Folkomrösta

Grundlagen

Spricker

Snabbkurs om EMU

Mona Sahlin

Mer om LONews Home

nejtillemu.com


LO-kongressen:
Vaxholmsutredningen klar innan riksdagen tar ställning till Lissabonfördraget


Fördraget på LO-kongressen - ingen blev överkörd
I ett känsloladdat anförande talade hon,
kongressordföranden Eva Nilsson,
om vikten av sammanhållning.
Lars Nyberg, EU-samordnare på LO 2008-06-05

Nu har jag varit med på min sjätte och sista LO-kongress som ansvarig för snabbprotokoll och så småningom även slutprotokollet.

Jag har arbetat på LO sedan 1979, varav 20 år med EU.
Arbetsrätt och ekonomisk politik är viktigast för mig. Jag är sedan 1995 ledamot i EUs ekonomiska och sociala kommitté.

Full text

Top of page


LO visade vägen - Men socialdemokraterna valde att inte sätta press på regeringen
Inte för allt smör i Småland ville LO-ledningen och den socialdemokratiska partitoppen koppla ihop godkännandet av det nya EU-fördraget i riksdagen med att ställa krav på regeringen att säkerställa fackliga organisationers rätt att vidta stridsåtgärder för att tvinga fram kollektivavtal.
Östran 4/6 2008

Det var detunga socialdemokratiska riksdagsledamöterna Morgan Johansson och Bo Bernhardssons debattartikel i malliga Dagens Nyheter för några månader sedan som tände elden.
Bakgrunden var det omtalade skolbygget i Vaxholm. Byggnadsarbetareförbundet satte den lettiske byggentreprenören i blockad för dess vägran att teckna svenskt kollektivavtal.

Full text


S kör över LO om Lissabonfördraget
Socialdemokraterna kommer inte att följa LO-kongressens beslut att socialdemokraterna ska vänta med att rösta ja till Lissabonfördraget. LO vill att omröstningen äga rum först efter att regeringens utredning av den så kallade Vaxholmsdomen är klar.
Men socialdemokraterna tänker inte vänta.
Ekot tisdag 3 juni 2008

Socialdemokraternas gruppledare Sven-Erik Österberg
– Vi har sagt att vi står bakom fördraget och vi kommer att rösta ja när fördraget är uppe i riksdagen. Det är ett klart besked vi har, säger socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Sven-Erik Österberg.

Full text ekot


— Vi kan tänka oss att skjuta på riksdagens behandling av Lissabonfördraget för att se vad Vaxholmsutredningen kommer fram till,
säger Sven-Erik Österberg talesperson i arbetsmarknadsfrågor, Europaportalen / 2008-05-30.


LO-kongressen beslutade sent på måndagskvällen, efter ett par timmars debatt, att regeringens Vaxholmsutredning blir klar innan riksdagen tar ställning till Lissabonfördraget.
Anders Selnes, Europaportalen, 2008-06-03

Om socialdemokraterna stödjer LO kan det betyda att riksdagen måste skjuta på ratificeringen till efter att Vaxholmsutredningen blir klar i mitten av december. Ett alternativ är att regeringen väljer att påskynda utredningen.

Riksdagen planerar att ta ställning till Lissabonfördraget i november. För att fördraget ska gå igenom i riksdagen krävs att socialdemokraterna stödjer regeringen vid omröstningen. Vaxholmsutredningen ska enligt regeringens anvisningar vara klar 15 december.

Full text


Uttalande antaget av LO-kongressen måndag klockan 23:24
Klicka här

Top of page


På vissa politiska frågor finns inga självklara lösningar. Hur fackföreningsrörelsen ska hantera följderna av EU-domstolens dom i Lavalfallet är en av dem.
Klart är att domen innebär en allvarlig inskränkning av fackets konflikträtt.
Om domen blir vägledande kommer utländska företag kunna etablera sig i Sverige och betala löner som ligger långt under de svenska.

Martin Lindblom, politisk redaktör för LO-Tidningen, 2008-06-03


Överraskande vändning på LO-kongressen
LO vill inte att riksdagen godkänner Lissabonfördraget förrän Lavalutredningens uppdrag är klart.
Det blev den överraskande slutsatsen av en intensiv debatt på LO-kongressen om den svenska modellen som pågick in på nattimmarna.
DN nyhetsplats 2008-06-03


Början på sidan - Top of page