statsbudgeten är speciellt
känslig för variationer i konjunkturen.
Jämfört med de
flesta andra europeiska länder har vi en statsbudget som är hela
femtio procent mer känslig för konjunkt Statsminister Persson bör ges en eloge för att ha
gått tillbaka till den politik /om Israel/ som rådde före det
galna 70-talet. Problemet är att det verkar ha skett på samma
nyckfulla sätt som tidigare resulterat i svåra
trovärdighetsproblem för svensk utrikespolitik. En dag är det
bara annat ljud i skällan. På samma sätt har Göran Persson brutit med den
svenska EU-linjen. Nyligen satte statsministern ned foten om EU:s framtid, utan
debatt eller analys. Avlöva EU-kommissionen och ge Europeiska rådet
makten - det är Perssons framtidsvision för EU. Är det bara ett
hugskott i mörkret eller är detta Sveriges linje? Det ena är värre än det andra. I det första
fallet försämras möjligheterna att genomföra det svenska
ordförandeskapet på ett bra sätt. I det andra fallet är
det en helt ny Gemenskap som tonar fram, utan det viktiga inslag av maktbalans
som kommissionen representerar. Är det den svenska EU-linjen att enbart
Persson skall göra upp med sina partikolleger i rådet? Mats Johansson i SvD 2000-09-30, utdrag
Den nationella tanken vinner allt starkare gehör i land
efter land i EU. Det är en logisk konsekvens av globaliseringen,
Europaintegrationen och den ökade migrationen. Stamtänkandet sitter i
generna som försvarsmekanism mot omvärldsförändringar. Det
är för många människor uttryck för ett
grundläggande behov av trygghet mot främlingar. Man vet vad man har,
men inte vad man får. Att halva Danmark vill ställa
sig utanför fördjupningen av Europasamarbetet är väl
känt sedan många år. Mot den bakgrunden och i ljuset av de
allmänna nynationalistiska strömningarna kom
folkomröstningsresultatet bara som ytterligare en bekräftelse. Det är i allmänhet sällan så att en
folkmajoritet i en demokrati ropar efter snabba
samhällsförändringar eller välkomnar utländskt
inflytande och invandring. Det är också lättare att säga
nej än att säga ja, särskilt när det gäller byte av
något så symbolladdat som den egna valutan. Genom att
hålla fast vid den tror man sig rädda det nationellt specifika. Mot
den bakgrunden är det snarast överraskande att Europaintegrationen
inte har stött på större motstånd - ännu - i fler
medlemsländer. Men det kommer. Det är ingen tillfällighet att den
österrikiska nationalismens frontfigur hr Haider på fredagen, med
hänvisning till att halva Danmark vill stå utanför, krävde
att utvidgningsprocessen nu skall avbrytas. Det är heller ingen tillfällighet att segrarna i
Danmark företräds av ytterligheterna till höger och
vänster, främst den jublande nejdrottningen Pia Kjaersgaard i
främlingsfientliga dansk folkeparti. Genom att avstå från komplikationer i
argumenteringen, t ex frågan om kopplingen av den danska kronan till
euron i ERM, har de lyckats att artikulera en stämning av revansch mot den
arroganta EU-eliten som finns inte bara hos halva det danska folket, utan
sannolikt även i många andra EU-länder. Något gott kan reaktionen resultera i, t ex att
federalisterna slutar att skrämma folk som har fått för sig att
slagordet lyder "all makt åt Bryssel". Det är inte där det
europeiska välståndet skapas utan på marknaderna. I
stället för yviga visioner av den typ som förknippades med
fransk socialism under Jacques Delors, s k delorium, bör det fortsatta
integrationsarbetet koncentreras på att lösa konkreta
samhällsproblem. Halva Danmark har velat ställa sig utanför det
fördjupade EU-samarbetet, inte efter någon sofistikerad analys av
huruvida EU är ett optimalt valutaområde utan för att de flesta
inte tyckte att det verkade vara en bra idé att använda Europas
huvudvaluta. Den störste förloraren i Storbritannien är Tony
Blair som har en klar folkmajoritet mot sig som vill "bevara pundet". Det
förefaller inte vara någon jättesuccé att gå till
folkomröstningar med impopulära socialdemokratiska statsministrar i
spetsen, ledare för försvagade regeringar som kläms mellan
höger och vänster. SvD-ledare 2000-09-14, utdrag Det behövs ett nytt europeiskt ledarskap, som mer
ödmjukt än Tony Bhtm">RE: Jfr SvDs
omsvängningsledare med liknande tillmälen Kommissionären har
fel Den tyske EU-kommissionären Günter Verheugen har i en
intervju i Süddeutsche Zeitung hävdat att euron mer eller mindre
lurats på tyskarna och att samma sak inte bör ske med
östutvidgningen. Ändra konstitutionen och genomför en
folkomröstning om östutvidgningen, var hans råd. Verheugen är ansvarig för östutvidgningen och
därmed den person som ansökarländerna förväntas
känna förtroende för. Efter sitt utspel har han ingen
trovärdighet kvar. Anslutning till EU bygger inte på vad det ena
eller andra medlemslandet tycker, utan på ansökarländernas
förmåga att ta plats i värdegemenskapen. Vid utrikesministermötet i Evian i helgen tillbakavisades
Verheugens förslag till hur klyftan mellan eliternas och folkens EU skall
överbryggas. Den tyske utrikesministern joschka Fischer framhöll med
emfas att tanken var helt oacceptabel. Kommissionens ordförande Romano
Prodi tillrättavisade Verheugen och markerade att EU:s politik ligger
fast. Dock: Det finns ett motstånd mot östutvidgningen som
baseras på felaktiga föreställningar om vad den kommer att
innebära. Opinioner i Tyskland och Österrike står i
förgrunden. Åtskilliga européer ser gärna att
utvidgningen blir så liten som möjligt och tar så lång
tid som möjligt. Verheugens fadäs kommer att ge vatten på kvarn
för politiker som spelar på dessa stämningar, t ex Jörg
Haider. Trots dementimaskinen är skadan skedd; det blir bara ytterligare
ett exempel på att "de där uppe inte bryr sig om oss här nere".
Mod att möta opinioner och särintressen
kommer att efterfrågas hos EU:s ledande politiker. Att förhala en
process som redan har tagit för lång tid är ett svek mot det EU
representerar: fred och demokrati i hela Europa, och en fri europeisk marknad.
Europa har en historisk chans och under det kommande ordförandeskapet har
Sverige möjlighet att gå till historien - om östutvidgningen
ges prioritet i handling, inte bara ord. Germany to press for referendums Germany's governing coalition parties are to campaign for a
change in the constitution to allow greater use of referendums on important
political decisions. The initiative - driven largely by Franz Muntefering, the Social
Democratic party's (SPD) general secretary - comes despite the furore this week
over remarks by Gunter Verheugen, European enlargement commissioner, in favour
of a German referendum on European enlargement. Although referendums are common elsewhere in Europe, Germany's
post-war constitution was deliberately restrictive because of associations with
1920s political instability in Germany and methods used by Hitler to
consolidate the Nazi dictatorship. "Our democracy is now so stable that we can be more open and more
liberal," Mr Muntefering said in an interview with the Braunschweiger Zeitung.
Mats Johansson: "Aldrig bättre att ha haft fel" Euron lockar och skrämmer
EMU omfattar elva av EU:s medlemsländer och snart är det
tolfte, Grekland, på ingång. Euron omfattar inte alls en liten
kärna med ett fåtal medlemsländer, utan i stället är
det de tre stater som står utanför som mest liknar några
kvarlämnade kärnor. Medan eurogruppen utvecklar samarbetet på
det ekonomiska området är det fortfarande ovisst hur det blir med
medlemskap för Sverige, Danmark och Storbritannien. Gemensamt för dessa tre är att opinionsvindarna inte
blåser europavännernas väg, utan att motståndare och
skeptiker har ett övertag. Mest tydligt är detta i Storbritannien,
bland annat därför att etablissemanget där - till skillnad
från i Sverige och Danmark - är delat i synen på emu. Medier,
näringsliv och en bred politisk majoritet i de nordiska
utanförländerna önskar en anslutning till emu, men i
Storbritannien är bilden långt mer blandad.
I
själva verket har det konservativa partiet nej till emu och nja till EU
som huvudattraktion i sitt politiska program. Sverige och Storbritannien har det gemensamt att de
socialdemokratiska regeringscheferna ligger lågt i fråga om emu
samt att de har villkorat medlemskap med en uppsättning vaga ekonomiska
kriterier. Göran
Perssons inställning till emu är sval, medan Tony Blair ser
på saken med betydligt större entusiasm. Det kan han dessutom
göra med stöd av ett antal färska ekonomiska utvärderingar
som bland annat visar att den brittiska ekonomin konvergerar mot
euroländernas. Ändå tiger Blair om euron, liksom Persson. Persson och Blair kommer att följa den danska
emufolkomröstningen 28 september med största intresse. Inte minst
lär utgången kunna påverka opinionsläget i Sverige, men
att resultatet även har bäring på eurons framtid i
Storbritannien indikeras av att brittiska emumotståndare med pengar
på fickan satsar på en avskräckande annonskampanj. Danmark har redan röstat nej till emu vid två
tillfällen: dels vid nej-omröstningen om Maastrichtavtalet, dels vid
ja-omröstningen om Maastrichtavtalet med undantag från bland annat
deltagande i emu. Trots att läget nu är helt annorlunda - efter
genomförandet av valutaunionen - kan det inte uteslutas att en knapp
majoritet av danskarna återigen säger nej. Den danska ekonomin tickar och går - och är sedan
länge knuten till D-marken och nu till euron. En tung grupp ekonomer,
de tre vise männen, har
bland annat mot den bakgrunden kommit fram till att Danmark inte har
särskilt mycket att vinna i ekonomiska termer på ett medlemskap.
Därmed har ett av ja-sidans främsta argument urholkats, vilket
tacksamt har tagits emot av de ytterkantspartier till vänster och
höger som dominerar på motståndarsidan. Där vill man att
danskarna skall tänka danskt, men glömmer då bort att landet
blir en passiffffff">EU-val 2004
Ur SvD-ledare 2000-12-11
Är det mot den här bakgrunden som du lett det
socialdemokratiska partiet till ett principiellt ja till EMU; något av
det mest överstatliga som finns i EU?
- Ja, det är för
mig ganska naturligt. Det sade jag redan vid partikongressen i Sundsvall 1997.
När vi ser utvecklingen i den globala ekonomin så är jag
naturligtvis för att skapa en politisk balans mot det internationella
kapitalet. Då vill jag inte se all makt ligga kvar hos en maktlös
svensk riksdag.
Ur SvD-ledare 2000-11-22
EMU-processen kommeratt domineras av två
konflikter: mellan Tyskland och Frankrike om huruvida EMU är till för
att öppna Europa för den globala ekonomin eller för att isolera
kontinenten;
mellan Storbritannien (och Tyskland) och Frankrike om huruvida
det enade Europa ska betona det transatlantiska samarbetet eller utmana USA:s
ledarskap.
SvD-ledare
2000-11-16
SvD-ledare 2000-11-06
Europas medborgare
har att förvänta sig två saker som deras regeringar hittills
har förnekat dem. Den första är en livlig debatt, som tar sin
utgångspunkt i grundläggande principer och med vidast möjliga
deltagande, om vilken den Europeiska Unionens framtid borde vara. Den andra
är en begriplig redogörelse, kapabel att vinna folkligt
instämmande, för de regler med vilka unionens framtid skall
formas.
SvD-ledare 2000-10-30
EU-grundlagen - Statsminister Persson bör ges en
eloge, SvD-ledare 2000-10-20
Nu formas i Europa
bilden av ett skatteuppror som kan äventyra hela det europeiska
samarbetsprojektet, i det att det nuvarande politiska ledarskapet inom EU
misskrediterar sig själv om det slår dövörat till mullret
från marknivån. Ytterst skulle det kunna få
spridningseffekter till det vacklande stödet för EU:s stora
framtidsprojekt, EMU och östutvidgningen. Varför skulle
EU-medborgarna vilja fördjupa och vidga samarbetet om det förknippas
med de högskattepolitiker som nu delegitimeras i land efter land?
SvD-ledare 2000-09-06
From
FT, September 6 2000
Det
är aldrig bättre att ha haft fel än att ha haft rätt. (SvD
2000-08-17)
SvD-ledare 2000-08-07 - utdrag
Hur det går i september är omöjligt att sia om. Om det blir nej är ett skäl att de danska europavännerna också denna gång tycks ha glömt Europa. Alltsedan den första folkomröstningen 1972 har den politiska sidan av saken trängts undan för att inte störa.
Den socialdemokratiske statsministern Poul Nyrup Rasmussen som verkligen vill ha ett danskt medlemskap i emu, talar gärna om ekonomiska fördelar och vikten av inflytande. Däremot talar han, och andra på ja-sidan, tyst om att emu är mer än bara ekonomi, att integrationen fördjupas och att det i sin tur förändrar politiken i EU.
Vågar europavännerna inte tala om det kan opinionen aldrig vinnas.
Kommentar RE: Se det moderata partiprogrammet om federalismen
Kommentar RE: Se t ex
"Democracy in Europe" av
Larry Siedentop
eller andra
statsvetare
EU-charter till Biarritz
SvD-ledare 2000-07-10
Skall EU ha en särskild charta i vilken grundläggande fri- och rättigheter preciseras? Vid europeiska rådets möte i Köln förra året beslöt stats- och regeringscheferna att inrätta ett s k konvent för att i positiv anda grubbla över saken. 62 befullmäktigade, från regeringar och nationella parlament, från Europaparlamentet och från kommissionen skall lämna sitt svar i Biarritz i oktober (på svenska) och på engelska
Vid EU-toppmötet i Nice ett par månader senare skall beslut fattas (annars blir det Sverige som under sin ordförandeperiod får ta över frågan). Nu kan det ju tyckas att EU ändå har fullt upp att göra; EU:s utvidgning pressar på bl a med krav på reformer av EU:s institutioner. Men icke. Problemet är dessutom att om arbetet med rättighetskatalogen tas på alltför stort allvar kan det skapa en strid som kanske inte helt förlamar EU, men i alla fall stjäl energi från det som måste vara förstahandsuppgiften: östutvidgningen. Kölnbeslutet har redan lett till sedvanliga meningsbrytningar - mellan dem som ser en sådan stadga som ett viktigt steg i federalistisk riktning och dem som varnar för att den blir just detta. För en del är stadgan ett bidrag till att lösa EU:s legitimitetsproblem - andra betonar snarare risken för att en charta som inte håller vad den tycks utlova kommer att minska förtroendet för EU.
Helt klart är att en långtgående och legalt bindande charta inkluderande inte bara grundläggande fri- och rättigheter utan även s k sociala rättigheter skulle bädda för trubbel. Det skulle kunna leda till allvarliga rättsliga problem genom att skapa kompetenskonflikter mellan olika domstolar. Om, å andra sidan, en sådan stadga bara vore av deklaratorisk karaktär uppkommer falska förväntningar, något som i sin tur kan locka till att i ett senare skede ge den legal kraft; allt enligt formeln att inte kan vi väl ha ett regelverk som saknar rättslig verkan. Till saken hör att en charta över rättigheter som finns utspridd i EU:s fördrag och/eller i nationell lagstiftning inte framstår som det allra mest angelägna. Medborgarna har så att säga redan sitt på det torra; rättigheterna finns där och om de kränks finns vägar för rättelse anvisade. Likväl finns det en växande juridisk sfär med bäring på individens fri- och rättigheter i vilken EU styr och ställer. Men det talar snarast för att EU ansluter sig till Europakonventionen för mänskliga rättigheter i stället för att skapa en konkurrerande stadga för 15 länder - och snart 25-30 stater - som redan är bundna av Europakonventionen.
Det är en dubblering som skulle kunna devalvera värdet av Europarådet och Europakonventionen, något som i sin tur skulle kunna ha negativa konsekvenser för de länder som står utanför EU - och inte heller kan påräkna medlemskap inom överskådlig tid. Slutsatsen kan t ex i Ryssland bli att man inte behöver bry sig lika mycket, när det ändå är så få i ''klubben''. Det vore illa. I dagsläget spelar Europakonventionen och domstolen en viktig roll för att höja rättskulturen i de forna öststaterna. Ännu har inte så många fall varit uppe i domstolen. Ett tusental klaganden har t ex gällt Ungern och resulterat i fem fällande domar (samt tre uppgörelser före dom). Rumänien har anmälts i flera hundra fall, men också här har bara några få gått till domstolen. Domstolen har t ex slagit fast rätten för journalister att kritisera offentliga personer även om alla fakta inte skulle vara korrekta (Dalban vs Rumänien, 28/9 1999). Ryssland har dragit på sig flest anmälningar men ännu har ingen kommit upp i domstolen. Antalet anmälningar lär öka när kännedomen om Europadomstolen ökar. Till bilden hör att en klagan först måste ha passerat alla nationella rättsinstanser innan domstolen tar ställning till om det finns ett case eller inte. Domstolens genomslag är dessutom större än antalet domar antyder. Lagstiftning ändras t ex i förväg för att inte riskera en fällande dom. Utslag som inte rör den egna staten beaktas ändå i bland i lagstiftningen.
Skälen för att inte devalvera Europakonventionen för mänskliga rättigheter är utomordentligt starka. Konventionsstaterna är formellt och legalt bundna att följa domstolens utslag; i många stater utgör den överordnad lagstiftning och integreras därför direkt i den nationella lagstiftningen; domstolen är den främste uttolkaren av internationell lagstiftning på området. Att i Linnés anda ordna vad de politiska gudarna vid olika tillfällen skapat är däremot en oss för andra
behaglig gärning; om det sedan av en del kallas för konstitution bör inte vara avskräckande. ''Konstitutionell'' klarhet bör eftersträvas också i EU-sammanhang. Det kan bidra till en ökad legitimitet eller i alla fall till att medbor
Claes Arvidsson på SvDs ledarsida
2000-07-03:
"Greenspan tillskrivs äran för att den
amerikanska ekonomin har mjuklandat med en gyllene mix av låg
arbetslöshet, låg inflation, stabil tillväxt."
Kommentar
RE: Har mjuklandat? Har inte EMU- och USA-kramarna på Mats Johanssons
sida uppmärksammat att det nu rasar in intensiv debatt om huvuvida den
amerikanska ekonoin kommer att mjuklanda eller ej? För att ta del
av den internationella debatten klicka här
Falling from grace
The American model of unfettered
capitalism is under strain,
but John Plender still believes it is
better than the alternatives
Financial Times, March 27, 2001
The US stock market decline is no longer confined to high-technology areas. Business capital spending is in dramatic retreat. Workers are being shed in increasing numbers in both new economy and old.
It all sits uneasily with the triumphalist rhetoric that used to echo around such places as the World Economic Forum in Davos. Indeed, the American model of capitalism appears set for the kind of global reassessment that was visited on the Asian miracle after the currency and financial crises of 1997-98.
Maybe even Davos man, the supremely insulated advocate of high-octane capitalism, is about to have his come-uppance.
http://news.ft.com/ft/gx.cgi/ftc?pagename=View&c=Article&cid=FT3UCKTKSKC&live=true
Chirac öppnar dörren
SvD-ledare 2000-06-29
´Låt en kärngrupp av länder få gå fortare fram med ett fördjupat samarbete i EU. Det föreslog Frankrikes president Jacques Chirac vid ett besök i Tyskland i tisdags. Utspelet kan ses som ett svar på det förslag som ianserades av den tyske utrikesministern Joschka Fischer i maj.
Storbritanniens premiärminister Tony Blair konstaterade i sina första kommentarer att det är bra att Chirac tar avstånd från en utveckling mot mer överstatlighet. Men senare tog Blair avstånd från tanken på att släppa fram en förtrupp. Han är rädd för att övriga länder blir ett b-lag som står utanför.
Utanför vad? Definitivt inte utanför den fria inre marknad som är den verkliga vinsten med samarbetet. Den fördjupning som Frankrike och Tyskland tänker sig kommer inte att påverka den fria rörligheten över gränserna på något negativt sätt, och därför finns det ingen anledning att frukta en sådan utveckling.
EU måste kunna tillåta att några medlemsländer på helt frivillig basis går vidare med projekt som de övriga inte vill delta i. Så länge federalisterna lämnar oss andra fred finns det ingen anledning att klaga.
Chiracs utspel kan förhoppningsvis leda till en raskare utvidgning av EU. Den tyska entusiasmen inför detta är måttlig, och inget annat land driver egentligen på processen. Om några av de äldsta medlemmarna kan gå vidare med ett fördjupat samarbete utan att behöva anpassa sig efter nykomlingar ökar sannolikheten för att fler kan beviljas inträde.
Även om situationen har ljusnat efter det franska initiativet finns ändå en risk för att ytterst lite kommer att hända förrän 2004-2005.
Moderatledaren Bo Lundgren vill att Sverige tar ställning för att förhandlingarna med de ansökarländer som står längst fram kön för medlemskap skall slutföras under Sveriges tid som EU:s ordförandeland nästa ar.
Det är en utmärkt målsättning, som dock bör kombineras med besked om en tidtabell för övriga ansökande. Det är hög tid för konkreta steg i utvidgningsprocessen.
SvD-ledare om EU-ländernas
förräderi mot Europatanken
2000-06-21
Alla EU-länder är eniga om att vidta åtgärder mot medborgarnas gränsöverskridande sparande. Därmed hotas en av de stora fördelarna med det europeiska samarbetet - konkurrensen mellan olika skattenivåer.
Majoriteten bland EU:s beslutsfattare anser att skattekonkurrens är osolidariskt och farligt. Om vissa länder envisas med att ha lägre skatter finns det nämligen risk för att människor flyttar ut sina pengar från högskattestater som Sverige.
Just nu diskuteras det räntebärande sparandet. Först föreslogs en särskild skatt, men då protesterade Storbritannien. Därefter föreslogs att alla EU-länder skall tvingas lämna ut information om människors banktillgodohavanden. Då protesterade Luxemburg.
Nästa förslag gick ut på att EU-länderna skulle få välja mellan att ta ut en källskatt på 20 procent på sparande, eller att lämna ut information om sparandet så att skattemyndigheterna i andra länder kan ingripa.
Österrike spjärnade emot in i det sista, med hänvisning till banksekretessen. 1 går föll dock det sista motståndsfästet. Kanske hoppas Österrike på att sanktionerna mot landet skall hävas som tack för kompromissviljan.
Problemet med EU är inte att skatterna är för låga. Tvärtom. Även om det finns stora skillnader mellan medlemsländerna kan man konstatera att skattetrycket i hela regionen generellt sett är för högt. Konkurrens över gränserna bidrar till att driva fram reformer, och borde därför välkomnas precis som EU-länderna välkomnar konkurrens mellan företag eftersom det sänker priserna.
Försöken att inskränka konkurrensen är ett förräderi mot Europatanken, där fri rörlighet över gränserna utgör själva grundstommen.
Gemensamma miniminivåer för beskattning inom EU är ett oskick. Det är dessutom oförenligt med den svenska grundlagen. Svenska folket beskattar sig självt, genom valda ombud i rikets politiska församlingar, riksdagen och på lokal nivå. Skall nu EU diktera villkoren för skatteuttaget i stället?
Var finns frihetsvännerna i den svenska debatten? Rätta
tillfället att ta striden är här och nu. När viktiga
principer hotas kan man inte tiga. Brister denna fördämning är
det fritt fram föromrostning.net/mff.asp">
I dag diskuteras skattefrågan ur politikernas och fogdarnas
perspektiv. Det handlar om att stifta EU-regler som maximerar skatteuttaget
för medlemsländerna. Det är hög tid att i stället
börja fundera över villkoren för ett medborgarnas och
skattebetalarnas EU. Nils Lundgren om
institutionell konkurrens Fabrikör Engels hade rätt Fabrikör Friedrich Engels hade fel om det mesta. Men i ett
avseende ser han ut att få rätt. Han trodde att statsmaskineriet
skulle hamna på muséet, bredvid spinnrocken och bronsyxan. I dag ser vi hur de gamla nationalstaternas makt luckras upp och
ersätts av andra alternativ. Även om Engels prickade rätt i sin
prognos om nationalstaten byggde hans bakomliggande analys på ett
socialistiskt tänkande som inte ger någon vägledning för
den som vill förstå och förändra världen. Var hittar
vi en bättre karta? Ekonomhistorikern Mauricio Rojas presenterar en uppsättning
ledtrådar i en aktuell skrift med titeln
Den
postnationella maktens gåta och det globala protokollet (Timbro). Med
breda penseldrag målar Rojas en begriplig bild av maktens utveckling
från forntid till nutid. Sällan har behovet av
överskådlig historieskrivning varit större än i dagens
snabbt föränderliga värld. En god förståelse av
vårt förflutna ger bättre förutsättningar att
förstå vilka vägar som ligger öppna för färden
in i framtiden. I grunden står två modeller mot varandra - en som
baseras på centralism, en annan som grundas på frivillighet och
handel. EU har en vision Willkommen, Bien venue, Welcome. På unionens alla
språk har budskapet till länderna i Europa i öster varit
detsamma: välkomna som medlemmar i EU. När EU:s stats- och
regeringschefer möts i morgon måndag i Santa Maria da Feira i
Portugal kommer det att låta på samma sätt:
högstämda tal om vår generations historiska uppgift, fred och
stabilitet, frihet och välstånd i hela Europa. Europeiska rådets möte i Feira äger också
rum mot bakgrund av den debatt som följde i kölvattnet på den
tyske utrikesministern Joschka Fischers s k visionära EU-utspel. Det
behövs en vision, har det hetat. Men det finns redan en vision - om en
union för hela Europa. Den kan förverkligas utan att göra en ''Fischer'', men
kräver däremot åtskilligt av resolut politisk vilja att
lösa de institutionella frågor som är utestående sedan
Amsterdamfördraget, möta den politiska risk på hemmaplan som
utvidgningen kan bli och att lyfta ögonlocken över
petimäternivån. - Ett lägre löneläge i Vilhelmina behöver
för den enskilde inte betyda lägre köpkraft, eftersom priserna
följer efterfrågan. Näringslivet har en EU-vision Dessbättre finns det människor med åsikter om vad
vi bör ta oss till även utanför regeringskansliet. Ett
företagsamt och konkurrenskraftigt Europa är titeln på en
aktuell broschyr där företrädare för svenskt
näringsliv anger sina prioriteringar inför det svenska
ordförandeskapet. Bakom utspelet står samtliga svenska
näringslivsorganisationer, från Företagarnas riksorganisation
till Sveriges redareförening. När nio stora organisationer skall enas
kan man förvänta sig att slutresultatet blir urvattnat.
Därför är det glädjande att skriften innehåller ett
stort antal konkreta förslag. Utgångspunkten är optimistisk För
hela hyllningsartikeln, klicka här Öresundsbron - "mer ett nationalmonument över
vår anslutning till Europa" Gråt inte över EMU-opinionen - SvD-ledare 2000-06-04
I Frihet, det socialdemokratiska ungdomsförbundets tidskrift
om politik, makt och attityder, har de 26 distriktsordförandena i SSU
tillfrågats om hur kampanjen inför folkomröstningen om EMU
skall bedrivas. Av dessa var det 23 procent som ansåg att
partiorganisationen skall arbeta för en jaseger. Hela 64 procent
ansåg att var och en skall jobba utifrån sin övertygelse.
Resten hade ingen uppfattning. Svaret kan knappast få de neddragna mungiporna på
partihögkvarteret på Sveavägen att byta vinkel. SSU:arnas svar
avspeglar den brist på entusiasm inför EMU som finns inom
partiorganisationen, och som bara med viss nöd kunde döljas bakom
partikongressens kompromissja till ett svenskt inträde. Det är
uppenbart att Göran Perssons taktik har lyckats tvinga fram ett slags ja,
men att priset för smygandet och duckandet blivit en cementering av
negativa föreställningar om EMU. Inte ens kongressbeslutet från i
mars var ju ett rejält ja, utan ett ja med förbehåll om att
den svenska konjunkturen skall vara i fas med EMU och att de svenska
lönerna skall ligga i paritet med lönerna i eurozonen. Enligt den Sifomätning som SvD
redovisar i dag har opinionen blivit mer negativ. Före kongressen (men
efter partiledningens ja) var det jämnt mellan dem som önskade ett
svenskt deltagande i EMU och dem som ansåg att Sverige borde
fortsätta att stå utanför. Om det hade varit
folkomröstning i dag skulle 49 procent ha röstat nej mot 33 procent
ja. Det är kanske inte så förvånande. EMU
är i hög grad en vänster-höger-fråga, och
vänstern kör med drag under galoscherna också när det
gäller EMU. När man i riksdagen ägnar debattid åt frågan
om Sverige skall vara med i EU eller inte, är det inte överraskande
att fler ställer sig tvekande till EMU. Det har också visat sig att
det är sämre ställt med kunskaper på nejsidan. Det betyder
i sin tur att det är lättare för Schyman och Schlaug att vinna
gehör i opinionen. Kunskap och ett positivt ställningstagande hör ihop.
Det hör även samman med de symbolvärden som är
knutna till den svenska kronan respektive till den låga eurokursen. Att
införandet av euron lett till ett ökat kursoberoende kommer
därmed i skymundan (handelsströmmarna går, liksom i USA,
främst mellan länderna i eurozonen). Med den nuvarande gynnsamma ekonomiska utvecklingen kan det tyckas
att euron kan anstå. Men EMU måste även ses i perspektiv av
inflytande. Det blir mindre för de länder som står
utanför. Den utvecklingen accentueras om Frankrike och Tyskland får
sin vilja igenom. Euro-11-rådet har redan förmöten innan de
femton finansministrarna möts i Ecofinrådet. Nu är det
framför allt Frankrike som driver på för att
euro-11-rådet skall spela en större roll som samordnare av den
ekonomiska politiken. Det får naturligtvis konsekvenser också
för dem som står utanför. EU utvecklas även om vi
försöker marschera på stället. Opinioner går upp och ned. Det finns ingen anledning att
gråta över spilld mjölk, eftersom en stabilt positiv opinion
aldrig har varit tillstädes. Däremot finns det anledning till viss
självrannsakan. I riksdagen finns det en bred majoritet för en svensk
anslutning till EMU och utanför finns det tunga organisationer inom t ex
näringsliv och fack som vill Sverige väl. Här och där
görs nedslag i syfte att stärka kunskapen om EMU. Det är bra.
Men mer av det behövs. Den aktiva gemensamma opinionsbildningen saknar en plattform. Så gråt inte över nejsägarna utan gör
något åt dem! Den europeiska ekvationen Det finns inte något som det är svårare att sia
om än framtiden. Det är en truism som i högsta grad gäller
utvecklingen i Europa. Under det decennium som har gått efter murens fall har den
europeiska scenen förändrats radikalt och det är rimligt att
anta att de närmaste tio åren kommer att bjuda på mer av samma
vara. Euron kan komma att ge den europeiska identiteten en tydligare
karaktär. EU:s utvidgning kan leda till en gemenskap med 25-30 medlemmar.
EU kommer dessutom att ta sig an mer av säkerhets- och
försvarspolitiska uppgifter. Klarar Europa att möta utmaningarna? Klarar politikerna att
lösa den europeiska ekvationen? Vem vet? Det behövs en ny arbetsfördelning mellan ett federalt
Europa och nationalstaterna, hävdade
den tyske
utrikesministern Joschka Fischer vid en föreläsning på
Humboldtuniversitetet i Berlin den 12 maj. Inom några specificerade
områden (ekonomi, kriminalitet, miljöfrågor, invandring)
skulle det federala EU ta över med ett tvåkammarparlament och en
egen regering. Med sin minst sagt osammanhängande vision lyckades
miljöpartisten Fischer få allt ljus på sig. Men som
intellektuellt koncept håller den gröna visionen knappast
måttet; EU-hybriden skulle bli ett ännu underligare djur. Den
gröna visionen är mest ett spel för gallerierna, men något
som kan kasta grus i maskineriet i det arbete som pågår för
att få ett bättre fungerande EU. Och det brådskar. Det är
en förutsättning för östutvidgningen, men också
för att vinna mer av medborgarnas stöd för EU-projektet. Långt från pressuppbådet i Paris fattade Tony
Blair i fredags ett beslut med reella implikationer för Europas framtid.
Det var när britterna i valet mellan en väl beprövad amerikansk
missil och ett europeiskt vapensystem som ännu bara finns på
ritbordet, valde "papperstigern". Meteor är ett nytt alleuropeiskt vapenprojekt som visar att
det finns en genuin vilja i Europa att ge upp vurmen för en nationell
vapenindustri till förmån för ett konkurrenskraftigt europeiskt
samarbete. Till skillnad från tidigare projekt, som stridsflygplanet
Eurofighter, rör det sig inte längre främst om industripolitik
utan om försvarspolitik. Det är avgörande för att bygga
upp den försvarskapacitet som krävs om EU skall
förverkliga planerna på att kunna kyla ned krishärdar utan att
vara beroende av USA. EU har beslutat att upprätta en insatsstyrka på 60 000
man som skall kunna sättas in både i och utanför Europa. Att så sker ger en bättre balanserad
ansvarsfördelning mellan Europa och USA. Samtidigt är det av central betydelse att USA
upprätthåller ett distinkt försvars- och
säkerhetspolitiskt engagemang i Europa, att Natos grundläggande
uppgift (artikel 5) består och att framväxten av en gemensam
europeisk försvars- och säkerhetsidentitet sker i samarbete med Nato
och USA. Och Sverige då? Sverige är med, men står
ändå utanför. Det är av central betydelse att vara medlem i EMU, som numera
utgör kärnan i EU:s hårda kärna. Finansminister Ringholm
har sagt att det inte gör så mycket att inte få vara med
när euro-11-gruppen sammanträder. Antingen är det sagt mot
bättre vetande eller så vet inte Ringholm bättre (och med
Ringholm kan man ju inte säkert veta). Sverige är inte heller medlem
av Nato - och att döma av den överenskommelse som träffades
mellan socialdemokraterna, centern och vänsterpartiet i fredags skall
svenskarna inte få reda på hur nära samarbetet varit med
alliansen. De tre partierna säger nej till en kommission för att
granska utvecklingen efter 1969, då Neutralitetskommissionen tvingades
sätta punkt för avslöjandena om Sveriges beroende av Nato
för rikets säkerhet. Sverige är också på väg in i det
försvarsindustriella samarbete inom den västeuropeiska
vapenindustrigruppen WEAG som i sig skulle göra neutralitetspolitiken
obsolet. Men så länge Sverige inte är med blir
lösningen att anpassa sig efter dem som bestämmer, simulera
medlemskap i klubbarna - och hoppas att andra stater lyssnar. Först som medlemmar i Nato och i EMU kan vi vara säkra
på att höras när den europeiska orkestern spelar upp. Ur SvD-ledare 2000-05-11 Gårdagens
sammandrabbning i riksdagen hade snarast en biblisk prägel : lammen
sov tillsammans med lejonet. Det var kort sagt en ganska avslagen
tillställning. Och om inte partiledarna, som t o m har betalt för att
föra EU-diskussionen, kan vara mer entusiastiska inför uppgiften,
är det inte svårt att förstå den brist på
engagemang som tyvärr finns hos folk i allmänhet. Östutvidgningen prisades. Lars Leijonborg var i vanlig ordning mest visionär. Alf Svensson var mest predikande. Gudrun Schyman vill lämna EU. Bo Lundgren vill leda Sverige in i EMU. Göran Persson visade ingen vilja att göra det. Det mest positiva var väl att den i vanlig ordning
grötmyndige Birger Schlaug gjorde sin sista partiledardebatt. Åsiktspolisen rapporterar:
Ett ja förpliktar
I veckan presenterades två rapporter som visade att Sverige
i allt väsentligt uppfyller kraven för inträde i den ekonomiska
och monetära unionen (EMU). Commission
proposes Greece to become the twelfth member of the euro-zone Sverige har ingen fördragsmässig rätt att stå
utanför EMU. Men eftersom vi har valt att inte delta i
växelkursmekanismen ERM2 är vi på formella grunder
diskvalificerade. Det handlar inte bara om en ren formalitet, utan också om
kronans bristande valutastabilitet i förhållande till ERM-valutorna
och euron de senaste två åren. Dessutom har den svenska Riksbankens ställning inte anpassats
fullt ut till vad som krävs vid EMU-inträdet. En grekisk anslutning till den monetära unionen betraktas med
skepsis av många. Danmark står inför en folkomröstning, där det
mycket väl kan bli nej till inträde. Många faktorer bidrar till att sänka eurons värde.
Bakom fallet ligger inga tillfälligheter, utan strukturproblem som
avslöjas vid rörlig växelkurs. De europeiska ekonomiernas
skatter och regleringar klarar inte konkurrensen med USA. RE: Jfr Mats Johanssons
SvD om Moses, 2000, och Fortsätter utvecklingen som nu kommer euron att vara
värd omkring 60 cent år 2002, när den börjar användas
av medborgarna. Socialdemokraternas partikongress
fattade ett principbeslut om ja till EMU. Om man inte vill ha en
skräpvaluta måste man nu sluta upp bakom kraven på sänkta
skatter och reformer för att förbättra
förutsättningarna för investeringar och företagande. Ett ja
till EMU förpliktar. EMU:s e-faktor Som ett resultat av det första folkomröstningsnejet 1992
till Maastrichtavtalet fick Danmark ett undantag från stadgans
EMU-obligatorium. Ett rejält kliv närmare ett danskt EMU-medlemskap togs
dock i helgen, då den socialdemokratiska extrakongressen med
överväldigande majoritet förordade
ett ja i den folkomröstning som skall äga rum den 28 september.
Hela 97 procent ansåg att det var dags att lämna kronan
till förmån för euron, något som Danmark för
övrigt redan gjort i den praktiska penningpolitiken. Aldrig tidigare har
socialdemokraterna varit så eniga i Europafrågan. Det innebär att det finns en bred partipolitisk majoritet
för EMU. Det är dock inte någon garanti för att det blir
ett dansk ja i höst. I dagsläget är opinionerna för och
emot ungefär lika starka. Populister till höger och
vänster har förenat sig mot EMU och i särklass står, inte
oväntat, dansk folkeparti. På årsdagen av den tyska
ockupationen, den nionde april, inledde Pia Kjearsgaards styrkor kampanjen
"Kronan och fosterlandet". Annars är det invandrarfientligheten som
är partiets huvudnummer i dess program för danskhetens bevarande.
Gigantiskt projekt Allt talar för att konventets arbete i själva verket
är inledningen till ett gigantiska federalistprojekt, som ytterst syftar
till att de medborgerliga fri- och rättigheterna skall garanteras av
Bryssel och inte främst av medlemsstaternas egna konstitutioner................... forts ... Dessvärre är Charlotte
Cederschiöld inte ensam om att vägra inse detta. Gamla världens drömmar
Vid EU-toppmötet i Lissabon den 23-24 mars skall stats- och
regeringschefer från medlemsländerna diskutera sysselsättning
och ekonomiska reformer. Ordförandelandet Portugal har tillsammans med kommissionen
framfört att mötet bör diskutera en
strategi för att öka den europeiska sysselsättningen från
61 till 70 procent fram till 2010. För att åstadkomma detta
skall EU omvandlas till en av världens mest dynamiska och
konkurrenskraftiga ekonomier. I en kommentar inför toppmötet uttalade statsminister
Göran Persson en förhoppning om att vi nu är på väg
mot "en fas där vi inte fokuserar på skattesänkningar".
Uttalandet tyder inte på att den svenska regeringen är beredd att
ompröva den nuvarande tillväxthämmande politiken. När Europas politiska ledare träffas för att
diskutera vår framtid skulle de kunna lyfta blicken och se hur de problem
vi brottas med har hanterats med stor framgång på andra sidan
Atlanten. Men fortfarande finns det en påtaglig motvilja bland europeiska
politiker att erkänna att det kan finnas något att lära av
utvecklingen i USA. Självfallet finns stora skillnader - historiska, sociala,
kulturella och andra - mellan Europa och USA. Men nog borde det ändå
finns utrymme för diskussion om en Europa-anpassad variant av
den amerikanska
framgångspolitiken? USA:s arbetslöshet är väsentligt lägre än
Europas och har så varit i tio års tid. De senaste femton
åren har antalet sysselsatta i USA ökat med 30 miljoner. I stället för att vända blicken mot USA sätter
många sin förhoppning till det faktum att Europa ligger långt
fram när det gäller spridningen av mobiltelefoni och Internet.
Även i Europas ekonomiskt mindre välutvecklade länder, som
Portugal och Grekland, finns det fler mobiltelefoner per hundra invånare
än i USA. Det är naturligtvis bra, men detta i sig hjälper oss
inte att klara sysselsättningsmålen. För att den nya ekonomins teknik skall kunna komma till
användning på ett sätt som verkligen skapar en ny ekonomisk
situation fordras avregleringar, lägre skatter och ökad flexibilitet.
Vi dignar under övertunga socialstater som blir alltmer påfrestande
att upprätthålla. Nu måste vi våga prova något annat. En ny
ekonomi kräver ny politik. Jfr ledare i DN samma dag
i samma ämne Jfr Martin Wolf i
Financial Times samma dag samma ämne Striden om EU:s framtida grundlag
Om mindre än ett år kan landets regering sitta med en
rad trassliga konstitutionella frågor i knät utan att vi
dessförinnan har haft någon egentlig debatt. Och detta trots att
frågorna i allra högsta grad berör det svenska folket. Vad det
handlar om är EU:s eventuella behov av en stadga om grundläggande
fri- och rättigheter, vad som skall vara den svenska linjen i fråga
om den pågående revide ringen av EU:s författning, och om det
är befogat med en EU-konstitution av högre valör än de
nuvarande fördragen. Från veckan kan noteras att Europaparlamentet med stor
majoritet röstade för en juridiskt bindande rättighetskatalog
för EU. Den går betydligt längre än Europarådets
konvention om skydd för de grundläggande mänskliga fri- och
rättigheterna, i och med att den även skall innehålla ett antal
sociala rättigheter, bland dem rätten till utbildning, och ett antal
"moderna rättigheter" som berör IT, etik, jämställdhet,
miljö och diskriminering, m m. Tyskland, Belgien, Italien och andra federalistiskt sinnade
EU-stater har under lång tid kämpat för att komplettera EU:s
grundfördrag med en för medlemsstaterna bindande
rättighetskatalog av det slag som röstades igenom i onsdags. Det
är lätt att förstå varför. Ingenting skulle
stärka medborgarnas känsla av tillhörighet till en gemensam
europeisk union som känslan av att det är EU som står som
garanten för deras grundläggande fri- och rättigheter. Och ingenting skulle vara lika förödande för
nationalstaternas identitet och betydelse. I ett land som vårt, där federalisttanken stöds av
cirka fem procent av befolkningen, i huvudsak folkpartister, väcker
Europaparlamentets beslut inte någon debatt alls. Varken regeringen eller
företrädarna för de övriga riksdagspartierna tycks bry sig
om vad som har skett. Detta trots att en EU-stadga om fri- och rättigheter
skulle ställa till med en hel del rättsliga och konstitutionella
problem för ett land som Sverige. För det första skulle tyngd punkten på
människorättsområdet förflyttas från Sverige och den
svenska riksdagen till EU, vilket skulle innebära ett stort steg i
federalistisk riktning. För det andra skulle Europarådets
människorättskonvention, som innehåller samma rättigheter
som EU:s tilltänkta stadga, förlora i betydelse. Detta skulle
framför allt gå ut över de 26 europeiska stater som inte
är med i EU och alienera dem från den europeiska gemenskap som de nu
tillhör genom medlemskapet i Europarådet. För det tredje riskerar man att få oförenliga
domslut från Europadomstolen i Strasbourg och EU-domstolen i
Luxemburg. Allt detta skulle man möjligen kunna gå med på om
en EU-stadga verkligen förmådde att ge medborgarna ett
väsentligt bättre fri- och rättighetsskydd än vad de har i
dag. Men till dags dato har det inte framförts ett enda övertygande
juridiskt argument som visar att så skulle bli fallet. I stället
handlar det om ren och skär symbolpolitik, som enbart skapar
förvirring och osäkerhet. Hur skall medborgarna kunna veta om det
är EU, Europarådet eller Sveriges grundlagar som i ett visst fall
skyddar mot kränkning av deras rättigheter? Men EU:s federalister, med Tyskland i spetsen och med
Europaparlamentet som lydig stödtrupp, har satt sig i sinnet att till
varje pris driva igenom denna EU-stadga. Vid toppmötet i Köln
förra året, då det beslutades att ett arbete med att ta fram
en stadga skulle påbörjas, sades det visserligen att det "först
senare skall övervägas om och hur stadgan skall inarbetas i unionens
grundläggande fördrag." Senare betyder tidigast i december i
år, när det franska ordförandeskapets toppmöte äger
rum i Paris. En kvalificerad gissning är att enighet mellan
medlemsstaterna inte kan nås redan då, vilket skulle betyda att
frågan bollas över till Sverige, som övertar
ordförandeklubban efter årsskiftet. Alltså finns det anledning
för regeringen att intressera sig för frågan. Parallellt med stadgeprocessen pågår det inom EU ett
arbete med en begränsad fördragsöversyn som närmast syftar
till att bereda vägen för utvidgningen. Den rör främst frågor om kommissionens storlek och
sammansättning, röstviktningen i rådet (i klartext
maktfördelningen mellan medlemsstaterna) och beslutsformerna. Det händer alltså en hel del på den europeiska
arenan även om det inte väcker uppmärksamhet i Sverige. Sedan
finns de som inte är nöjda förrän EU har fått en egen
"konstitution", och menar med det inte bara ett tydligt och pedagogiskt
EU-fördrag av grundlagskaraktär som ger medborgarna en överblick
över maktdelningen i unionen. I den federalistiska förlängningen ligger även att
EU skall få en samlad författning som bl a ger EU:s institutioner
befogenhet att själva bestämma vilka maktfunktioner som unionen skall
ha. Innebörden är att EU Då egen hand skall kunna utöka
sin beslutskompetens, utan att medlemsstaterna parlament behöver ge sitt
godkännande. Förhoppningsvis kommer denna tanke aldrig att realiseras, men
bristen på en levande svensk debatt i dessa frågor är i
hög grad oroväckande. Sveriges beredskap är i detta fall inte
god, och risken finns att vi blir överrumplade när frågan om
det grundläggande förhållandet mellan EU och dess medlemsstater
kommer upp på dagordningen. Replik av Charlotte
Cederschiöld -
Moderata debatten om
Superstaten CBI: European, Union
Charter 'threat to sovereignty' SvD:s nej till EU I en huvudledare i lördagens Svenska Dagbladet säger
tidningen bestämt nej till att EU ska upprätta en
rättighetslista för unionens medborgare. En sådan håller
nu på att förhandlas fram och idén är att medborgarna
ska åtnjuta samma rättigheter oavsett i vilket medlemsland de
bor. SvD:s huvudargument emot en sådan ordning tycks vara att
"ingenting skulle stärka medborgarnas känsla av tillhörighet
till en gemensam europeisk union som känslan av att det är EU som
står som garant för deras grundläggande fri- och
rättigheter. Och ingenting skulle vara lika förödande för
nationalstaternas identitet och betydelse". Svd uppfattar alltså EU:s nuvarande utveckling som ett hot
mot nationalstaten och sätter därför klackarna ibacken. Precis samma analys gjorde den förra regimen på SvD:s
ledarredaktion. Då gällde symbolfrågan inte en
rättighetslista utan EMU. Valutaunionen ansågs vara ett alltför
stort steg i överstatlig riktning och Sverige borde därför
stå utanför. Därmed sällar sig SvD till de breda högeropinioner
som nu sveper fram i EU-länderna och som utmanar EU-projektets
grundläggande syfte, nämligen att minska nationalstatens betydelse
och öka medborgarnas frihetfrån staterna. SvD bejakar unionens
gemensamma regelverk för kapital och företag, men motarbetar samma
ambitioner vad det gäller medborgarna. Djuapre än så går inte Svenska Dagbladets
EU-entusiasm. Med tanke på hur utvecklingen i EU ser ut kommer tidningen
snart att återgå till att vara huvudorgan för ett
nationalistiska nej till EU. Upphöra som stat? I SvD:s huvudledare i lördags redogjordes för de
rättsliga och konstitutionella problem som en bindande EU-stadga om fri-
och rättigheter skulle kunna ställa till med, utan att medborgarna
gavs något väsentligt bättre fri- och rättighetsskydd. Det
var en kommentar till att det federalistiskt sinnade Europaparlamentet i
förra veckan ställde sig bakom ett sådant förslag. I går hakade Expressen på, och förfasade
sig över att SvD vill bevara nationalstaten, i stället för att
bejaka EU:s nuvarande utveckling. Det låter som ödestro. Det finns ingenting som
säger att EU:s utveckling måste sluta i en bindande stadga för
medlemsstaterna, som går mycket längre än Europakonventionen.
Medlemsstaterna har full frihet att säga nej, och mycket talar för
att de också bör göra det. Inte heller finns det någon
motsättning mellan att vara för EMU och mot en överstatlig
rättighetsstadga, som Expressen larvar sig med att hävda. Det är ett faktum att befolkningarna i EU:s medlemsstater har
sin identitet i nationalstater. Det förklarar medborgarnas ointresse
för valen till Europaparlamentet. Det är dessutom ett faktum att fri-
och rättigheter följer av medborgarskapet, som är nationellt.
Expressen får lugna sig; det finns inget EU-medborgarskap av denna
valör. Och det lär dröja innan nationalstaterna i detta avseende
har spelat ut sin roll. Felet med Mosesteorin Som SvD:s EU-expert Mats Hallgren kunde rapportera i onsdagens
Näringsliv har EU-kommissionen under Romano Prodis ledning
förstått att studera vilka lärdomar Europas beslutsfattare
bör dra av den amerikanska modellen och dess väldiga
framgångar. Det var på tiden. Efter decennier av skleros och Delorium
har EU mycket att lära av den ekonomiska förnyelsen i USA, som tog
sin början under Reagan-åren. Aven statsministern bör ta sig tid att studera
Prodi-programmets förslag till reformer. Perssons ekonomiska filosofi
samman fattas numera i sentensen om sju feta år, följda av sju
magra, den s k Mosesteorin. Den stämmer inte på USA, som har upplevt en ekonomisk
framgång av historiska mått över de senaste decennierna. Trots
flera börschocker, av vilka vi sannolikt inte har sett den sista,
förefaller den amerikanska modellen överlägsen den svenska och
den europeiska; inte i alla avseenden, men många. Allt annat lika skulle 30 miljoner fler européer kunna vara
i arbete, varav betydligt fler kvinnor. Satsningen på forskning och
utveckling hade varit större, liksom teknologiseringsfaktorn. Färre
betalsystem och börser hade också stimulerat tillviixten. .......... I så fall bör vi fortsätta att
vända blicken bort från den amerikanska modellen och till siste
arbetslös hålla fast vid alla de gamla krusbärsdogmerna. Då har vi inget att lära av det ekonomiska
språnget i väster. Då kan vi lugnt fortsätta att irra i öknen och yra
om sju år av olika vikttillstånd. Vilken bubbla spricker
härnäst? Det amerikanska undret Bo Lundgren -
Klas Eklund -
Mats Johansson Lärdomen?
Konjunkturcykeln är inte död. Bibeln om dansen kring
Guldkalven Consumer confidence fell to its lowest
level in more than four years Consumer confidence fell to its lowest level in more than four
years in the United States in February, a research group said Tuesday, pointing
to more weakness ahead for the world's largest economy. Confidence dropped to 106.8 from January's revised 115.7, the
Conference Board said. The last time the index was this low was June 1996. Americans' confidence is watched closely by policy makers since
consumer purchases fuel about two-thirds of the nation's economy. Meanwhile, single-family home sales fell 10.9 percent last month
to an annual rate of 921,000, the biggest drop in seven years. And orders for big-ticket items fell 6 percent last month to their
lowest level in a year and a half. Some investors are predicting the Federal Reserve could step in to
cut interest rates again soon in a bid to prevent the slowing U.S. economy from
slipping into a recession. Jfr orden av SvDs
EMU-vänlige krönikör Klas Eklund Greenspan's Concerns About Inflation Renews Concerns of More
Rate Increases WASHINGTON -- The nation's remarkable prosperity will be put at
risk unless supply and demand are brought into balance, Federal Reserve
Chairman Alan Greenspan said Monday. Speaking at a conference on the "New Economy" sponsored by Boston
College, Mr. Greenspan voiced renewed concerns that the record-setting economy
was growing too rapidly given the dwindling supply of new workers and the
increasing need to rely on imported goods. Mr. Greenspan's speech was likely to strengthen the belief of many
economists that the Federal Reserve will continue to raise interest rates until
it sees greater evidence that the economy is slowing enough to keep inflation
under control. Full text
of Mr. Greenspan's remarks before the Boston College conference
Vårbudget, valbudget
Utgiftsökningarna kan ackommoderas när tillväxten
är så hög som för närvarande. Men i sämre tider,
när intäkterna inte stiger i samma takt? Uppenbarligen är de dyra misstagen från 70- och
80-talens överkonsumtion glömda, de som tog ett helt 90-tal att
få kontroll över. Minns statsministerns ord: Den som är satt i skuld är
icke fri. De gäller tydligen inte längre. Det är måhända en hygglig politisk strategi, som
underbyggs av den konsumtionstörst som för närvarande
präglar riket. Men som ekonomisk långtidsstrategi imponerar den
inte. I en tankeväckande analys av den långa boomen i
amerikansk ekonomi
(Cato
Policy Report, april) skriver en av USA:s ledande utbudsekonomer William
Niskanen att den tioåriga tillväxtepoken har sitt ursprung i
uppbrottet från stagflationspolitiken på 70-talet. Reaganårens monetära sanering under ledning av Paul
Volcker i Federal Reserve kuperade inflationen, samtidigt som avregleringarna
stimulerade en uthållig expansion av företagsamheten. Den tredje
byggstenen var strategiska skattesänkningar, främst av
marginaleffekterna. Sammantaget lade detta den politisk-ekonomiska grunden för
den tredje industriella revolution, mikroteknologin och dess
nyföretagande, som hela världen har dragit nytta av. Niskanens slutsats är att det som har kunnat skapas på
basis av en sund politik också kan förstöras av felaktiga
policyval, främst en monetär politik som pumpar upp efterfrågan
till inflationära höjder. För länder som Sverige, som har surfat på den
amerikanska tillväxtvågen utan att genomföra
strukturförändringarna, kan det gå illa om motorn börjar
hacka. Jfr Bo Lundgren: Reagans
marknadsliberala politik grunden för en uppgångsfas utan
motsvarighet Bilden klar av budgetbluffen
Höjningen av de statliga utgiftstaken från 792 till 847
miljarder kronor på några år kan lättsinnigt betraktas
som felräkningspengar i det större sammanhanget av en BNP på
över 2 200 miljarder kronor. Men 50 miljarder är också pengar
och siffrorna måste ställas mot det faktum att statsskulden
fortfarande uppgår till 150 000 kronor per svensk, trots de senaste
årens nedpressning av skulden. Dessutom kommer statsskulden enligt regeringens egna siffror att
sluta minska de närmaste åren, vilket förefaller
oroväckande för dem som tror att Josefs ekonomiska teori är
korrekt - att efter de sju feta åren kommer magrare. Om vi inte fortsätter att banta skulden nu, på toppen
av en högkonjunktur, när skall det då ske? När
underskotten riskerar att åter börja växa? Valutan vi inte kan va'
utan EMU, d v s en gemensam europeisk centralbank och införandet
av en gemensam valuta, har än så länge fått inta en i
vissa avseenden perifer roll i den svenska Europadebatten. Schengenavtalet, Amsterdamfördraget och regeringens
försök att få gräsrötterna i det socialdemokratiska
partiet att hålla sams har gjort att debatten skjutits på
framtiden. Tyvärr har själva huvudfrågan, ja eller nej till
EMU, kommit bort i debatten när olika grupper och partier i stället
har verkat intressera sig mest för huruvida man skall förorda
folkomröstning i frågan eller inte. Diskussionen har blivit därefter. Stundtals har den
förts med en räddhågsen inställning som i stort kan liknas
vid hur själva EU-debatten fördes inför folkomröstningen 1994. EU-kritikerna drog
då stora växlar på att underblåsa misstron mot ett enat
Europa. I dag har deras kritik i stället inriktats på att
försöka skadskjuta tanken om en gemensam valuta. Allmän osäkerhet inför storskaliga politiska
projekt uppstår alltid. Det ligger i sakens natur att en sund, kritisk
prövning är att förorda för den som inte vill hasta in i
äventyrligheter utan att först ha kalkylerat både för- och
nackdelar. Men i fråga om ett svenskt medlemskap i EMU bör
farhågorna nu snarare riktas mot vad ett utanförskap kan
medföra. Inte minst om man beaktar inställningen bland Sveriges
företagare. Utan ett svenskt EMU-medlemskap riskerar satsningar i Sverige
att dras ner, alternativt att utebli. Vart tredje verkstadsföretag i
Sverige överväger att flytta sitt huvudkontor utomlands, om vi skulle
säga nej till EMU. Tre av tio företagare tror dessutom att
utländska företag kommer att minska sina investeringar i Sverige vid
ett "nej". Det framgår av rapporten EMU och
verkstadsföretagen som är skriven av Gabriel Thulin och
publicerad av Saf i samarbete med Sveriges verkstadsindustrier. Svaren understryker det som måste sägas; Det finns
inte längre något alternativ till en gemensam EU-valuta. Ett EMU-medlemskap kommer att gynna Sverige. På samma
sätt som EU-medlemskapet i mångt och mycket handlar om att skapa en
europeisk identitet, som ger oss förmånen att vara en del i en
förenad marknad, innebär ett EMU-medlemskap en ökad
samhörighetskänsla genom att handeln inom unionen underlättas.
Investeringar och transfereringar kan ske smidigare, de fyra
friheterna (fri rörlighet för människor, kapital, varor och
tjänster) kan tillgodoses och ekonomin kan, tack vare detta, ta fart. De monetära hinder som i dag föreligger gör att
kostnadsläget för Sveriges verkstadsindustrier riskerar att skjuta i
höjden. Vid ett "nej" till EMU räknar 40 procent av företagen
med att de inhemska investeringarna minskas. Vid besked om ett snart medlemskap ser företagen däremot
endast fördelar, främst i form av förenklade betalningsrutiner,
bättre samarbete med underleverantörer i Europa, bättre
konkurrensläge och bättre kontakt med kunder på kontinenten.
Sverige kan klara sig utan euron, men priset kan bli
högt . När tunga företagarorganisationer varnar för
konsekvenserna av politisk handlingsförlamning måste ansvariga
politiker svara något annat än "var god dröj". Vad var det jag sa? Omsvängningsledaren - Mats Johanssons första dag som politisk chefredaktör Det har projektet varit värt. Dess anspråk på att
genomgripande förändra det ekonomiska samarbetet mellan
Europaunionens stater har förtjänat uthållig genomlysning.
Många relevanta frågor har ställts på denna sida kring
konsekvenserna av en övergång till en gemensam valuta i Europa. Vad
är bäst för Sverige? Vilka principer bör styra EU:s
utveckling? Är inte EMU ännu ett exempel på maktgalna
eurokraters egenintresse? Frågan om EMU:s funktion, förutsättningar och
konsekvenser har varit en sådan fråga, där betänketiden
har använts väl, inte bara av SvD utan av många aktörer i
det offentliga samtalet. Ännu pågår inre monologer i flera
läger, inte minst i det socialdemokratiska partiet, vars olika grenar
visar stark splittring även i denna fråga. Ännu är
medborgaropinionen pendlande, stämningen ljummen, engagemanget
lågt. Socialdemokratin bär huvudansvaret för detta. Herbert Tingsten lanserade på 60-talet en bild av
opinionsbildningens stadier med utgångspunkt i studier av striderna om
ATP och svensk Nato-anslutning. Han fann fem faser för frågornas
formatering: initiativet, förvirringen, kristalliseringen, avgörandet
och likriktningen. Den svenska EMU-debatten är på väg att mogna, men
dröjer i steget från kristallisering till avgörande, till att
positionerna slutligen formas och beslut fattas. Anslutningsdebatten håller dock på att byta
frågeställning; frågan som skall besvaras är inte
längre om och hur EMU fungerar, utan om Sverige bör gå med.
EMU finns och fungerar, elva stater i valutaområdet blir
snart fler. När medborgarna där tar euron i bruk som legalt
betalningsmedel övergår teorin i praktik. Allt vet vi ännu inte om resultatet av EMU, men ett vet vi:
de ekonomiska katastrofscenarierna har stannat på papperet,
såväl för medlemmarna som för de
utanförstående. EU har mängder med politiska och ekonomiska
problem att hantera, men spådomen om Europas undergång på
grund av just eurons införande har ännu inte infriats. Än
så länge, bör väl försiktigtvis tilläggas
(kurs här), eftersom erfarenheterna av euron hittills är
begränsade till uppåtgående konjunkturer i många
medlemsländer. Prövningen kommer i sämre tider när inhemska
problem uppstår och devalveringsvana, inflationsbenägna politiker
skall försöka motverka marknadsmekanismerna med politiska styrmedel
som inte längre fungerar i en globaliserad ekonomi, särskilt som
räntevapnet på goda grunder givits bort till en
självständig riksbank. Ändå ligger det för SvD ingen stor dramatik i att
besvara den nya frågan med ett ja. Ja, EU-medlemmen Sverige bör
använda samma valuta som övriga medlemmar i EU. Visserligen löser en anslutning till EMU i sig inga
grundläggande ekonomiska problem i Sverige - dem får vi reformera
oss ur på egen hand, eftersom de är resultat av
mångåriga egna försyndelser, inte EU-beslut. Men vad skulle stå att tjäna på
utanförskapet, när EMU och den europeiska centralbanken
ändå ytterst formar restriktionerna för en exportberoende
ekonomi som vår? Bevisbördan ligger hos euromotståndarna att
förklara hur suveräniteten skulle stärkas av
utanförståendet. Utanförskapets vänner har inte övertygat när
det gäller vilken rörelsefrihet de tror sig kunna utlova. För oss andra är EMU-medlemskapet ett naturligt steg
på den frihandelsväg som Sverige har slagit in på genom
medlemskapet i EU. För en fredlig och blomstrande framtid i vår
världsdel krävs sannerligen också annat: en konstitution för subsidiaritet och maktdelning,
ett EU utan korruption, en bevarad Atlantpakt, demokratins legitimering i de
blivande medlemsländerna, tillväxt som lägger en grund för
fortsatt välståndsbildning, etc. EMU är inget universalmedel utan ett av flera verktyg
för att öppna Europa för dess folk. Med ett gemensamt betalningsmedel förbättras
funktionerna på den vidgade och fördjupade marknad där politiska regleringar i mesta
möjliga mån skall avlägsnas till förmån för ett
fritt flöde av varor, tjänster, kapital och människor. Många av dem som inte vill
tillåta svenskar att använda euron i Sverige vill inte ha detta fria
flöde. Till dem, den renade nationalstatens bevarare och isolationister
till höger och vänster, kan vi inte sälla oss. --- Alla starka skäl talar för att socialdemokrater,
vänsterpartister, miljöpartister och den globala
rättviserörelsens anhängare bör säga ja till den
gemensamma valutan euro och därmed förena sig med övriga Europas
politiskt radikala krafter. RE: "Och det skall Mats
Johansson säga som är ihop med Marit Paulsen" Vi är medlemmar i vänsterpartiet och
anser att Sverige ska gå med i den monetära unionen
EMU Mats Johanssons
kamrater Joschka Fischer och Cohn-Bendit EU spenderar varje år åtskilliga miljarder kronor på tevekanaler, radiostationer, tankesmedjor, trycksaker, kampanjer och resor för journalister. EU:s propagandaapparat har hittills varit befriad från kritik, trots att den uppför sig på ett sätt som inte skulle tolereras i något enskilt medlemsland. I Sverige har vi fört en omfattande debatt om att statliga myndigheter och offentligt ägda bolag för fram politiskt färgade budskap. Men om EU:s opinionsbildning är det tyst, trots att den är mer långtgående och dessutom drivs av dunklare motiv. Att det dessutom är vår svenska kommissionär Margot Wallström som är huvudansvarig för Europeiska unionens kommunikationsarbete gör tystnaden än märkligare. Man kan låta bli att rösta i EU-valet och vara en lika god medborgare Margot Wallström on Newsnight (Treaty of Lisbon rejection) Kommentar av Rolf Englund:
Det är målsättningen om ett ständigt fastare förbund Vice riksbankschefen Villy Bergström berättar:
- Jag pratade en gång med "en högt uppsatt person
på finansmarknaden som har varit statssekreterare i den borgerliga
regeringen". Jag sa: "Hur fan kan ni stå ut med att finna er i den
här byråkratin nere i EU? Ni som har kritiserat svensk
byråkrati, hur kan ni hålla på på det sättet? Ja, då erkände han att dels har de propagerat så
oerhört hårt för att få in Sverige i EU, så de
är liksom bundna av detta, och sedan sa han: "Men det ska du komma
ihåg, att näringslivet har haft en enda synpunkt på
EU-medlemskapet, och det är att för all framtid vrida Sverige ur
socialdemokratins järngrepp!" Det var ovanligt brutalt och tydligt uttryckt, men det har ju
länge varit min inställning att detta är den grundläggande
faktorn och det har det alltid varit för dem. Argumenten för och emot
EMU kläds ofta i tekniska termer och formuleringar om vad som är "bra
för Sverige", och den som är för eller emot EMU har
självfallet en uppfattning om på vilket sätt projektet kan
gynna eller missgynna landet, men i bakgrunden finns rimligen också en
uppfattning om huruvida projektet skulle gynna eller missgynna den egna
ekonomin och karriären. ... mer Nu stundar ny EMU-linje på
SvD Mats Johansson, 49, är välkänd för
läsarna av Svenska Dagbladets ledarsida. Ändå är det nog
en och annan överraskning som väntar när han inom kort
tillträder som politisk chefredaktör för den tidning där
han var ledarskribent 1980-83 Och där han sedan flera år är
välkänd kolumnist. Svenska Dagbladets ledarsida har haft ett ömsesidigt
spänt förhållande till Moderata samlingspartiets ledning under
senare år. Framför allt har m-styret ogillat att den stora obundet
moderata tidningen inte varit partitrogen när det gällt EMU. På
ledarplats har SvD inte förespråkat svenskt medlemskap. Om Mats Johansson får bestämma - och det får han
snart - kommer SvD att byta linje på den punkten och
förespråka ett så snabbt inträde som över huvud
taget är praktiskt möjligt. Mats Johansson har varit EU-förespråkare redan på
den tid som EU hette EEC och har svårt att förlika sig med de som
annan inställning till den Europeiska gemenskapen än han
själv. Mats Johansson är, det kan hans vänner vittna om, en
sann lojalist både gentemot idéer, och just vänner. Han ser
världen inte i svart och vitt men väl i rött och blått.
Själv är han blå och starkt kritisk till framför allt
68-vänstern. Mats Johansson är högmoderat och tror på de
idéer som moderaterna står för. Det betyder att SvD och m
framöver kommer att dra åt samma håll. Man kan ha olika åsikter om debattör Mats Johansson som
debattör och skribent, men enligt enligt hans efterträdare som chef
för Timbro, Odd Eiken, numera informationschef på SAF, är Mats
Johansson förfaren som chef för en kunskapsorganisation. Åsiktspolisen rapporterar:
Protokollsrubrik: SvD och brottsligheten Beskrivning av händelsen Antalet anmälda brott har minskat med ca 55 000 under
90-talet visar siffror från Brottsförebyggande Rådet. En
glädjande utveckling, inte minst som anmälningsviljan lär ha
ökat. Delvis är det ett resultat av straffskärpningar som har
företagits under decenniet. På Svenska Dagbladets ledarsida är man emellertid inte
nöjd. Genom att jämföra det totala antalet anmälda brott
under 80-talet med detsamma under 90-talet visar det sig nämligen att det
totalt anmäldes betydligt fler brott under 90-talet än decenniet
före. SvD:s slutsats är att brottsligheten har ökat,
även under 90-talet (000426). Men det är ju just vad den inte har gjort. En snabbt
ökade trend under 80-talet har förbytts i en nedgång. Varf&
SvD-ledare
2000-06-20
SvD-ledare 2000-06-18, utdrag
Klicka
här för hela försteledaren
SvD-ledare
2000-06-11
Bron ger hopp om en ljusare framtid
också för den tidigare så utsatta Malmöregionen. Men bron
är hela Sveriges angelägenhet, mer ett nationalmonument över
vår anslutning till Europa än ett lokalt Amsprojekt för
arbetslöshetens bekämpande.
SvD-ledare 2000-06-10
Ur
ledare i SvD 2000-05-22
Grötmyndig, sa´ Johansson
Ur Smedjan (Timbro)
SvD och brottsligheten
SvD-ledare 2000-05-05
Convergence report 2000
Mats Svegfors om att Krisen var
Strukturell, 1994
SvD-ledare 2000-05-03, utdrag
SvD
2000-04-06
SvD-ledare 2000-03-22, utdrag
SvD-ledare 2000-03-18
Expressen-ledare
2000-03-20
Sedan Mats Johansson tillträdde som politisk
redaktör i vintras har tidningen ändrat linje och säger numera
ja till EMU. Men huvudskälet till det tidigare nejet kvarstår.
Tidningen vill bevara nationalstaternas Europa.
SvD-ledare 2000-03-21
SvD-ledare
2000-03-02, utdrag
Mats Johansson SvD ledarsida
1/9 2002
om Den Nya Ekonomin i USA
Klas Eklund på SvD
ledarsida 2001-08-24
February 27, 2001 NEW YORK (CNNfn)
Associated Press March 6, 2000"Overall demand for goods and services cannot chronically
exceed the underlying growth rate of supply," Mr. Greenspan said. "The
expansion of demand must moderate."
För stöd för Mats Johanssons världsbild,
klicka här
SvD-ledare, 2000-04-13, utdrag
SvD-ledare 2000-04-14
SvD-ledare 20000-02-14, utdragKommentar RE: Vi skall inte "skadskjuta" tanken -
vi skall visa att tanken är fullständigt felaktig och den gemensamma
valutan därför inte bör genomföras.
Från mitten av nittiotalet fram till strax före sekelskiftet skrev jag spaltmeter om EMU på Svenska Dagbladets ledarsida.
Jag var inte ensam, men jag var drivande. Därefter fortsatte jag att göra det i Finanstidningen.
Jag var kritisk, jag var skeptisk och när det började dra ihop sig till folkomröstning argumenterade jag för ett nej.
Huvudlinjen mot EMU var inte ekonomisk. Det här, påpekade jag, var ett politiskt projekt. Syftet var att tvinga fram mer överstatlighet
Strax efter att jag flyttat från SvD till Finanstidningen, bytte ledarsidan redaktör och linje
Johan Hakelius, Affärsvärlden 30 augusti 2011
Vilken frihet ger
utanförskapet?
SvD-ledare 2000-02-16RE: Är det inte snarare fasen likriktning vi
nu är i?
Det skulle se
ut; SvD på samma barrikad som rasister, nejsägande kommunister,
grönpartister och Inger Segelström i en oönskad folkomröstning.
Icke.
Den svenska kronans fall efter
spekulationsattacken 1992 är ett tydligt exempel på de negativa
effekterna av en sådan politik. Regeringen tvingades sanera statens
ekonomi med över 100 miljarder kronor, genom att både höja
skatter och försämra barnbidrag, a-kassa, sjukförsäkring
och pensioner. Bland politiskt radikala var det, vad vi kan minnas, ingen som
jublade över den "metoden" att "få fart på" Sveriges ekonomi.
ANDERS EHNMARK, BROR PERJUS, författare, föreläsare och
medlem i Attac; MATTIAS GOLDMAN, nätverket Grön euro, m fl
DN
Debatt 23/6 2003
Lennart Värmby, Carlos Soto och Andreas Bogatic p
DN Debatt. 22/4 2003
Kommunikationsinsatsen propagerar för en stark och enhetlig europeisk union. En utveckling som flera folkomröstningar har sagt nej till.
Det visar en ny rapport från Timbro
Tankesmedjans vd Maria Rankka, samt utredarna Philip Thomasson-Lerulf och Hannes Kataja
DN Debatt 2009-07-26
Roland Poirier Martinsson, chef för Timbros medieinstitut, Newsmill 2009-05-20
Youtube
Det är så att man åter blir stolt över att ha arbetat på Timbro
Betyg för Rolf Englund Timbro 1980 - 1995 av Sture Eskilsson
- "ever closer union" -
som är själva grundbultsfelet med EU.
Kunde vi rulla tillbaka Sovjetunionen skall vi väl kunna rulla tillbaka Europeiska Unionen.
Rolf Englund Barometerns website 7/6 2005
Sigfrid Leijonhufvud i SvD 2000-01-10
Ur Smedjan (Timbro)
Ärendenr: 00-418 Datum: 5/5/00